autor:

Ady

» » Supe de legume

Supa bulgareasca de vara (Tarator)

Autor: Ady (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ady (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 iulie 2011

Ingrediente
Pentru 4 portii ai nevoie de:, 1 kg castraveti, 2-3 catei usturoi, ulei de floarea, soarelui (cam 100 ml), 100 g nuci, 500 g iaurt gras,, marar verde, 250 gr smantana grasa, 1 ardei gras rosu,, cimbru, sare, piper alb

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

6 voturi

Mod de preparare

Taiem castravetii marunt sau ii dam pe razatoarea mare, acoperim cu sare si ii lasam la rece pentru vreo 30 de minute. Intre timp facem o crema din usturoiul pisat, nucile prajite si maruntite, ulei, iaurt, smantana, sare si piper. Stoarcem castravetii de lichidul lasat si amestecam cu sosul de lactate, asezonand cu marar, cimbru si ardeiul taiat cubulete.



Se serveste cu felii de paine neagra prajita sau crutoane de cascaval.



Sugestie: puneti cateva cuburi de gheata in bolul fiecaruia dintre comeseni inainte de servire.
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa bulgareasca de vara (Tarator)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Supica de mazare

Supica de mazare

Daca vreti o supa buna de mazare , atunci cind o cumparati gustati un bob si aveti grija ca acesta

17 voturi    2 comentarii
40 min
Supe de legume
Supita fara carne

Supita fara carne

Se curata morcovii si se taie pe jumatate.curatam ceapa si o spalam impreuna cu morcovii. Punem

19 voturi    4 comentarii
1h 15 min
Supe de legume

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Small

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Ady

    Ady (Chef de cuisine) , 15 iulie 2011

    Maria draga, gustibus non disputandum, dar inteleg perfect lehamitea ta fata de orice exces... Oricum, noi suntem stapanii propriilor alegeri, deci avem tot dreptul sa facem selectia care ne place sau/si in care ne regasim... Weekend feeric!

  • Maria Markov

    Maria Markov (Chef de cuisine) , 15 iulie 2011

    Eu nu sunt mare iubitoare de castraveti, asa ca prefer sa-i maruntesc si sa-i inghit direct decat sa-i mestec :).. Poate Ivanovii tai folosesc ciubrita in aceasta supa. Eu vorbeam de restaurante, unde niciodata nu au pus ciubrita. Dar, ai dreptate, bulgarii folosesc ciubrita foarte mult. Eu cred chiar ca o folosesc in exces. Orice fel de mancare, de la mezeluri, ciorbe, carnatii facuti in casa, si pana la sarmale, peste tot recunosc in gust acest ingredient. De aceea i-am interzis sotului sa mai cumpere mezeluri, iar mancarea pe care o fac aici nu contine niciodata ciubrita!! O zi buna iti doresc. :)

  • Ady

    Ady (Chef de cuisine) , 15 iulie 2011

    Maria Elena, parca a rasarit soarele si prin bucataria mea... Multumesc pentru reactiile tale pertinente!!!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      Foarte rapid, racoritor, imi place. Combinatia castraveti-cimbru, merge de minune, nici nu vad alta asociere mai potrivita, de cand ma stiu, castravetii proaspeti ii asezonez cu cimbru. Felicitari!

    • Ady

      Ady (Chef de cuisine) , 11 iulie 2011

      Maria draga, ai dreptate in ceea ce priveste maruntitul castravetilor. La Ivanov-i, familia unde am fost eu gazduit, se dadea pe razatoare si se lasa cu sare la rece, apoi se scurgea zeama. Eu am adaptat usor reteta (vezi si nuca nutritiva), pentru ca nu doream sa pierd vitaminele din castraveti prin eliminarea sucului depus. In ceea ce priveste "ciubritza", sa stii ca Ivanovii mei o consumau din abundenta in aceasta binefacatoare supica...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 10 iulie 2011

      O reteta foarte interesanta !

    • Maria Markov

      Maria Markov (Chef de cuisine) , 09 iulie 2011

      Nu prea seamana a Taratorul pe care-l stiu eu. Sotul meu e bulgar si momentan locuim in Bulgaria, si pot sa spun ca peste tot, chiar si in Sofia reteta tarator-ului baut de mine nu cuprindea ciubrita deloc, iar castravetele este tocat foarte, foarte marunt sau chiar dat pe razatoarea mica. Oricum, aceasta supa este foarte racoritoare si gustoasa!

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Interesant, apetisant, incitant !!!!

    • Ady

      Ady (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Nu stiu daca neaparat interesanta, cat o dovada a universalitatii culinare balcanice... dupa cum stii, tsatsiki-ul este unul dintre cele mai cunoscute retete ale bucatariei elene... si, probabil, originalul a suferit modificari de-a lungul secolelor, adaptandu-se dupa propriul specific... Astfel s-a "nascut" tarator-ul... Si eu am reactionat foarte bizar atunci cand mi-a fost servit la Sofia, cu "ciubritza" (cimbru, in bulgareasca) din abundentza... ulterior, l-am mai rafinat cu ceva nuci si cromatica ardeiului... caci parea prea... "fara culoare"...

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Excelenta pe caldura asta!

    • TeoBucatar

      TeoBucatar (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Interesanta reteta!Recunosc...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

40 min

6 voturi

Ingrediente

  • Pentru 4 portii ai nevoie de:
  • 1 kg castraveti
  • 2-3 catei usturoi
  • ulei de floarea
  • soarelui (cam 100 ml)
  • 100 g nuci
  • 500 g iaurt gras,
  • marar verde
  • 250 gr smantana grasa
  • 1 ardei gras rosu,
  • cimbru
  • sare
  • piper alb

Raporteaza reteta

Retete
de Ady
Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Punem foile de varza sa dea un clocot in apa cu sare, le scurgem si le rulam, lasandu-le sa se raceasca.

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Mancaruri cu carne
Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Pregatesti astfel: speli conopida, o desfaci buchetele si le fierbi cam 10 minute in apa cu sare.

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive
Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Preparare: din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam

1 vot    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza

Ady (Chef de cuisine)

Maria draga, gustibus non disputandum, dar inteleg perfect lehamitea ta fata de orice exces... Oricum, noi suntem stapanii propriilor alegeri, deci avem tot dreptul sa facem selectia care ne place sau/si in care ne regasim... Weekend feeric!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Supe de legume

Supa crema de spanac si coaste de miel Supa crema de spanac si coaste de miel

Pentru inceput, se curata coastele de pielite, se taie bucati, se spala bine, si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Punem coastele

0 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Ciorba de dovlecei Ciorba de dovlecei

Legumele se curata si se spala, apoi se taie cubulete. Se calesc legumele, in afara de dovlecei. Se toarna 2 litri de apa in oala

0 voturi    0 comentarii
30 min
Borsuri si Ciorbe
BORS DE FASOLE