Autor: oanapl (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 iunie 2017

Ingrediente
aluat:, 500 gr faina, 1 pliculet drojdie uscata, ½ lingurita zahar, 260 ml lapte, 50 g unt topit, un varf de cutit de sare, 1 ou, 2 masline fara samburi (pentru ochi), , pentru uns:, 1 galbenus + 3 linguri lapte, ,  supa crema:, 1 kg de dovleac, curatat de coaja si taiat bucati, 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi, 1 morcov, 1 cartof mare, 1 litru de supa de pui / legume, sare, piper, , pentru servit:, crutoane (din 3 felii de paine, sare, piper, amestec condimente), optional 125 de ml de smantana pentru gatit

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald.

Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei, oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.

Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece. Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 4 bucati egale. Rupi o bucata de aluat si faci cele 8 tentacule, iar aluatul ramas il framanti si il rotunjesti, apoi se asezi in tava tapetata cu hartie de copt si aplici cele 8 tentacule. La fel procedezi si cu celelalte 3 bucati de aluat. Lasi sa creasca pentru 40-45 de minute, apoi ungi aluatul cu galbenusul batut cu lapte si aplici cate 2 felii de masline, pentru a imita ochii. Introduci tava in cuptor pentru 25 de minute, pana cand se rumenesc frumos.

Incalzesti uleiul de masline intr-o tigaie, pe foc mic si sotezi ceapa si morcovul taiat cubulete, timp de doua-trei minute. Adaugi catelul de usturoi, sare si piper.

Dupa inca un minut, adaugi si dovleacul, curatat si taiat cubulete, si cartoful, tot cubulete. Torni si supa de pui (sau de legume) si lasi ingredientele sa fiarba la foc mic, pentru o jumatate de ora. Dupa ce legumele s-au inmuiat bine, stingi focul si lasi supa sa se raceasca putin.

Pui supa intr-un blender si mixezi (sau mixezi cu un mixer vertical).

Optional, se poate servi cu smantana. In acest caz torni supa inapoi in cratita, dai drumul la foc si incorporezi si smantanta lichida.

Pentru crutoane, folosesti paine veche de 1-2 zile, pe care o tai in bucati cat mai mici. Asezi bucatile intr-o tava, pe hartie de copt, le stropesti bine cu ulei de masline si le condimentezi cu sare, piper si ierburi aromatice (oregano, rozmarin). Amesteci viguros crutoanele, astfel incat sa fie toate date prin ulei de masline si condimente si le introduci in cuptorul incins, la foc mediu, timp de 15 minute, amestecandu-le bine la fiecare 5 minute.

Dupa ce s-au racit bulcile de paine, decupezi un capac si scobesti miezul din interior. Torni supa crema si o servesti cu crutoane.

Aceasta supa crema se poate face de post, iar in acest caz, se foloseste supa de legume la fiert.
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa crema de dovleac servita in paine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Bors cu afumatura si praz

Bors cu afumatura si praz

Se clateste carnea si se pune la fiert cu apa si condiment de legume, se adauga prazul taiat fideluta,

0 voturi    0 comentarii
1h
Supe de legume
Supa de rosii cu orez

Supa de rosii cu orez

Toate legumele, inclusiv usturoiul, curatate, spalate, taiate, se pun in oala, la fiert, cu 1 lingurita

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Supe de legume

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • aluat:
  • 500 gr faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • ½ lingurita zahar
  • 260 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • un varf de cutit de sare
  • 1 ou
  • 2 masline fara samburi (pentru ochi)
  • pentru uns:
  • 1 galbenus + 3 linguri lapte
  •  supa crema:
  • 1 kg de dovleac
  • curatat de coaja si taiat bucati
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 cartof mare
  • 1 litru de supa de pui / legume
  • sare
  • piper
  • pentru servit:
  • crutoane (din 3 felii de paine
  • sare
  • piper
  • amestec condimente)
  • optional 125 de ml de smantana pentru gatit

Raporteaza reteta

Retete
de oanapl
Cozonac de carne

Cozonac de carne

Tapetezi o tava de cozonac cu hartie de copt, in asa fel incat hartia sa ramana si pe dinafara. O

1 vot    0 comentarii
2h 5 min
Retete de Pasti
Terina de legume cu sunca si oua de prepelita

Terina de legume cu sunca si oua de prepelita

Pentru maioneza, amesteci galbenusul crud cu un galbenus fiert tare. Omogenizezi amestecul si apoi

0 voturi    2 comentarii
7h 30 min
Retete de Pasti
Chec cu naut si spanac

Chec cu naut si spanac

Mixezi ouale intregi pentru cateva minute, apoi adaugi uleiul si laptele si amesteci pana la omogenizare.

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Retete de Pasti
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Supe de legume

Supa crema de dovleac Supa crema de dovleac

Se incepe cu dovleacul placintar pentru ca se curata destul de greu (coaja este foarte tare). Se decojeste, se scot semintele, apoi

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supa crema de ciuperci, cu naut si afumatura Supa crema de ciuperci, cu naut si afumatura

Se fierbe nautul si se scurge de apa. Se calesc afumatura cu ciupercile, apoi se condimenteaza, se stinge totul cu coniac si se mai

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supa de porumbei