Tort Amaretto cu ciocolată

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort Amaretto cu ciocolată

Ingrediente

  • Blat:
  • 50 g unt,
  • 200 g zahăr pudră,
  • 3 ouă,
  • 200 g smântână,
  • 175 g făină,
  • 3 linguri cacao,
  • 1 lingură praf de copt,
  • 1/2 linguriță sare.
  • Sirop:
  • 300 ml apă,
  • 150 g zahăr,
  • 40 ml Amaretto.
  • Cremă:
  • 200 g frișcă lichidă,
  • 200 g ciocolată neagră,
  • 200 g unt,
  • 200 g zahăr pudră,
  • 40 ml Amaretto.

Mod de preparare

Se începe cu prepararea blatului.

Untul la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră până se transformă în spumă.

Adăugăm ouăle - la temperatura camerei, unul câte unul și batem bine cu mixerul.

Adăugăm smântâna și batem în continuare până la omogenizare.

Într-un castron cernem făina cu cacao, praf de copt și sarea, după care se adaugă în ploaie la celelalate ingrediente și se amestecă bine cu o lingură până la omogenizare.

Compoziția se pune într-o tavă de tort rotundă cu pereți detașabili unsă cu unt.

Se coace la 180 grade C, în cuptorul preîncălzit pentru 40-50 minute.

Se verifică cu o scobitoare - se introduce scobitoarea în mijlocul tortului, iar dacă aceasta iese curată, atunci tortul este copt.

Se lasă să se răcească în tavă.

Până la răcirea blatului se pregătește siropul.

Într-o crăticioară se toarnă apa și se adaugă zahărul.

Se pune la foc potrivit și se amestecă până la dizolvarea zahărului.

Se lasă să clocotească 4-5 minute, adăugăm Amaretto și oprim focul, apoi se lasă la răcit.

Se trece la prepararea cremei.

Se pune frișca lichidă într-o crăticioară și se adaugă ciocolata neagră ( de preferat de minim 50 % cacao) ruptă în bucățele.

Această crăticioară se pune în bain-marie să se topească bine ciocolata, amestecând constant.

Când s-a topit toată ciocolata, se scoate crăticioara din bain-marie și se lasă la răcit.

Între timp se freacă bine untul (scos cu cel puțin o oră înainte la temperatura camerei) cu zahărul pudră.

Adăugăm ciocolata topită și răcită, Amaretto și amestecăm bine până la omogenizare.

Blatul se taie în două, siropul se împarte în două.

Pe un platou, punem o parte de blat, se însiropează și se unge cu 1/3 din cremă.

Se aranjează cealaltă parte de blat, se însiropează și se ornează cu restul de cremă și pe laterale.

Se dă la rece pentru o ora, apoi se decorează cu fulgi de migdale.

Se mai dă la rece pentru alte 2 ore sau cel mai bine peste noapte.

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise