Tort cu crema de afine

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort cu crema de afine

Ingrediente

  • Pentru blat :
  • – 4 oua
  • – 4 linguri cu zahar
  • – 3 linguri cu faina
  • – 1 lingura cu varf cacao
  • – 5 g praf de copt
  • Pentru crema :
  • – 4 galbenusuri
  • – 700 ml lapte
  • – 80 g amidon alimentar
  • – 20 g gelatina
  • – 300 g zahar pudra
  • – 300 g afine
  • – 300 g smantana pentru frisca
  • – 8 g zahar vanilat
  • Pentru insiropat blatul :
  • – 100 ml sirop de afine
  • – 50 ml apa
  • Pentru decor :
  • – 100 g afine
  • – 70 g ciocolata alba

Mod de preparare

Pregatim mai intai blatul de tort. Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt si cacao. Eu le-am pus intr-o sita si le-am cernut. Cele patru oua se bat cu zaharul. Se adauga apoi faina treptat si se amesteca prin rasturnare cu o lingura de lemn. Compozitia de desarta intr-o tava de copt cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei. Eu nu am dorit un blat inalt, asa ca, am folosit o tava cu dimensiunea de 27/27 cm. Daca doriti un blat mai inalt, folositi o tava cu dimensiuni mai mici. Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand blatul este copt, se scoate din cuptor si se lasa la racorit. Cat timp blatul este in cuptor, spalam afinele si le lasam la scurs. Pregatim si frisca. Folosim o smantana proaspata si de calitate. Pentru o frisca delicioasa smantana trebuie lasata mai intai in frigider cateva ore pentru a se raci bine. Apoi se rastoarna intr-un bol si se bate la inceput la o viteza mica pana incepe sa creasca. Se adauga treptat 100 g zahar pudra si se mareste viteza mixerului. Se bate pana se ingroasa si devine ca o spuma. Cand este gata se introduce vasul la frigider. Gelatina o punem la inmuiat in 150 ml apa. Cele patru galbenusuri le mixam cu 200 g zahar pudra si zaharul vanilat. Adaugam apoi amidonul si amestecam. Urmeaza laptele, adaugat putin cate putin. Se amesteca pana la omogenizarea compozitiei. Compozitia se transfera intr-o cratita cu fund dublu si se pune pe foc mic spre mijlociu. Daca nu aveti cratita cu fund dublu, folositi metoda bain-marie. Se amesteca continuu in compozitie cu un tel. Cand crema s-a ingrosat se ia vasul de pe foc. Se adauga gelatina si se amesteca. Cand compozitia s-a racorit se adauga frisca. Cele 300 g afine se pun intr-un bol si se blenduiesc. Se adauga apoi la crema si se amesteca. Punem blatul de tort in forma in care a fost copt si-l insiropam. Putem folosi un sirop de afine la care adaugam putina apa si dam cateva clocote. Eu am folosit un sirop de visine (il aveam la indema). Puteti folosi si un sirop facut din apa, zahar si o esenta care va place. Peste blatul insiropat turnam crema si nivelam. Introducem tortul la frigider. Dupa o ora l-am scos de la frigider si l-am ornat cu afine si fulgi de ciocolata alba (ciocolata alba rasa cu ajutorul unui cutit de legume). L-am mai bagat la frigider pentru vreo 2 ore. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana
Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci. Cum se prepara reteta de ciulama de pui cu ciuperci.

Ciulama de pui cu ciuperci