autor:

Alina

» » Torturi

Tort cu crema de afine

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 noiembrie 2014

Ingrediente
Blat:, , 6 oua mari (L), 160 g zahar, 100 g faina, 25 g cacao (11% grasime), 20 g ulei, , , Sos de afine:, , 280 g afine, 135 g zahar, 2 lg apa, , Crema de afine:, , 400 g smantana lichida (30%grasime), 190 g iaurt, jumatate din cantitatea de sos de afine, 50 g afine intregi, 50 g zahar, 10 g gelatina granulata, 25 ml apa, , , Crema mascarpone:, , 400 g smantana lichida, 250 g mascarpone, 70g zahar, jumatate din cantitate de sos de afine, , , Pentru insiropat, , 3 lg sirop afine + 6 lg apa plata, , , Decor, , afine, flori comestibile

Dificultate: Medie Timp: 4h

0 voturi

Mod de preparare

Blat:



1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.

4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (100 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.

6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.

8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.

Sos de afine:

Pune afinele impreuna cu zaharul si apa intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Daca folosesti afine proaspete pune-i capac cratitei, daca afinele sunt congelate nu este nevoie de capac. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand sosul scade (vreo 10 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat suficient, opreste focul si pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece sa grabesti procesul de racire.

Imparte sosul in doua (o parte o vei folosi la crema din interior, iar cealalta parte la decorat). Pune o parte de sos de afine intr-o sita si lasa sa se scurga bine, 5-10 minute. Siropul colectat il vei folosi la insiropat, iar afinele le pui intr-un blender si le mixezi bine si le adaugi cremei de mascarpone in momentul decorarii tortului.



Crema de afine:



ATENTIE! Prepara crema cand ai tortul pregatit pentru asamblat.

1. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe baie de aburi.

2. mixeaza smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga jumatate din cantitatea de sos de afine rece, iaurtul si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporarea totala a acestora. La final adauga afinele intregi si incorporeaza-le cu o spatula.



Asamblare:



1. Pui prima felie de blat pe un platou intr-un inel pentru torturi,insiropeazi, pui crema de afine, cealalta felie de blat, insropezi si pe aceasta si introduci in frigider pentru 4 ore cel putin.

2. Scoate tortul din frigider, da inelul deoparte si pregateste crema de mascarpone.

Crema mascarpone: mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta. Adauga mascarponele si mixeaza pana la inglobarea totala a acestuia. Da deoparte 300 g de crema, iar cu restul imbraca tortul, incepand de sus.

3. Ia 100g din crema lasata deoparte si amestec-o cu sosul de afine (cel dat prin blender), din aceasta compozitie pastreaza 15 g, iar restul pune-o intr-un pos cu varf simplu si decoreaza baza tortului. Adauga inca 100g crema mascarpone compozitiei ramase (15 g) si procedeaza ca si mai inainte, dand deoparte 15 g din compozitia colorata iar restul o pui in pos si pui un strat deasupra primului. Procedeaza la fel si cu ultimul strat. Decoreaza cu afine si flori comestibile.

S-aveti pofta!





P.S. N-am mai vazut afine proaspete, dar puteti folosi fructe congelate.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de afine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu afine si crema de branza

Tort cu afine si crema de branza

Pntru blat: Mixam ouale intregi cu zaharul si un varf de sare pana cand compozitia isi tripleaza

29 voturi    17 comentarii
3h 20 min
Torturi
Tort cu afine de padure si crema de iaurt

Tort cu afine de padure si crema de iaurt

Crema: Se amesteca iaurtul cu cele 6 linguri de zahar brun si zeama de lime,apoi se adauga smantana

27 voturi    13 comentarii
1h 45 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

4h

0 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua mari (L)
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • 25 g cacao (11% grasime)
  • 20 g ulei
  • Sos de afine:
  • 280 g afine
  • 135 g zahar
  • 2 lg apa
  • Crema de afine:
  • 400 g smantana lichida (30%grasime)
  • 190 g iaurt
  • jumatate din cantitatea de sos de afine
  • 50 g afine intregi
  • 50 g zahar
  • 10 g gelatina granulata
  • 25 ml apa
  • Crema mascarpone:
  • 400 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 70g zahar
  • jumatate din cantitate de sos de afine
  • Pentru insiropat
  • 3 lg sirop afine + 6 lg apa plata
  • Decor
  • afine
  • flori comestibile

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort de cozonac umplut cu crema chantilly