Ingrediente
Ingrediente blat:, 5 oua, 175 gr zahar, 110 gr faina, 35 gr cacao, esenta de rom, zahar vanilat, 6 gr praf de copt, 60 gr unt topit, , Ingrediente mousse:, 2 albusuri, 2 galbenusuri, 60 gr zahar, 200 gr ciocolata (de lapte sau amara daca va place), 50 ml cafea, 200 gr frisca esenta de rom, zahar, , Ingrediente glazura:, 300 gr apa, 300 gr smantana lichida zahar, 450 gr cacao, 150 gr gelatina, 15 gr esenta de vanilie
Dificultate: Ridicata | Timp: 1h 30 min
8 voturi
Mod de preparare
Intr-un vas mixam ouale si zaharul pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul, adaugam faina amestecata cu cacaua si praful de copt. La sfarsit adaugam untul topit in prealabil si racit, esenta, zaharul si il coacem, intr-o forma tapetata cu unt si faina, in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 30 minute.
Mousse de ciocolata:
Se mixeaza foarte bine albusurile cu 30 gr de zahar. Galbenusurile se mixeaza si ele foarte bine cu celelalte 30 gr din zaharul ramas si esenta. Ciocolata se topeste la bain marie si cand se raceste se amesteca cu cele 50 ml cafea calduta ca sa devina manevrabila (cafeaua trebuie sa aiba aceeasi temperatura ca cea a ciocolatei ca sa evitam sa nu se taie crema).
Ciocolata, astfel diluata, se adauga compozitiei de galbenus. Adaugam acum albusurile batute bat si frisca mixata.Eu am adaugat in cafea esenta rom. Bagam moussse-ul in frigider pana insiropam blatul. Mod de preparare glazura Fierbem apa, smantana lichida, zaharul si cacaua pentru 8-10 minute. Se lasa la racit pana ajunge la 50 grade (cca 60 minute) dupa care se adauga gelatina pe care am lasat-o 10 minute la inmuiat in apa rece si apoi am stors-o foarte bine. Glazura se toarna pe tort cand are 35 grade. In cazul in care nu aveti termometru, lasati glazura la frigider pentru cca 1 ora, timp in care va capata consistenta potrvita pentru a imbraca tortul.
Asamblare tort de ciocolata:
Blatul l-am insiropat, deasupra am asezat cu grija frisca si am dat totul la rece. Intre timp am confectionat din ciocolata menaj topita, frunzele. Le-am lasat la racit. Apoi l-am decorat, fiind inspirata de venirea toamnei.
Catalin Merfu , 19 martie 2014
like:)
Serban Lucian , 19 martie 2014
In general nu imi plac dulciurile sau torturile , dar la acesta nu ma pot abtine.Trebuie sa - l gust si savurez imediat.Este foarte apetisant , ochios , ingrediente alese si combinate perfect , o creatie deoasebita .
Petru Ioan (Chef de cuisine) , 19 martie 2014
hmm...hmm..delicios