autor:

Manu_Livia

» » Torturi

Tort cu nuca caramelizata si sirop de artar

Autor: Manu_Livia (Bucatar sef)   
    Reteta postata pe: 04 decembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Manu_Livia (Bucatar sef)   
Reteta postata pe: 04 decembrie 2014

Ingrediente
Grilaj:, -200 grame de zahar tos, - 200 de grame de nuca, - 1 praf de sare, , Blat:, -8 oua, -4 linguri de apa rece, -10 linguri de zahar tos, -5 linguri cu varf de faina, -3 linguri cu varf de pesmet alb, -1/2 din griliajul preparat (informatii despre el in primii pasi din modul de preparare), , Crema:, -500 de grame de mascarpone, -200 ml de sirop pur de artar (siropul trebuie sa fie mai gros ca mierea, in caz ca e mai apos se pune dupa ochi astfel incat crema sa nu fie prea moale), - daca e nevoie, 100 ml de lapte, , Pentru finisaj:, -1/2 din griliajul preparat

Dificultate: Redusa Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Pentru inceput se pregateste griliajul astfel:

- intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie

-se adauga imediat un praf de sare si nucile

-se amesteca pana cand nucile sunt imbracate bine in caramel si se rastoarna apoi pe un plan (hartiede copt, tava etc) uns cu ulei

-se lasa la racit si apoi se imparte cantitatea in 2: jumatate se macina la robot (eu le-am pisat marunt cu cutitul) si jumate se toata marisor cu cutitul

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade.



Pentru pregatirea blatului: se separa ouale, se pun intr-un bol albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri).

-se bat spuma si se adauga cele 10 linguri de zahar, batand in continuare la viteza cea mai mare pana se dizolva complet.

-se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori

-se adauga faina, pesmetul si jumatatea fina macinata de griliaj

-se amesteca cu grija cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus oentru ca aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda.

Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt. Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade C si se coace timp de 25-30 de minute.



Pentru pregatirea cremei:

-se pune branza mascarpone intr-un bol si se mixeaza de cateva ori pana devine cremoasa

-pe rand se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data si se mixeaza dupa fiecare proces pana cand crema are o consistenta potrivita: nici prea moale nici prea tare

- se mixeaza cateva minute la viteza mare pana cand crema devine spumoasa si creste in volum



Blatul rece se taie in 3 felii transversale (eu am taiat in 2, depinde cat de pufos va iese blatul). Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu crema. La fel si peste blatul intermediat iar dupa ultimul blat se imbraca tot tortul cu crema ramasa si se orneaza cu jumatatea de griliaj taiata mai mare. Se lasa la rece cam 1-2 ore.



Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca caramelizata si sirop de artar" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mousse alb si fructe de padure

Tort cu mousse alb si fructe de padure

Ciocolata o rupem bucatele si o punem la topit pe baie de aburi. Untul il mixam cu zaharul, adaugam

45 voturi    23 comentarii
1h
Torturi
Tort cappuccino

Tort cappuccino

Pentru blat: Galbenusurile sa freaca cu zahar. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Ciocolata

4 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Grilaj:
  • -200 grame de zahar tos
  • - 200 de grame de nuca
  • - 1 praf de sare
  • Blat:
  • -8 oua
  • -4 linguri de apa rece
  • -10 linguri de zahar tos
  • -5 linguri cu varf de faina
  • -3 linguri cu varf de pesmet alb
  • -1/2 din griliajul preparat (informatii despre el in primii pasi din modul de preparare)
  • Crema:
  • -500 de grame de mascarpone
  • -200 ml de sirop pur de artar (siropul trebuie sa fie mai gros ca mierea
  • in caz ca e mai apos se pune dupa ochi astfel incat crema sa nu fie prea moale)
  • - daca e nevoie
  • 100 ml de lapte
  • Pentru finisaj:
  • -1/2 din griliajul preparat

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu crema de zmeura, de ciocolata si glazura de ciocolata alba Tort cu crema de zmeura, de ciocolata si glazura de ciocolata alba

Blatul: Mixati galbenusurile cu zaharul pana isi maresc volumul. Adaugati iaurtul, apoi vanilia, praful de copt, cacaoa si faina. Albusurile

0 voturi    0 comentarii
2h
Torturi
Tort cu ciocolata si capsune Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina, cacaua, adaugam zaharul ,praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort de fructe