Tort cu nuca caramelizata si sirop de artar

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Tort cu nuca caramelizata si sirop de artar

Ingrediente

  • Grilaj:
  • -200 grame de zahar tos
  • - 200 de grame de nuca
  • - 1 praf de sare
  • Blat:
  • -8 oua
  • -4 linguri de apa rece
  • -10 linguri de zahar tos
  • -5 linguri cu varf de faina
  • -3 linguri cu varf de pesmet alb
  • -1/2 din griliajul preparat (informatii despre el in primii pasi din modul de preparare)
  • Crema:
  • -500 de grame de mascarpone
  • -200 ml de sirop pur de artar (siropul trebuie sa fie mai gros ca mierea, in caz ca e mai apos se pune dupa ochi astfel incat crema sa nu fie prea moale)
  • - daca e nevoie, 100 ml de lapte
  • Pentru finisaj:
  • -1/2 din griliajul preparat

Mod de preparare

Pentru inceput se pregateste griliajul astfel:

- intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie

-se adauga imediat un praf de sare si nucile

-se amesteca pana cand nucile sunt imbracate bine in caramel si se rastoarna apoi pe un plan (hartiede copt, tava etc) uns cu ulei

-se lasa la racit si apoi se imparte cantitatea in 2: jumatate se macina la robot (eu le-am pisat marunt cu cutitul) si jumate se toata marisor cu cutitul

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade.

Pentru pregatirea blatului: se separa ouale, se pun intr-un bol albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri).

-se bat spuma si se adauga cele 10 linguri de zahar, batand in continuare la viteza cea mai mare pana se dizolva complet.

-se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori

-se adauga faina, pesmetul si jumatatea fina macinata de griliaj

-se amesteca cu grija cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus oentru ca aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda.

Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt. Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade C si se coace timp de 25-30 de minute.

Pentru pregatirea cremei:

-se pune branza mascarpone intr-un bol si se mixeaza de cateva ori pana devine cremoasa

-pe rand se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data si se mixeaza dupa fiecare proces pana cand crema are o consistenta potrivita: nici prea moale nici prea tare

- se mixeaza cateva minute la viteza mare pana cand crema devine spumoasa si creste in volum

Blatul rece se taie in 3 felii transversale (eu am taiat in 2, depinde cat de pufos va iese blatul). Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu crema. La fel si peste blatul intermediat iar dupa ultimul blat se imbraca tot tortul cu crema ramasa si se orneaza cu jumatatea de griliaj taiata mai mare. Se lasa la rece cam 1-2 ore.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise