autor:

Adina Amironesei

» » Torturi

Tort de mere special

Autor: Adina Amironesei (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 iulie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adina Amironesei (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 iulie 2008

Ingrediente
-10-12 mere mari (cat sa acopere fundul cratitei in care se prepara tortul), -100 gr. de unt sau margarina, -6-8 oua (depinde de cat de mare e cratita), -6-8 linguri zahar, -5-6 linguri faina, -2-3 linguri nuca macinata (pentru blat), -2 linguri stafide, -fructe din dulceata, -praf copt (unii nu pun dar eu pun), -un praf de sare, -frisca (din 500-600 g smantana), -2-3 linguri zahar (altul decat cel de mai sus, pentru presarat in cratita si pe mere)

Dificultate: Medie Timp: 1h

98 voturi

Mod de preparare

etapa I.
- se curata merele de coaja si de casuta de simburi cu un cutit special (cilindric, capabil sa scoata numai casuta);
-se unge cratita cu unt sau margarina peste care se presara zahar;
se aseaza merele, iar in golul obtinut in fiecare mar dupa indepartarea casutei se pun : cate o bucatica mica de unt, fructe din dulceata, stafide, dupa preferinta chiar si cate o bucatica de nuca, apoi se presara putin zahar peste ele si se dau la cuptor la foc potrivit sa se inmoaie (cam 20 minute)

etapa II.
-at merele sunt la cuptor se pregateste blatul :
-se separa galbenusurile de albusuri ;
-se amesteca galbenusurile cu zaharul (3-4 linguri) si se freaca pana devin crema apoi se incorporeaza incet in ele faina ;
-se bat spuma albusurile separat, apoi se adauga in ele zaharul ramas si se bat pana devin spuma tare; (se poate amesteca cate o lingura de spuma in galbenusuri pentru a usura amestecarea lor cu faina)
-se incorporeaza incet spuma de albus in galbenusuri (care au fost amestecate cu faina)
-se pune nuca macinata si praful de copt si se amesteca incet (ca sa nu se lase)
-cand merele s-au muiat se adauga peste ele blatul obtinut astfel si se pune cratita in cuptor din nou (pentru 40-50 minute-depinde de marimea tortului si de temperatura cuptorului);
-se verifica cu o scobitoare aluatul : cand nu ramane numic lipit de ea, e gata; dar nu se scoate brusc din cuptor sa nu se lase , mai bine se stinge cuptorul si se deschide in prealabil, pentru ca racirea tortuluio sa se faca treptat.

final :
-se lasa sa se racoreasca in cratita apoi se rastoarna cratita pe o farfurie si se lasa pana la racirea totala (tortul se insiropeaza singur de la mere), apoi se pune la frigider urmand ca ornarea cu frisca sa se faca atunci cand tortul este foarte rece .
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mere special" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort parfais

Tort parfais

Freci untul cu zaharul bine de tot, adaugi galbenusurile, cacaua si albusurile batute spuma. Ungi

2 voturi    1 comentariu
1h
Torturi
Cheesecake Padurea Neagra

Cheesecake Padurea Neagra

Pornim cuptorul, la foc mediu. Cu ajutorul unui robot, macinam biscuitii. Untul il topim si il

27 voturi    9 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 3 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    raluca (Chef de cuisine):

    A fost foarte bun, ca sa intelegeti cat de bun a iesit pana a doua zi nu a m-ai ramas nimic si in loc de nuca eu am pus alune

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine):

    Am pregatit reteta ta dar cu putine modificari-mi-a fost frica ca merele nu se vor coace in 20 de minute asa ca eu le-am taiat in doua si le-am fiert un pic in tigaie unde am topit untul si am facut un caramel cu zahar.Am turnat intii aluatul tortului in tava si merele le-am pus deasupra de jur imprejur si am pus stafide si merele taiate cu casa simburilor in aluat.Dupa ce sa copt l-am imbracat in frisca folosind numai 250 ml de frisca.Dar a iesit bine si a fost ceva aparte.In curind voi adauga si o fotografie.

  • catalina

    catalina (Chef de cuisine):

    am facut tortul tau !nu am cuvinte sa-ti spun cat de bun a fost....cand eram mica nu prea imi placea tortul de mere mi se parea gretos.dupa atatia ani am descoperit minunatia asta de tort si as manca intr-una .abia l-am terminat si sotul meu deja ma roaga sa-l fac iar.multumesc mult pt aceasta minunata reteta.

  • 21 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 iulie 2012

    Arata minunat...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 iunie 2011

    Foarte bine arata!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iunie 2011

    Si eu fac tortul de mere aproape la fel (singura diferenta e ca tai merele in patru ).Pot sa iti spun ca este tortul meu preferat.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 februarie 2011

      Am mancat de multe ori,dar nu am facut niciodata.Cred ca e cazul sa incerc...

    • titza

      titza (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

      Un tort excelent, eu il ornez numai cu cateva minute inainte de servire.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2010

      Si eu fac la fel tortul de mere! E o bunatate!

    • doru simona

      doru simona (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2010

      ce bine arata...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 iulie 2010

      O bunatate.

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 12 iulie 2010

      Arata grozav! Si foarte gustos.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      O bunatate !

    • Fara foto

      iri_nuk , 20 mai 2010

      tocmai am pus in cuptor tortul facut dupa reteta ta.....si dupa cum arata pana acum e delicios....abia astept sa ma infing in el :P

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Foarte frumoasa prezentarea,felicitari.

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 16 februarie 2010

      Interesanta idee si este deosebit.Este bine de incercat.

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 15 februarie 2010

      Apetisant ........

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

      Waw da chiar ca-i special!!!!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 februarie 2010

      Imi place tare mult...

    • Fara foto

      Janette , 12 ianuarie 2009

      Este un tort exceptional. Unul din preferatele mele. Nu este cu crema sieste perfect.

    • Fara foto

      iamibeiebe , 23 noiembrie 2008

      Ff bun, multumim!

    • Fara foto

      Catalin Corj , 07 noiembrie 2008

      Imi place foarte mult... E unul din favoritele mele...

    • Fara foto

      ELENA HANGAN , 24 septembrie 2008

      Si eu pregatesc acest tort si este delicios.

    • Fara foto

      mihaela , 11 august 2008

      Cred ca e foarte bun, o sa-l incerc si eu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

98 voturi

Ingrediente

  • -10-12 mere mari (cat sa acopere fundul cratitei in care se prepara tortul)
  • -100 gr. de unt sau margarina
  • -6-8 oua (depinde de cat de mare e cratita)
  • -6-8 linguri zahar
  • -5-6 linguri faina
  • -2-3 linguri nuca macinata (pentru blat)
  • -2 linguri stafide
  • -fructe din dulceata
  • -praf copt (unii nu pun dar eu pun)
  • -un praf de sare
  • -frisca (din 500-600 g smantana)
  • -2-3 linguri zahar (altul decat cel de mai sus
  • pentru presarat in cratita si pe mere)

Raporteaza reteta

Retete
de Adina Amironesei
Crema de zahar ars speciala

Crema de zahar ars speciala

1. Se caramelizeaza cele 4 linguri de zahar intinzandu-se neaparat pe marginea cratitei dupa care

16 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Spume si creme dulci
Cremsnit rapid si simplu de preparat

Cremsnit rapid si simplu de preparat

Se pregateste crema astfel : -din cantitatea totala de lapte (pasteurizat=gata fiert) se opresc

61 voturi    20 comentarii
35 min
Prajituri
Legume la cuptor - reţetă specială

Legume la cuptor - reţetă specială

1. broccoli (sau conopida) se spala si se fierbe aprox. 5 minute in apa cu sare, se scurge si se

22 voturi    9 comentarii
1h 10 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Arata minunat...

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Cheesecake cu kiwi