Ingrediente
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei., , , 150 gr migdale macinate, , 150 gr miez de nuca macinat, , 300 gr ciocolata neagra (minim 70% pudra de cacao, , 2 linguri zahar tos, , 1 lingura de cacao, , 250 gr unt bun sau margarina Rama Maestro, , 100 gr zahar pudra (sau mai mult daca ciocolata este prea amaruie), , 6 oua, , un varf de cutit de sare, , 1 lingurita esenta de rom, , 1 lingurita rasa de coaja de portocala macinata, , 1/2 lungurita de coaja de lamaie macinata
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
109 voturi
Mod de preparare
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda (24-26 cm) cu inel detasabil si preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Nu este nevoie sa tapetati hartia de copt cu unt sau faina.
Se pun in vasul de la tocatorul electric nucile si migdalele si se macina cateva secunde.
Se adauga cele 2 linguri de zahar tos si se mai macina pana cand compozitia incepe sa se ridice pe peretii vasului, ca si cand ar avea tendinta sa formeze o pasta. In acest moment trebuie sa intrerupem macinatul.
Se pune in alt vas jumatate din compozitie si in vasul tocatorului se adauga ciocolata taiata in bucati mari.
Se mixeaza cateva secunde astfel incat sa mai simtim inca bucatele mici de ciocolata.
Se rastoarna si aceasta compozitie in vasul cu nuci si migdale macinate. Se adauga coaja de portocala si de lamaie macinata si se amesteca bine cu un tel. Aici s-ar putea adauga si o lingurita rasa de scortisoara. Eu nu am facut-o dar se poate experimenta.
In alt vas se mixeaza untul (sau margarina) timp de 1-2 minute. Se adauga zaharul, in doua reprize, si se mixeaza pentru a obtine un amestec spumos. Se adauga esenta de rom si, pe rand, cele 6 galbenusuri. mixand dupa fiecare. Se toarna amestecul din primul vas, peste untul frecat cu galbenusuri si zahar, si se mixeaza doar pana la omogenizare.
In alt vas se bat albusurile impreuna cu un varf de cutit de sare, pana cand se obtine o spuma ferma. Se adauga spuma de albusuri peste compozitia anterioara si se amesteca usor, cu o paleta, de jos in sus, pana cand se incorporeaza si albusurile.
Se toarna compozitia obtinuta in tava de tort si se niveleaza bine cu ajutorul unei spatule.
Se coace la foc mediu timp de aproximativ o ora. Cand este gata, blatul se crapa usor la suprafata si daca infigeti o scobitoare in centru trebuie sa o scoateti murdara doar de ciocolata.
Se lasa racit o jumatate de ora si apoi se desface forma si se indeparteaza hartia de copt. Se pune la frigider cateva ore.
Se poate servi rece cu frisca sau, usor incalzit la microunde cu un bol de inghetata deasupra.
Reteta care m-a inspirat este publicata de Jamie Oliver si a fost adaugata pe site-ul www.gustos.ro. "Este cel mai bun tort cu ciocolata si nuci care exista!" a spus Jamie. Pe buna dreptate!
PS: Daca doriti sa pastrati acest tort pentru a fi servit peste cateva zile, sau chiar 4 saptamani, puteti sa il taiati felii, indata ce s-a racit, si sa il puneti la congelator intr-o cutie inchisa ermetic. Se scoate de la congelator si se baga la frigider cu 12 ore inainte de a-l servi.
Andreea Querida Negoi , 13 noiembrie 2013
MIGDALELE POT FI INLOCUITE CE ALUNE?
Maricica Elena Enulescu , 05 noiembrie 2013
am facut si eu acest tort, dar l-am imbracat cu crema jofra. este super!
Valerica Francu Francu , 12 octombrie 2013
Acelas tort facea si mama Aurelia cunuca fara faina. Foarte bun.Ne leaga acelasi amintiri
Cris , 11 octombrie 2013
Felicitari fetelor! Ma bucur ca v-a placut!
Flori Fundateanu , 10 octombrie 2013
foarte bun
Caprioara Rodica , 10 octombrie 2013
gata, le-am vazut, multumesc!
Caprioara Rodica , 10 octombrie 2013
si cantitatile? :-((
Michaela Deje , 28 iunie 2013
tare bine arata cred ca e super abea astept sa il prepar si eu, merci de reteta.
Maxim Liana , 27 iunie 2013
Cred ca e super o sa-l fac azi mersi mult.
Simona Andreea , 27 iunie 2013
L-am facut si eu, minunat http://wwwsimona-susu.blogspot.ro/2011/07/tort-de-ciocolata-cu-migdale-si-nuci.html.
Murarescu Nicoleta , 26 iunie 2013
abea astept sa il prepar si eu, tare bine arata!
Cris (Chef de cuisine) , 28 februarie 2013
Dintr-o alta editie!
Cris (Chef de cuisine) , 14 februarie 2013
Multumesc!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 februarie 2013
Ti-a iesit super bine...
mira (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2013
Merita incercat!
mirey (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2013
Daaaaa, cu siguranta e o delicatesa acest tort.