Autor: Dachman Laura (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 august 2009

Ingrediente
Pentru aluat, •6 oua, separate, •130 gr zahar, •1 lingurita esenta de vanilie, •30 gr faina, cernuta, •75 gr alune de padure macinate, •un praf de sare, Pentru crema, •200 gr ciocolata amaruie, topita, •700 gr unt sau margarina Rama, la temperatura camerei, •150 ml apa, •250 gr zahar, •6 albusuri, •½ lingurita acid citric, •50 ml cafea gata preparata, •40 gr pudra de cacao, cernuta, •un praf de sare, Pentru décor si asamblare, •200 gr zahar, •50 gr alune de padure, usor prajite si decojite, •rom, pentru perierea blatului (optional)

Dificultate: Medie Timp: 3h

20 voturi

Mod de preparare

Pentru aluat
1. Incalzeste cuptorul la 180ᵒC.Tapeteaza cu foaie de copt 4 tavi dreptunghiulare de 30x40 cm.Deseneaza cate 2 cercuri a cate 20 cm diametru pe fiecare foaie de copt, apoi intoarce foile de copt invers (cu desenul in jos), pe tava.
2. Bate albusurile spuma, apoi adauga gradat 3 linguri zahar.Bate-le pana devin spuma tare. Pune-le deoparte.
3. Bate, cu mixerul, galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce mixerul lasa urme la ridicarea acestuia.Adauga vanilia si amesteca.
4. Inglobeaza usor cu o spatula faina cu alunele macinate si sarea in amestecul cu galbenusuri.Apoi, inglobeaza albusurile batute, in 3 transe.
5. Imparte aluatul obtinut in fiecare cerc desenat (aprox.3 linguri aluat/cerc), intinzandu-l egal pana la margini.Da cercurile de aluat la copt 7-9 minute.Dupa ce blaturile de aluat s-au copt, lasa-le sa se raceasca complet.
Pentru crema
1. Intr-o cratita, pune zaharul cu apa, pe foc potrivit, lasandu-le sa fiarba pana amestecul va incepe sa se caramelizeze, apoi se ia de pe foc.
2. Bate albusurile cu acidul citric pana ce devin spuma.Gradat, amestecand, adauga siropul de zahar.Continua sa amesteci pana ce compozitia se va raci.
3. Cu viteza mixerului la mediu, adauga untul/margarina, cate 1 lingura pe rand, pana s-a incorporat.
4. Adauga cafeaua, ciocolata topita, cacaoa si sarea, apoi amesteca bine pana se omogenizeaza.Pastreaza crema la temperatura camerei.
Pentru décor si asamblare
1. Se caramelizeaza zaharul, apoi se lasa sa se raceasca putin.
2. Aseaza primul blat pe farfuria de servire.Periaza blatul cu putin rom (daca doresti), apoi unge-l cu un strat subtire de crema.Repeta cu blaturile ramase si crema.La sfarsit, unge cu crema intreg tortul.
3. Stropeste tortul cu zaharul caramelizat, apoi decoreaza-l, dupa fantezie, cu crema ramasa si alune de padure.

:) Pentru mai multe retete noi delicioase nu ezitati sa vizitai blogul http://lauradfood.blogspot.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos cu alune de padure" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Pancakes Marocane-Baghrir

Pancakes Marocane-Baghrir

Puneti intr-un blender,gris,faina,oua,bicarbonat de sodiu,sare,zahar,si apa si amestecati cam 3 minute. Apoi,adaugati

4 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Torturi
Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Tarta Tatin cu mere si caramel(reteta frantuzeasca)

Se amesteca faina cu sarea si 25g de unt.Se adauga apa progresiv pana obtinem un aluat omogen.Invelim

14 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marius Paul , 30 martie 2014

    bunnnnnnnnnnnnnnnnnn

  • anca

    anca (Chef de cuisine) , 24 mai 2011

    AM INCERCAT RETETA.BLATURILE IES SUPER DAR EU LE-AM FACUT PE UN FUND DE TAVA ROTUNDA. CEEA CE NU MI-A IESIT A FOST CREMA. CRED CA O SA MAI INCERC DAR CU ALTA CREMA. MULTUMESC PT RETETA.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Laura, fata talentata, esti la inaltime, ca de fiecare data, felicitari, esti neintrecuta!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

      Foarte bun si apetisant!

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2009

      Foarte frumos, felicitari!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

      Foarte frumos, gustos!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 august 2009

      Ai votul meu. Felicitari!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Super arata,felicitari.

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Waw, ce bine arata!

    • fragolina bianca

      fragolina bianca (Chef de cuisine) , 17 august 2009

      Am sa-l incerc ca mi se pare foarte bunut. Felicitari! Ai niste dulciuri super.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

20 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • •6 oua
  • separate
  • •130 gr zahar
  • •1 lingurita esenta de vanilie
  • •30 gr faina
  • cernuta
  • •75 gr alune de padure macinate
  • •un praf de sare
  • Pentru crema
  • •200 gr ciocolata amaruie
  • topita
  • •700 gr unt sau margarina Rama
  • la temperatura camerei
  • •150 ml apa
  • •250 gr zahar
  • •6 albusuri
  • •½ lingurita acid citric
  • •50 ml cafea gata preparata
  • •40 gr pudra de cacao
  • cernuta
  • •un praf de sare
  • Pentru décor si asamblare
  • •200 gr zahar
  • •50 gr alune de padure
  • usor prajite si decojite
  • •rom
  • pentru perierea blatului (optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Dachman Laura
Bagels

Bagels

Se amesteca faina cu sarea si drojdia, apoi se face o adancitura la mijloc.Intr-un castronas se amesteca

14 voturi    8 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Peste in stil mediteraneean

Peste in stil mediteraneean

Se incalzesc uleiul si vinul sau bulionul intr-o cratita, se adauga telina, usturoiul si ceapa si

19 voturi    8 comentarii
1h
Mancaruri cu peste
Marble Bundt Cake

Marble Bundt Cake

Incalzeste cuptorul la 150°, unge cu unt si da cu faina o tava pentru chec rotund.Bate cu mixerul

4 voturi    7 comentarii
2h
Prajituri

anca (Chef de cuisine)

AM INCERCAT RETETA.BLATURILE IES SUPER DAR EU LE-AM FACUT PE UN FUND DE TAVA ROTUNDA. CEEA CE NU MI-A IESIT A FOST CREMA. CRED CA O SA MAI INCERC DAR CU ALTA CREMA. MULTUMESC PT RETETA.

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt