Blat (pentru baza)
Reteta asta de blat de cacao imi iese de FIECARE data (fata de cele cu albus batut unde-am avut nenumarate fail-uri), e densa, delicioasa si NU se lasa cand o scoti din cuptor. Cantitatile de mai sus sunt doar pentru baza. Daca doriti sa coaceti si un etaj, mai calculati inca jumatate din toata reteta de mai sus. Incalzim cuptorul pe treapta mediu inspre mare (aprox 170Celsius). Tapetam 2 tavi de tort cu unt, un disc de hartie de copt, iarasi unt si faina. Cernem faina cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea intr-un bol incapator de aprox. 3L. Adaugam si zaharul si amestecam cu o lingura.
Incepem sa adaugam ingredientele uscate, unul cate unul, amestecand cu mixerul pe viteza mica: ulei, iaurt, vanilie si oua, apoi urmeaza apa pe care o turnam in fir subtire. S-ar putea sa stropiti putin bucataria cu adaugatul apei dar credeti-ma, merita. Turnam compozitia in tavi (care trebuie sa fie incapatoare, umplupte pana la mijloc)– atentie, isi DUBLEAZA volumul la copt! Si coacem 40-55 de minute pana trece testul scobitorii. Dupa ce s-a copt le lasam la racit ~20 min in tava si abia apoi le scoatem pe un gratar.
Daca facem etaj, repetam etapele de mai sus ca sa nu lasam aluatul II sa stea pana se coace baza (vor incepe sa reactioneze ingredientele si exista sanse sa nu mai creasca la fel de bine).
**Sfat: blaturile se pot coace cu mult inainte de eveniment – se invelesc in 2 straturi de folie alimentara si se congeleaza pana cand avem nevoie de ele (eu asa procedez). Nu trebuie lasate la dezghetat cand incepem ornarea (se vor dezgheta pana mancam tortul) – si e mult mai usor de lucrat cu ele reci :).
Crema:
Untul si margarina se lasa 30 de minute la temperatura camerei inainte de folosire (sa fie moale dar inca rece), iar frisca se tine la frigider pana in momentul utilizarii. Inainte de a incepe prepararea efectiva a cremei, cernem zaharul pudra.
Batem untul cu margarina 3-5 cu mixerul pe viteza mare, adaugand si sarea. Oprim mixerul, adaugam tot zaharul pudra si amestecam pe viteza mica 3 minute (eventual cu un prosop deasupra bolului). Dupa ce amestecul devine omogen, cu mixerul pe viteza mica turnam in fir subtire si frisca lichida, continuand sa batem pe viteza mare aproximativ inca 5 minute. La final adaugam esenta, colorantul si capsunile tocate. Eu prefer sa impart amestecul in doua parti si sa adaug capsunile doar in umplutura, lasand jumatate pentru ornat.
Bucati de ciocolata
Topim o ciocolata neagra si una alba, iar in ultima adaugam colorant alimentar rosu gel. Le turnam pe o hartie de copt si le amestecam cu o lingurita pana devin marmorate. Lasam foaia la uscat, apoi o rupem si e gata de ornat.
Sos de ciocolată
Pentru sosul de ciocolata folosim frisca si ciociolata in ratie de 1:1 atata timp cat ciocolata este neagra si are continut ridicat de cacao. In cazul celei cu lapte sau alba, ratiile se modifica. Incalzim frisca pe foc mediu pana aproape de fierbere, iar intre timp tocam ciociolata si o punem intr-un bol. Turnam frisca fierbine peste ciocolata si le lasam 5 minute deoparte pana ciocolata se topeste. Apoi amestecam si lasam compozitia la racit inca 5-10 minute inainte de a o turna peste tortul rece.
Pentru ornare punem o parte din compozitie intr-un pos si turnam usor pe marginile tortului, lasand-o sa se scurga, iar apoi cu o lingura umplem toata suprafata superioara, niveland cu o spatula/cutit.
Ornare:
Punem putina crema pe planseta pentru a da stabiliate tortului si asezam primul blat mare peste ea. Ungem blatul cu gem de capsuni (nota* va sugerez sa nu-l insiropati din moment ce e cu etaj). Cu un pos trasam o margine din crema pentru ornat, iar in centru punem din crema cu bucati de capsuni si o nivelam. Adaugam al doilea blat si repetam procedura. Ungem baza cu putina crema (primul strat care va lipi firmiturile) si o dam la frigider. Va urma si al doilea strat.
Continuam procedura si cu etajul II, incepand prin a decupa din blat doua discuri mai mici decat baza. Il dam la rece 15-30 minute.
Scoatem baza din frigider si ii dam al doilea strat de crema, apoi o ornam cu rozete. Scoatem si etajul din frigider si ii dam al doilea strat de crema, apoi le introducem din nou 15 minute in frigider.
Dupa ce timpul s-a scurs, asamblam tortul si il ornam cu sos de ciocolata, capsuni proaspete si bucati de ciocolata.
Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasaCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii