Ingrediente
Acest tort,s-a facut prima data prin 1830,de un tinar cofetar(Franz Sacher)., Pina in zilele noastre,reteta originala a tortului,se prepara si se serveste la hotelul Sacher,din Viena., Reteta originala,nu se stie,nu se divulga., , , , Blat, -130 g unt, -75 g zahar pudra, -1 baton vanilie, -150 g ciocolata amaruie, -6 oua, -50 g zahar tos, -125 g faina, , Umplutura, -300 g gem(nu dulceata) de caise(numai de caise), , Glazura, -100 ml apa, -150-160 g zahar, -150 g ciocolata amaruie
Dificultate: Medie | Timp: 4h
19 voturi
Mod de preparare
Pe urma punem galbenusurile celor 6 oua,pe rind,mestecind dupa fiecare;se pune si ciocolata(topita pe aburi),imediat dupa galbenusuri.Ciocolata trebuie sa se racoreasca,putin,inainte de a se pune(dar nu mult timp,sa nu se intareasca).
Separat,cele 6 albusuri se bat,punindu-se(in ploaie),cele 50 g de zahar tos.
Cam 1/4-1/3 din comp.de albusuri(batute),se adauga primei compozitii(unt,ciocolata…),se amesteca,bine;se adauga,apoi,faina(cernuta),si se mesteca iar,bine,pina nu mai are cocoloase.
Pe urma se pune restul de albus batut si se mesteca usor.
Apoi,compozitia,se pune intr-o tava(cu diametrul de 24 cm),cu hirtie de copt.Nu e nevoie,neaparat,de tava cu fund detasabil.
Se coace cca 45-50 minute, astfel:se pune tava in cuptorul preincalzit,la foc mediu;primele 15 minute usa cuptorului,trebuie sa fie intredeschisa(se poate pune o bucata de lemn,o lingura de lemn…,pt.siguranta).Dupa aceea,usa cuptorului se inchide si se continua coacerea inca aprox.30-35 minute.
Cind blatul e rece,se scoate din tava,se taie in 2(pe orizontala).
Asamblare:pe un platou se pune 1/2 blat si se unge cu 1/2 din cantitatea de gem;apoi se pune a 2-a jum. de blat si se unge cu a 2-a cantitate de gem(cca150 g).
Peste se pune glazura:apa si zaharul se fierb(acoperite cu o farfurie),exact 4 minute;lingura cu care s-a amestecat in zahar+apa,se pune pe farfuria de pe sirop(sa nu se raceasca).
In acelasi timp,ciocolata se topeste pe aburi;cind siropul e gata,se adauga la ciocolata topita,incetul cu incetul,mestecind tot timpul,fara foc;trebui sa obtinem o glazura neteda.
O lasam sa se raceasca,mestecind,citeva secunde,apoi o turnam in mijlocul tortului si cu miscari rapide,o intindem,deasupra si pe margini.
Tortul se lasa(peste noapte),la frigider.
Tortul acesta e sufficient pt 12 persoane.
Cind se serveste,se pune,linga(nu pe),un”mot”marisor de frisca,pe farfurie,linga tort.
Dar eu, am pus frisca deasupra,pt.a ascunde unele greseli(glazura n-a fost rapid intinsa).
mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010
iesise frumoasa glazura,puteai sa lasi asa!!! demult il am si eu pe lista de asteptare,n-am mancat niciodata,cred ca-i tare bun!!!
vio (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2010
felicitari forte bine arata
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2010
Foarte fin!*****
Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2010
arata foarte bine cred ca e fff bun!
mia (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2010
E ceva de munca la el dar cred ca merita efortul.......felicitari...*****
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2010
Wa,waw!!!! Cred ca e un delici. Arata foarte bine !!! Am o pofta nebuna de o feliuta macar
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2010
Camy, imi plac toate dulciurile tale fara exceptie! Si tortul asta, atat de vestit!
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2010
Un deliciu!!!felicitãri:)