Tort vegan

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort vegan

Ingrediente

  • Blatul:
  • 250ml lapte de migdale
  • 50 grame pudra de migdale
  • semintele de la 1 pastaie de vanilie
  • 100 ml ulei de floarea-soarelui
  • 50 grame fulgi de cocos
  • 6 linguri cu varf faina de mei (obtinuta prin rasnirea meiului in rasnita de cafea)
  • 2 linguri faina de orez/quinoa
  • 1 praf de copt
  • putina pudra de roscove (optional)
  • indulcitor Green Sugar dupa gust (eu am pus foarte putin, 1 lingura)
  • 2 linguri ulei de cocos/unt de cacao topit pentru mixarea blatului
  • Crema:
  • 150 grame caju crud hidratat 4 ore
  • 1/2 ceasca apa plata
  • cateva picaturi indulcitor Green Sugar lichid
  • sucul de la 4 mandarine medii
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 ceascuta ulei de cocos/unt de cacao topit
  • 1 lingura lecitina (optional–are rolul de a lega crema, eu am adaugat-o pentru siguranta)
  • Glazura de ciocolata:
  • 200 ml lapte de migdale
  • 25 grame cacao
  • 25 grame pudra de roscove
  • indulcitor Green Sugar dupa gust (eu am pus cateva picaturi de indulcitor lichid)
  • 3 linguri arrowroot pudra (amidon fara gluten)
  • 30ml ulei de cocos/unt topit
  • Decor:
  • fructe de padure, catina, menta proaspata

Mod de preparare

Se amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru blat (cu exceptia pudrei de roscove). Se incinge cuptorul. Se tapeteaza o forma cu putin ulei de floarea-soarelui si putina faina de orez. Din toata compozitia se opreste 1/4 si se amesteca usor cu pudra de roscove. Compozitia alba se toarna in tava si se introduce in cuptor.

Blatul maroniu se toarna intr-o alta mica tava tapetata, la fel ca cea de sus. Se introduce si aceasta la cuptor. Se coc blaturile la foc mediu (180 grade), pana cand trec testul scobitorii. Se scot blaturile, se lasa putin la racit, dupa care se faramiteaza. Se incepe prepararea cremei de caju: in vasul robotului de bucatarie cu lama in S se aseaza caju-ul scurs si apa plata. Se mixeaza totul pana se obtine o pasta groasa.

Se adauga sucul de mandarine, indulcitorul si extractul de vanilie si se continua mixarea inca 30 secunde. Se adauga uleiul topit si lecitina si se mai mixeaza inca 30 secunde, pentru omogenizare.Se scoate crema intr-un bol separat. In acelasi vas al robotului se adauga blaturile faramitate cu mana, 4-5 linguri din compozitia de caju si cele 2 linguri de ulei topit. Se mixeaza 1 minut, pana se obtine o pasta foarte groasa, care incepe sa se adune sub forma de bila.

Se ia forma de tort, se tapeteaza cu putin ulei vegetal, iar blatul se indeasa in forma. se niveleaza bine cu ajutorul unei linguri (tava mea are 19 cm diametru). Peste blatul ferm se toarna crema (e lichida, nu va speriati, ca se va intari foarte bine). Se da tortul la congelator 3 ore (eu l-am lasat peste noapte).

Se prepara glazura: Intr-un vas se aseaza laptele vegetal, indulcitorul, pudrele de cacao si roscove si se aseaza pe foc. Se lasa sa dea in clocot, dupa care se adauga pudra de arrowroot si se continua fierberea pana cand se ingroasa (se amesteca necontenit cu telul, sa nu se formeze cocoloase si sa nu se prinda de fund). Se lasa la racorit, dupa care se incorporeaza uleiul topit. Se lasa la racit. Tortul congelat se scoate din forma si se aseaza pe un gratar, la randul sau asezat intr-un vas incapator.

Reteta pregatita de Diana, www.retetelemeledragi.com, cu produsele oferite de Green Sugar si Laboratoarele Remedia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana
Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci. Cum se prepara reteta de ciulama de pui cu ciuperci.

Ciulama de pui cu ciuperci