autor:

valentina ionita

» » Cocktailuri si lichioruri

Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc si Tuica de mere Manastirea Bucium

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 octombrie 2010

Ingrediente
10 l tuica de pruna in butoi de dud, 30-40 fire de melisa, 20-30 fire de schinduc

Dificultate: Redusa Timp: 20 min

18 voturi

Mod de preparare

La manastirea din Varatec judetul Neamt si Manasirea Cetatuia judetul Iasi dupa cum va spuneam in interviul pentru gustos.ro Tuica de pruna, fabricata dupa metode traditionale, capata un gust,o aroma si o culoare galbuie deosebita dupa ce este pastrata in butoaie de dud. La Varatec , dupa ce se trage tuica din butoaie se introduce in tuica o planta mai putin cunoscuta si astfel tuica devine unica din punct de vedere al gustului,al culorii si al aromei.In plus planta va ramane in permanenta verde in recipiente.
Aceasta planta se numeste melisa, este o planta din familia mentei si este cultivata chiar la Varatec. Am ramas placut impresionata cand am baut pentru prima oara cu multi ani in urma ,iar de atunci in fiecare an cand mergem sau vin Sfiintiile lor in vizita “capatam” aceasta planta si chiar tuica gata preparata " la pachet" cum se spune. Melisa, sau roinita, este cunoscuta din antichitate, fiind descrisa ca o planta terapeutica,cu puteri miraculoase inca din primul secol al erei crestine.

La Manastirea Cetatuia se adauga in tuica schinduc ,o planta tot atat de rara si cu proprietati terapeutice de invidiat. Schinducul este supranumit chiar ginsengul romanesc.
Creste doar pe Ceahlau ,are proprietati medicinale unice ,iar maicutele si calugarii o culeg in fiecare an cu mare grija...
Astfel,tuica de la Manastirile Varatec si Cetatuia are o culoare galbuie, data de verdele intens al plantelor ,un gust deosebit si poate fi considerata un adevarat elixir divin sau medicament daca se consuma cu multa,multa moderatie deoarece are o tarie aparte.

Noi am introdus plantele si in tuica productie proprie sau in tuica de Pitesti si a avut acelasi rezultat minunat...
Am pus o parte din aceste plante chiar la uscat si le servesc la condimentarea ,ornarea mancarurilor,a salatelor,a fripturilor si la prepararea dulciurilor,a prajiturilor.Obisnuiesc sa mai adaug la sucuri si chiar iese un lichior foarte bun.

Zilele acestea le-am avut in vizita pe maicute si pe parintelul nostru duhovnic de la Varatec si ne-au adus o sumedenie de sortimente de tuica,vin,hribi,salata de ciuperci,zacusca de legume,zacusca de peste,serbet...O sa postez retetele lor traditionale...
O sa mai adaug o fotografie cu tuica de mere facuta la Manastirea Bucium,obtinuta dupa aceleasi retete si secrete traditionale (depozitarea si plantele sunt doua dintre secretele pastrate cu sfintenie).
Daca ti-a placut reteta noastra "Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc si Tuica de mere Manastirea Bucium" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Cocktailuri si lichioruri
Punch din vin rosu

Punch din vin rosu

Lasa vinul intr-un bol cam o ora, sa se "odihneasca", in care adaugati merele taiate cuburi siropul

0 voturi    0 comentarii
45 min
Cocktailuri si lichioruri
Sangria

Sangria

Sangria este o bãuturã de origine ibericã,fiind consumatã din sec. 19 in Spania si Portugalia. Are

14 voturi    15 comentarii
15 min
Cocktailuri si lichioruri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2014

    da Violeta; acesta este si este ceva miraculos

  • Fara foto

    Violeta Ion , 22 ianuarie 2014

    vreau să te întreb dacă schinducul de la manastire, cel numit ginseng-ul romanesc e acelaşi lucru cu planta numită schinduf

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iulie 2011

    Va multumesc mult ...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      Draga mea esti de admirat cu retetele si sfaturile tale,se vede ca esti o gospodina desavarsita. Felicitari !

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Aici, chiar nu ma pricep, dar, ma bag si eu in seama, ca tot romanul, impartial.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

20 min

18 voturi

Ingrediente

  • 10 l tuica de pruna in butoi de dud
  • 30-40 fire de melisa
  • 20-30 fire de schinduc

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

da Violeta; acesta este si este ceva miraculos

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Cocktailuri si lichioruri

Caipiroska cu mure Caipiroska cu mure

Spalati bine ingredientele Taiati lime-ul in cubulete Puneti cubuletele de la jumatate de lime in pahar alaturi de mure si zahar

2 voturi    0 comentarii
10 min
Bauturi
Punch Cu Soc si Fructul Pasiunii Punch Cu Soc si Fructul Pasiunii

Curatati ananasul de coaja si taiati-l in cubulete. Adaugati capsunile si ananasul prin palnia de alimentare a unui storcator centrifugal

2 voturi    0 comentarii
15 min
Bauturi
Chimion secuiesc