autor:

Victoria Gabriela

» » , , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete de post, Retete vegetariene

Urzici cu usturoi

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 martie 2015

Ingrediente
(8 - 10 porții), 1,0 kg urzici proaspete (alese), 1 ceapă mare, 50 - 75 ml ulei (3/4 pahar mai mic), 1 căpățână de usturoi, 3 linguri făină, 2 linguri pastă de roșii, 1 linguriță boia de ardei dulce, sare (după gust), opțional: ouă (1 ou/la porție, în momentul servirii), rădăcină de hrean proaspăt ras

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

38 voturi

Mod de preparare

Mai întâi se aleg urzicile, se taie cu foarfeca de bucătărie codițele/ tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (6-7). (Pentru a le putea manevra, este recomandat să utilizați mănuși de menaj/ chirurgicale).

Se pune pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pun urzicile în două sau trei tranșe (în funcție de mărimea vasului) și se opăresc până aproape de fierbere. Urzicile sunt aproape fierte dacă atunci când strângeți între degete frunza aceasta se pasează/ sfărâmă ușor. (Dacă sunt tinere, așa cum trebuie să fie în această perioadă, durata de fierbere este mică, doar câteva minute).

Urzicile opărite/ aproape fierte se pun într-o sită la scurs și se lasă să se răcească.

Cât timp se răcesc urzicile, se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa.

Urzicile fierte și scurse de apă fie se taie foarte mărunt, fie se transformă în piure cu ajutorul blenderului (așa cum am procedat eu).

În cratița/ vasul de gătit se pune ceapa și uleiul, se lasă 2- 3 minute să se soteze ceapa, apoi se adaugă 2-3 linguri de zeamă de urzici (apa în care au fiert urzicile) și se lasă ceapa pe foc până când aceasta se înmoaie.

Peste ceapa călită se adaugă piureul de urzici/ urzicile fin tocate, sare și se lasă să se călească puțin în uleiul cu ceapă, amestecând pentru a nu se lipi.

Când urzicile s-au călit, se adaugă treptat, câte puțină zeamă de urzici și se lasă la foc mic în continuare, până când urzicile sunt foarte bine fierte.

Între timp se amestecă făina cu pasta de roșii, se diluează cu zeamă de urzici până ajunge la o consistență fluidă, se adaugă boiaua dulce și se omogenizează.

Când urzicile au fiert (după cca 15-20 minute) se toarnă treptat amestecând mereu, sosul de făină și se lasă mâncarea pe foc, adăugând în continuare treptat, după necesitate zeama de urzici, până când sosul de făină este fiert, iar urzicile capătă consistența dorită.

Când mâncare este gata, se potrivește de sare (după gust), iar urzicile se dau la o parte de pe foc și se lasă să se răcească puțin.

Dacă doriți puteți adăuga verdeață tocată (patrunjel, mărar, leuștean), după preferință. Pentru a nu altera și diminua din gustul și aroma urzicilor proaspete, eu nu pun nici un fel de verdeață.

În urzicile puțin răcorite se adaugă usturoiul zdrobit și se omogenizează mâncarea.

Urzicile astfel preparate se servesc calde, alături de mămăliguță fierbinte, cu hrean proaspăt ras presărat deasupra (după preferință), usturoi verde și/ sau cu ouă românești (”oeufs poches”/ ouă poșate).

Poftă bună!



Notă:

-Eu, la 3 kg de urzici proaspete cumpărate, după ce le-am ales și îndepărtat cozile și frunzele nesănătoase (mai pălite/ uscate) am rămas cu 2 kg urzici alese.

-Apa în care ați opărit urzicile sau zeama de urzici rămasă este foarte bună, bogată în vitamine și minerale și se poate consuma în loc de apă.

Mai multe detalii și poze găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Urzici cu usturoi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Urzici cu orez si usturoi

Urzici cu orez si usturoi

Urzicile se spala foarte bine in 6-7 ape poate chiar mai mult. Intr-o oala cu apa clocotita si putina

23 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de post
Mancare de urzici cu usturoi

Mancare de urzici cu usturoi

Pasul 1 Zdrobim usturoiul. Tocam marunt ceapa.Tocam cat mai fin urzicile scurse.   Pasul

2 voturi    0 comentarii
50 min
Retete vegetariene

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii

  • Cristina Georgiana , 18 mai 2015

    Am gasit urzici in Canada,tocmai am adunat o sacosa, toata lumea ma intreba ce fac cu "plantele alea" LOL. Abia astept sa folosesc reteta asta, suna delicios. Multumesc frumos!

  • Camelia Darie , 07 aprilie 2015

    Aceeasi reteta o am si eu,mai putin partea cu patrunjelul mararul si leusteanul.

  • Doinita Dinu , 26 martie 2015

    bune!

    • Florian Gheorghita , 20 martie 2015

      Banuiesc ca trebuie sa fie foarte bune,mai ales ca a sosit primavara.

    • Gheorghe Lucia , 19 martie 2015

      ff.bune

    • Luminita-maria Cimuca , 18 martie 2015

      vai asa ne facae bunica la tara...sunt delicioase, chiar am sa fac !!!

    • Maria Lidia Rascanu , 17 martie 2015

      Excelenta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

38 voturi

Ingrediente

  • (8 - 10 porții)
  • 1,0 kg urzici proaspete (alese)
  • 1 ceapă mare
  • 50 - 75 ml ulei (3/4 pahar mai mic)
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 linguri făină
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare (după gust)
  • opțional: ouă (1 ou/la porție
  • în momentul servirii)
  • rădăcină de hrean proaspăt ras

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

23 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

17 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete vegetariene

Rondele de vinete la cuptor Rondele de vinete la cuptor

Se alege o vanata mare si se taie tot cu coaja in discuri rotunde aproximativ de 1.5 cm grosime. Luam un cutit, in fiecare bucata de

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Mancarica de gogosari putin picanta-reteta de post Mancarica de gogosari putin picanta-reteta de post

Se coc gogosarii intr-un ceaun de tuci in ulei, se pun intr-un vas cu capac si se presoara cu sare, asa se vor curata usor de pielite.

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Salata de vinete cu ceapa si maioneza de usturoi