Autor:
Dan65 (Chef de cuisine)
Reteta postata pe: 01 aprilie 2013
Ingrediente
- 1kg Faina alba - 1 Capatina de varza dulce sau murata - 30ml ulei - 25g Drojdie - 2 Oua - Sare, piper, otet.
Dificultate: Redusa | Timp: 2h 30 min
Mod de preparare
Farmitam drojdia si o punem la diluat intr-un pahar cu putin zahar si putina apa calduta. O lasam circa 10 minute sa se dizolve intr-un loc caldut, pina cind incepe sa faca spuma. Intr-un castron mai mare punem faina, facem o gropita in mijloc in care spargem un ou intreg,punem drojdia care a inceput sa fermenteze si imprastiem pe deasupra o lingura de sare fina,dupa care incepem sa framintam, adaugind din cind in cind apa calduta. Framintam aluatul pina cind devine o coca omogena si elastica si nu se mai prinde de mina. Cind am terminat de framintat, acoperim castronul cu un prosop curat si il punem la dospit, intr-un loc caldut circa 45-50 de minute pina cind isi dubleaza volumul. Intre timp tocam marunt varza (Daca folosim varza murata e bine sa o tinem inainte la desarat in apa rece circa 1-2 ore, schimbind de citeva ori apa. Iar dupa ce o tocam trebuie sa o scurgem bine de apa). Intr-o cratita punem uleiul la incins, cind incepe sa se incinga, punem varza la calit, potrivim de sare, codimentam cu piper dupa gust. Daca folosim varza verde, codimentam si cu putin otet (dupa gust),pentru a primi o tenta de varza murata. Cine vrea, pentru mai multa aroma poate sa puna si putin cimbru. Cind varza este aproape calita o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Atentie, varza trebuie sa ramina putin cruda, pentru ca isi va definitiva coacerea in cuptor. Cind aluatul e bine crescut, pe masa sau pe planseta de lucru presaram putina faina si golim aluatul. Il framintam pe masa pentru inca circa 5 minute pina incorporeaza bine faina ce am presarat-o inainte. Dupa care il impartim in 2 portii egale. Luam o portie si cu ajutorul unei sucitori intindem o foaie cit mai subtire (circa 3-4 mm) dupa care o taiem in dreptunghiuri egale. Cu o lingura punem din compozitia de varza pe fiecare dreptunghi de aluat. Apoi indoim dreptunghiurile, acoperind varza si apasam bine pe margini pentru a le inchide bine si le punem intr-o tava acoperita cu hirtie pentru copt sau tapetata cu faina. Spargem al 2-lea ou, il batem ca pentru omleta si ungem cu ou varzarele si le lasam sa mai dospeasca circa 15 minute. Dupa care le punem la copt in cuptor la 160 de grade pentru circa 45 de minute (pina cind se rumenesc frumos si aluatul e bine copt. Repetam operatia cu cea de a doua portie. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Varzare" nu uita sa-i faci un
review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta
37 voturi
17 comentarii
2h 30 min
Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie)
Se lucreaza doar cu furculita,
114 voturi
35 comentarii
1h
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate