autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Conserve si muraturi

Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 04 noiembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 04 noiembrie 2012

Ingrediente
-2 kg fasole boabe, -5 kg ardei roşu(gogosar sau kapia kapia ii da un gust mai dulce), -2 kg morcovi, -3 kg ceapă, -750 ml suc de rosii, -1 litru de ulei, -dafin,piper boabe,sare, -puţin chimen pudră, cardamom(opţional)

Dificultate: Redusa Timp: 9h 30 min

5 voturi

Mod de preparare

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, după ce se spală bine. Se fierbe fasolea până se moaie bobul şi se lasă la răcit.
Ardeiul se spală ,se curăţă şi se taie felii mai mari. Morcovul se fierbe până se moaie şi ceapa la fel.
Intr-o cratiţă mare se pune un pahar de ulei peste care se pune ardeiul feliat şi se căleşte până se desprinde pieliţa de pe pulpă, amestecându-se des ca să nu se prindă. Se lasă la răcit.Fasolea se dă prin masina de tocat carne,la fel şi morcovii cu ceapa,dar separat de fasole.
Ardeiul se dă prin (atentie!) maşina de rosii,chiar şi de 2-3 ori,până ies numai cojile şi rămâne pulpa ca o pastă.
În alta cratiţă mare se pune restul de ulei până la un litru,apoi se pun ardeiul+morcovul + ceapa in uleiul care sfârâie. Se amestecă bine,iar după 30 minute de fierbere se pune şi fasolea, continuând să se amestece pentru a nu se prinde.
După o oră de fiert toate la un loc se pune cam 750 ml de suc de roşii,uneori şi mai puţin, după gust şi după preferinţă.Se adaugă dafin,piper şi sare, de asemenea după gustul celor din familie.
Când se alege uleiul deasupra fierturii, se ia de pe foc,se pune in borcane spălate şi sterilizate în prealabil la cuptor.Se pun capacele, se fierb în aburi/ dunst cam 30 de minute în 2 zile.
Recomandare:
Fiind destul de multă muncă,se pot face cu o zi înainte fierberea ,călirea şi trecerea prin masină a ingredientelor.Ele oricum trebuie lăsate la rece ,aşa că se poaet face compoziţia de zacuscă pe foc şi restul corvoadei a doua zi!Sau e nevoie de încă o mână de ajutor!
Pentru zacusca de vinete sunt necesare aceleaşi ingrediente şi acelaşi "modus operandi",doar că,în loc de fasole,se pun la bătaie 5 kg de vinete coapte!
Eu am fiert ingredientele în oala sub presiune: 30 de minute ceapa, 45 de minute morcovul, 1 oră jumătate fasolea boabe.
Pentru final trebuie o cratiţă cam de 15 l.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe

Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert pana cand scade si bobul este moale. Ceapa se curata

2 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Zacuscă cu fasole boabe

Zacuscă cu fasole boabe

Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete,

52 voturi    15 comentarii
5h 45 min
Bucate la borcan

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 noiembrie 2012

    Un deliciu!*****

Dificultate

Redusa

Timp

9h 30 min

5 voturi

Ingrediente

  • -2 kg fasole boabe
  • -5 kg ardei roşu(gogosar sau kapia kapia ii da un gust mai dulce)
  • -2 kg morcovi
  • -3 kg ceapă
  • -750 ml suc de rosii
  • -1 litru de ulei
  • -dafin,piper boabe,sare
  • -puţin chimen pudră
  • cardamom(opţional)

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Mihaela11

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Un deliciu!*****

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Zacusca de vinete cu ciuperci