autor:

burdulea maria elena

» » Conserve si muraturi

Zacusca gustoasa de vinete cu gogosari copti, ca pe Tarnave

Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 26 septembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 26 septembrie 2010

Ingrediente
10 kg vinete, 6 kg de gogosari, 1,5 kg ceapa, 700 ml ulei, 1 l bulion, sare, piper boabe, foi de dafin.

Dificultate: Ridicata Timp: 4h

15 voturi

Mod de preparare

De ani de zile eu coc vinetele si gogosarii inainte cu mult de a prepara zacusca. Imi place mult sa prepar zacusca cu gogosari copti, este mai gustoasa. Cu o seara inainte de preparare, scot din congelator gogosarii si vinetele. Tot acum spal borcanele si le sterilizez in cuptorul preincalzit vreme de 20-30 minute.
Pasul urmator: se curata ceapa, se spala se da prin masina de carne, sau se razuieste pe razatoarea cu gauri mari daca rezista ochii la piscaturile ei. O alta varianta este sa zdrobiti ceapa cu blenderul, asa cum am procedat eu anul acesta. Intro oala, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa si paziti mereu oala sa nu ardeti ceapa. Fierbeti ceapa in ulei, la foc mic, cu rabdare cam 1 ora. Acum e momentul sa adaugati gogosarii dati prin masina sau zdrobiti cu blenderul, fierbeti ingredientele inca 1 ora, adaugati bulionul si vinetele, potriviti de sare, puneti piperul si dafinul. Continuati fierberea inca 1 ora, fara sa va pierdeti rabdarea si cu gandul la zacusca, amestecand des sa nu se arda. Acum, dupa cea de-a treia ora de rabdare, zarzavatul trebuie sa fie fiert in intregime, stingem focul si turnam zacusca in borcane. Ceva timp pierdeti si aici, aveti nevoie de alte 30 minute de rabdare. Eu am folosit borcane cu capace, nu sunt prea scumpe si prezinta siguranta pt conserve, acestea nu scad, chiar daca aveti o camara mai calda asa cum e la mine. Daca ati ajuns in aceasta faza, nu mai aveti nevoie decat de alte 30 minute de rabdare( ultimele la aceasta reteta), doar pt a aseza borcanele cu zacusca in tava aragazului peste o carpa, puneti in tava cateva cani de apa calda pt ca borcanele sunt calde, apoi dati tava la cupor pt o jumatate de ora de rabdare. Daca acestea s-au scurs, sunteti o invingatoare! V-ati ales cu vreo 20-23 de borcane de zacusca pt iarna si ati scapat pana anul viitor, daca va calcati promisiunea si totusi faceti din nou zacusca.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca gustoasa de vinete cu gogosari copti, ca pe Tarnave" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Dovleac marinat

Dovleac marinat

Dovleacul se curata de coaja ,se taie cubulete si se aseaza in borcane. Apa se fierbe cu zahar,sare,otet

2 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
DIN CATEGORIA CONDIMENTE VERZI CONGELATE - LEUSTEAN VERDE

DIN CATEGORIA CONDIMENTE VERZI CONGELATE - LEUSTEAN VERDE

Multe mancaruri nici nu le putem imagina fara frunze de leustean, tarhon,patrunjel,marar ,telina,si

23 voturi    9 comentarii
30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • mihai

    mihai (Chef de cuisine):

    Zacusca a iesit foarte buna! Eu am facut aceasta reteta adaugand 2-3 rosii coapte bine, ardei iute ca imi place mai picant si putin ulei de masline ca sa fie mai aromata.

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Arie Avni , 14 februarie 2015

    reteta pare foarte gustoasa .dn elena este o gospodina cu multa rabdare .tot respectful.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2010

    Delicioasa!***** Zacusca preparata cu gogosari ccopti ia ai mult timp dar merita; are o aroma deosebita.Si arata foarte apetisanta/

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2010

    Adelina, am pus carpa fiindca atata am sterilizat, incat din cauza apei dure s-au format in jurul borcanelor rotite cat diametrul borcanului, acum trebuie sa pun o solutie de apa cu calgon sa dispara depunerea. Ma bucur ca prepari intrun mod asemanator zacusca. Multumesc de sugestia cu cuptorul, voi tine cont.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2010

      Cam aşa am făcut si eu zacusca, poate ceapă putin mai multă. Daca o puneţi în cratiţa mare în cuptor, acoperită cu folie de aluminiu, lucrati mai puţin. Păstraţi pe primul palier tava mare sa nu bata focul direct pe cratiţă. Sterilizarea la fel, dar nu e nevoie de cârpă Toate cele bune!.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2010

      Muuulta rabdare ai tu Mariela! Dar la iarna cine are zacusca?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

4h

15 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Retete
de burdulea maria elena
Tort OM DE ZAPADA

Tort OM DE ZAPADA

Se face un blat dupa metoda: separam albusul de galbenus. Batem spuma tare cu robotul cele 7 albusuri,

9 voturi    10 comentarii
1h
Torturi
Fasole frecata

Fasole frecata

Fasolea spalata, se pune la fiert cu apa rece. Eu obisnuiesc dupa ce incepe fasolea sa fiarba si

11 voturi    21 comentarii
2h 30 min
Retete de post
Chiftele de carne

Chiftele de carne

Punem intrun vas, carnea tocata de vita si de porc, adaugam painea muiata in apa si stoarsa bine,

12 voturi    7 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Delicioasa!***** Zacusca preparata cu gogosari ccopti ia ai mult timp dar merita; are o aroma deosebita.Si arata foarte apetisanta/

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Zacusca de vinete cu ciuperci