Bangkok, mon amour - partea 3

Bine ati venit in ASIA CAFE! Aici, Radu Popovici, expertul nostru in ale bucatariei asiatice, ne va povesti incepand cu aceasta saptamana din experientele sale gastronomice din indeparatata Asie. O zi dulce Situat pe strada Yaowarat, in inima cartierului chinezesc, hotelul Grand China Princess isi merita toti banii. 4 stele pline, 25 de etaje, sali de masaj, piscina, restaurant rotativ, nu stiu cate magazine la parter si la primul etaj, curatenie impecabila, ziare gratuit, cate o orhidee pe perna dupa fiecare curatenie, plus un serviciu ireprosabil. O camera de peste 30 mp, un balcon imens, aproape o terasa (avea peste 20 mp), vedere superba (vezi imaginea din dreapta), un dressing in loc de dulap, o baie imensa, frigider, televizor, canapea si fotolii pentru eventualii musafiri. Totul pentru mai putin de 90 de USD pe zi. This is Bangkok!

Bangkok, mon amour - partea 3

Micul dejun, inclus si el in pret, era un spectacol in sine. Mancare europeana, de la gem cu unt, pana la mancare gatita, patiserie, nenumarate fructe si sucuri; mancare musulmana (un excelent biryani plus curry-uri picante), mancare chinezeasca, un flacau care nu mai prididea gatind oua in toate felurile, plus tot felul de clatite si turtite, totul aburind si aratand super apetisant.

Grand China Princess mai avea o oferta interesanta (ca, de altfel, si celelalte hoteluri din Bangkok): brokerul de turism. Timp de 16 ore pe zi, doua doamne ofereau cu schimbul, prin intermediul unui catalog, excursii si croaziere in Bangkok si imprejurimi. Bineinteles ca, intr-o tara in care este mai greu sa te descurci datorita limbii si alfabetului, un serviciu ca acesta este mai mult decat binevenit. Cum venisem ca turist si ca… bucatar amator, una dintre croazierele la care am cotizat mi-a oferit mari satisfactii culinare.

In acest post vreau sa va descriu cum se obtine, dupa o munca cu adevarat grea, zaharul de palmier. Ghidul ne-a dus la o ferma, in apropiere de Bangkok, cred ca nu la mai mult de 50-60 km. Ferma cuprindea o plantatie cu 300 de cocotieri, inalti de 8-10 m fiecare. Personalul era compus dintr-un batran, nu stiu daca estimez corect, dar trebuie sa fi avut peste 70 de ani, si doi tineri, probabil sub 30.

La origine, zaharul de palmier se obtinea din palmierul de smochine, dar astazi se prepara si din sucul de sago, si din cel de cocotier.

“Tehnologia” obtinerii acestui tip de zahar este urmatoarea: se reteaza unele dintre florile cocotierului (celelalte se lasa intregi, ca sa faca fructe, celebrele si binecuvantatele nuci de cocos), iar din tija sectionata se colecteaza, in recipiente de bambus, multe zile la rand, sucul dulce care incepe sa curga. Zilnic, cei doi flacai se catara in cei 300 de cocotieri, pe niste scarite inguste si fragile, iau recipientele pline de suc si le inlocuiesc cu altele goale. Zilnic, tija retezata mai pierde inca 1-2 cm, caci taietura trebuie improspatata pentru a putea continua colectarea sucului. La un moment dat, bineinteles, nu mai ai ce taia.

Dupa colectare, sucul se filtreaza, caci in recipientele de bambus mai cad bucatele de scoarta, sau mai gasesti gazulite care vin atrase de sucul dulce.

Dupa filtrare, sucul se fierbe indelung, amestecand frecvent, pana ce se ingroasa si capata un gust de caramel.

Este apoi racit prin vanturare cu un fel de tel urias, dupa care este turnat in forme si lasat sa se raceasca.

Zaharul de palmier are culoare bruna, aroma de caramel si este exceptional de gustos.

Se comercializeaza sub forma de blocuri tari, tuburi sau turtite, care se dau prin razatoare pentru a putea fi folosit.

Thailandezii il numesc “nahm dtahn maprao” si il folosesc mult la gatit; la ei, mancarea se asezoneaza nu doar cu sare si piper, ci si cu zahar, sos de peste, suc de citrice, suc de tamarind etc.

Asezonarea este un proces mult mai complex in care zaharul de palmier are un rol extrem de important, caci echilibreaza gustul sarat si puternic al sosului de peste.

I-am urmarit pe cei trei lucrand vreo 2 ore si pot sa va spun ca niciodata zaharul nu va mai avea acelasi gust pentru mine. Va fi dulce, bineinteles, dar va mai avea si gustul muncii, oboselii si grijilor. Cand mancam nu ne gandim niciodata sa gustam cu adevarat ingredientele pe care le mestecam. Fiecare dintre ele implica multa munca, pasiune si competenta. Daca vom reusi sa le savuram in acest fel, sunt sigur ca mancarea ne va parea mult mai gustoasa.

- Va urma -

Radu este un iubitor al civilizatiei si artelor culinare asiatice, absolvind cursuri de gastronomie la Bangkok (Thailanda) si Pnom Penh (Cambodgia).

El a tradus volume culinare pentru Reader's Digest, are rubrici in diverse reviste si este realizatorul a doua emisiuni culinare pe postul Brava TV.

De asemenea, va recomandam blogul lui, reteteleluiradu.ro precum si site-ul condimenteweb.ro realizat de dansul, o adevarata enciclopedie a tuturor tipurilor de condimente. Va asteptam intrebarile si feedbackul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise