Peste cu ghimbir si sos caramel

Reteta are un gust si o aroma specifica, date de combinatia dintre siropul caramel, ghimbir si susan. Bucatarie: vietnameza Grad de dificultate: usor Cantitate: 4 portii Durata: 40 minute Categorie: fel principal / peste

Peste cu ghimbir si sos caramel

Ingrediente:
4 fileuri de pangasius (sau orice peste cu carne alba), cu sau fara piele, circa 750 g in total
3-4 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, decojita si taiata fasiute foarte subtiri
2 1/2 linguri de sos de soia
200 ml apa
70 g zahar brun
2 linguri de seminte de susan
2 lingurite de ulei brun de susan
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
rondele de ardei iute rosu, pentru ornat
orez cu bob lung amestecat cu orez salbatic, fiert, pentru servit

Se pun 50 ml apa si zaharul intr-o craticioara, la foc mic. Se fierbe amestecul incet, amestecand continuu, pana ce capata culoare bruna, circa 10-15 minute. Se ia de pe foc si se dilueaza cu 2 linguri de apa.

Se spala fileurile de peste, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se incinge uleiul intr-un wok, sau o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga ghimbirul si se prajeste 1-2 minute, pana ce incepe sa miroase si capata o nuanta aurie.

Se adauga fileurile de peste in wok si se prajesc 3 minute pe fiecare parte. Intre timp se prajesc semintele de susan 1 minut, intr-o tigaita, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se adauga in wok sosul de soia, siropul de zahar, uleiul de susan, sucul si coaja de limeta si 150 ml apa si se fierb ingredientele, fara a acoperi wok-ul, circa 10 minute. Se ia wok-ul de pe foc. Se aranjeaza fileurile pe 4 farfurii, se presara din belsug cu seminte prajite de susan, se orneaza si se servesc fierbinti, cu orez fiert.

Sfaturi:
Ulei brun de susan se gaseste in aupermarket, ambalat in sticlute de 120-250 ml.
Orez cu bob lung amestecat cu orez salbatic se gaseste, de asemenea, in toate supermarketurile. Se prepara urmand indicatiile de pe ambalaj.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure