Dieta unui sportiv din Grecia Antică

Sportivii au avut întotdeauna un stil de viaţă strict, bazat pe principii sănătoase. Dacă atleţii olimpici moderni au în spate o întreagă echipă de nutriţionişti, antrenori şi doctori, în Grecia Antică lucrurile nu stăteau chiar aşa. 

Dieta unui sportiv din Grecia Antică

Dieta unui sportiv grec era total diferită de ceea ce mănâncă astăzi participanţii la Jocurile Olimpice, dar se baza tot pe proteine şi carbohidraţi. Proteinele ajută la regenerarea musculaturii, iar carbohidraţii oferă energie pentru antrenamente.

 

Majoritatea participanţilor la probele sportive proveneau din pătura social înaltă, deci nu îşi făceau probleme financiare atunci când venea vorba de alimentaţie: aveau acces la carne şi legume.

 

La începutul istoriei Jocurilor Olimpice, primii sportivi urmau o dietă bazată pe brânză şi fructe. Asta până au descoperit carnea şi benficiile ei asupra organismului. Se pare că mulţi olimpici mâncau doar carne înainte şi pe parcursul competiţiei. Se evita cu orice preţ pâinea.

 

Cât despre băutură, vinul era foarte popular în Grecia Antică. Ca să scape de durerile muscular, atleţii erau sfătuiţi să se îmbete din când în când.

 

Legenda spune că Milon din Croton, un atlet care a participat şase ani la rând la probele olimpice (şi a câştigat de fiecare dată) mânca pe zi 9 kilograme de carne, 9 kilograme de pâine şi bea 3 carafe de vin. În ziua competiţiei lua un taur de 3-4 ani pe umeri, se plimba cu el pe stadion, iar apoi îl mânca singur. Consuma cam 60,000 de calorii pe zi. Cam mult, nu credeţi?
 
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise