Dieta unui sportiv din Grecia Antică

Sportivii au avut întotdeauna un stil de viaţă strict, bazat pe principii sănătoase. Dacă atleţii olimpici moderni au în spate o întreagă echipă de nutriţionişti, antrenori şi doctori, în Grecia Antică lucrurile nu stăteau chiar aşa. 

Dieta unui sportiv din Grecia Antică

Dieta unui sportiv grec era total diferită de ceea ce mănâncă astăzi participanţii la Jocurile Olimpice, dar se baza tot pe proteine şi carbohidraţi. Proteinele ajută la regenerarea musculaturii, iar carbohidraţii oferă energie pentru antrenamente.

 

Majoritatea participanţilor la probele sportive proveneau din pătura social înaltă, deci nu îşi făceau probleme financiare atunci când venea vorba de alimentaţie: aveau acces la carne şi legume.

 

La începutul istoriei Jocurilor Olimpice, primii sportivi urmau o dietă bazată pe brânză şi fructe. Asta până au descoperit carnea şi benficiile ei asupra organismului. Se pare că mulţi olimpici mâncau doar carne înainte şi pe parcursul competiţiei. Se evita cu orice preţ pâinea.

 

Cât despre băutură, vinul era foarte popular în Grecia Antică. Ca să scape de durerile muscular, atleţii erau sfătuiţi să se îmbete din când în când.

 

Legenda spune că Milon din Croton, un atlet care a participat şase ani la rând la probele olimpice (şi a câştigat de fiecare dată) mânca pe zi 9 kilograme de carne, 9 kilograme de pâine şi bea 3 carafe de vin. În ziua competiţiei lua un taur de 3-4 ani pe umeri, se plimba cu el pe stadion, iar apoi îl mânca singur. Consuma cam 60,000 de calorii pe zi. Cam mult, nu credeţi?
 
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise