Sportivii au avut întotdeauna un stil de viaţă strict, bazat pe principii sănătoase. Dacă atleţii olimpici moderni au în spate o întreagă echipă de nutriţionişti, antrenori şi doctori, în Grecia Antică lucrurile nu stăteau chiar aşa. 

Dieta unui sportiv grec era total diferită de ceea ce mănâncă astăzi participanţii la Jocurile Olimpice, dar se baza tot pe proteine şi carbohidraţi. Proteinele ajută la regenerarea musculaturii, iar carbohidraţii oferă energie pentru antrenamente. 
 
Majoritatea participanţilor la probele sportive proveneau din pătura social înaltă, deci nu îşi făceau probleme financiare atunci când venea vorba de alimentaţie: aveau acces la carne şi legume.
 
La începutul istoriei Jocurilor Olimpice, primii sportivi urmau o dietă bazată pe brânză şi fructe. Asta până au descoperit carnea şi benficiile ei asupra organismului. Se pare că mulţi olimpici mâncau doar carne înainte şi pe parcursul competiţiei. Se evita cu orice preţ pâinea.
 
Cât despre băutură, vinul era foarte popular în Grecia Antică. Ca să scape de durerile muscular, atleţii erau sfătuiţi să se îmbete din când în când. 
 
Legenda spune că Milon din Croton, un atlet care a participat şase ani la rând la probele olimpice (şi a câştigat de fiecare dată) mânca pe zi 9 kilograme de carne, 9 kilograme de pâine şi bea 3 carafe de vin. În ziua competiţiei lua un taur de 3-4 ani pe umeri, se plimba cu el pe stadion, iar apoi îl mânca singur. Consuma cam 60,000 de calorii pe zi. Cam mult, nu credeţi? 
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 31 iulie 2012

    Legende...

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 31 iulie 2012

    Chiar ma intrebam ce maninca sportivii.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 iulie 2012

    De retinut...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iulie 2012

    Un articol foarte interesant !