Ciorbele romanesti sunt absolut delicioase, nu este de mirare ca au devenit intr-atat de populare. Ne-am gandit ca pentru aceasta vreme racoroasa este perfecta o ciorba romaneasca, sanatoasa si care te incalzeste instantaneu.
Istoria culinara ne arata ca ciorbele, supele sunt cam la fel de vechi ca practica gatitului. Ciorba este usor de preparat si servit, este nutritiva si este destul de facil sa gasesti combinatiile potrivite pentru acest fel de mancare. De obicei, supele erau prescrise bolnavilor, fiind usor de ingerat si digerat.
Care este diferenta dintre ciorba si bors? Ei bine, borsul se prepara doar cu bors facut din tarate (preparat mai ales in Moldova), pe cand ciorbele - care seamana cu borsul - pot fi acrite si cu corcoduse, otet sau rosii (specifice Olteniei). In Moldova, borsul de potroace se mai acreste si cu zeama de varza. Cele mai savurate ciorbe si borsuri traditionale sunt: ciorba de perisoare, cunoscuta ciorba de burta, ciorba radauteana, ciorba de vacuta, ciorba de fasole, borsul cu carne pasare, ciorba de legume, ciorba de potroace.
In primul rand, ca sa faci un bors sau o ciorba cu bors, iti trebuie borsul. Ca sa faci borsul, ai nevoie de huste, asa-numita “drojdie de bors”. Hustele se obtine din bors propriu-zis la care se adauga drojdie de bere (aprox. 20 g). De obicei acest bors nu se foloseste la gatit, fiindca are un gust neplacut de drojdie de bere, dar se opreste putin din el (cu tarate) pentru a fi folosit ca baza pentru urmatoarea serie de bors.
Acum, iata reteta de bors:
Ingrediente:
500 g de tarate de grau
300 g de malai
1 pahar de huste
1 lamaie
2-3 felii de paine neagra
frunze de visin (optional)
leustean (optional)
Mod de preparare:
Intr-un vas de lut sau de sticla (de 5-6 litri), se pun taratele de grau si malaiul, se adauga hustele (sau drojdia, daca e primul bors) si torni apa fierbinte pana ce se umple vasul (daca este de sticla, se pun dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca) si se amesteca. Se pun frunzele de visin si leustean, painea neagra, se acopera cu tifon si se pastreaza la cald, in bucatarie, timp de 1-2 zile, pana se acreste. Se amesteca din cand in cand atunci cand cat este inca cald. Se pastreaza in sticle si se pun deobarte huste pentru urmatorul bors.
Acum sa trecem la retete de ciorbe. Incepem cu un articol aparut recent pe Gustos.ro, despre Ciorba radauteana. Va prezentam in continuare cateva ciorbe si borsuri traditionale gasite pe Gustos.ro, de la gustoasele noastre:
Acestea fiind zise, care este ciorba sau borsul dvs. preferat?
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii