Ciorbele romanesti sunt absolut delicioase, nu este de mirare ca au devenit intr-atat de populare. Ne-am gandit ca pentru aceasta vreme racoroasa este perfecta o ciorba romaneasca, sanatoasa si care te incalzeste instantaneu.
Istoria culinara ne arata ca ciorbele, supele sunt cam la fel de vechi ca practica gatitului. Ciorba este usor de preparat si servit, este nutritiva si este destul de facil sa gasesti combinatiile potrivite pentru acest fel de mancare. De obicei, supele erau prescrise bolnavilor, fiind usor de ingerat si digerat.

Care este diferenta dintre ciorba si bors? Ei bine, borsul se prepara doar cu bors facut din tarate (preparat mai ales in Moldova), pe cand ciorbele - care seamana cu borsul - pot fi acrite si cu corcoduse, otet sau rosii (specifice Olteniei). In Moldova, borsul de potroace se mai acreste si cu zeama de varza. Cele mai savurate ciorbe si borsuri traditionale sunt: ciorba de perisoare, cunoscuta ciorba de burta, ciorba radauteana, ciorba de vacuta, ciorba de fasole, borsul cu carne pasare, ciorba de legume, ciorba de potroace.

In primul rand, ca sa faci un bors sau o ciorba cu bors, iti trebuie borsul. Ca sa faci borsul, ai nevoie de huste, asa-numita “drojdie de bors”. Hustele se obtine din bors propriu-zis la care se adauga drojdie de bere (aprox. 20 g). De obicei acest bors nu se foloseste la gatit, fiindca are un gust neplacut de drojdie de bere, dar se opreste putin din el (cu tarate) pentru a fi folosit ca baza pentru urmatoarea serie de bors.

Acum, iata reteta de bors:

Ingrediente:
500 g de tarate de grau
300 g de malai
1 pahar de huste
1 lamaie
2-3 felii de paine neagra
frunze de visin (optional)
leustean (optional)

Mod de preparare:
Intr-un vas de lut sau de sticla (de 5-6 litri), se pun taratele de grau si malaiul, se adauga hustele (sau drojdia, daca e primul bors) si torni apa fierbinte pana ce se umple vasul (daca este de sticla, se  pun dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca) si se amesteca. Se pun frunzele de visin si leustean, painea neagra, se acopera cu tifon si se pastreaza la cald, in bucatarie, timp de 1-2 zile, pana se acreste. Se amesteca din cand in cand atunci cand cat este inca cald. Se pastreaza in sticle si se pun deobarte huste pentru urmatorul bors.

Acum sa trecem la retete de ciorbe. Incepem cu un articol aparut recent pe Gustos.ro, despre Ciorba radauteana. Va prezentam in continuare cateva ciorbe si borsuri traditionale gasite pe Gustos.ro, de la gustoasele noastre:

ciorba de perisoare,
ciorba de burta,
ciorba de vacuta,
ciorba de fasole,
bors de pui
,
ciorba de legume
,
ciorba de potroace.

Acestea fiind zise, care este ciorba sau borsul dvs. preferat?

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 38 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Codea Mariana, 09 iunie 2014

    Daca sant preparate cu drag ,dar si cu pricepere,toate sant f.bune si fac bine sanatatii

  • Fara foto

    Horia Scărlătescu, 07 iunie 2014

    Diferenţa constă că "borşul" se acreşte cu borş (de tărîţe), moare (zeamă de varză), sau cu fiertură de corcoduşe, iar ciorba se acreşte cu oţet, suc de lămîi sau cu sare de lămîie.Pentru roşii se foloseşte denumirea de "supă !" Ex. "supă de roşii....cu tăiţei, orez, găluşte..." , în niciun caz "borş !".

  • Fara foto

    Horia Scărlătescu, 07 iunie 2014

    Corect ! Dar se poate acri, de regulă cu zeamă de lămîie sau (mai "srong"!) cu oţet de mere.

  • Fara foto

    Relu Iepurelu, 06 iunie 2014

    Aia red ca e mai degraba supa, nu ciorba :)...parerea mea

  • Fara foto

    Netcu Adelina, 06 iunie 2014

    Diferenta dintre bors si ciorba nu se prea mai face ca si in partea de sud se face bors, care e f bun si sanatos. Cat priveste placerea e la fel de placuta ciorbita, chiar si cu zeama de varza iarna sau cu rosii vara.

  • Fara foto

    Monica Mihaela Matanie, 06 iunie 2014

    Ciorba de legume

  • Fara foto

    Stefan Iftode, 30 noiembrie 2013

    CIORBA DE PUI CU TAIETEI DE CASA.

  • Fara foto

    Nina Mihai, 31 octombrie 2013

    Ciorba radauteana....

  • Fara foto

    Neag Adrian, 30 octombrie 2013

    ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

  • Fara foto

    Beatrice Elena Moscovici, 28 octombrie 2013

    Daca sant preparate cu drag ,dar si cu pricepere,toate sant f.bune si fac bine sanatatii

  • Fara foto

    Katy Nathanzohn, 28 octombrie 2013

    Ce ciorbita va place mai mult ?

  • Fara foto

    Elena Vetrov, 28 octombrie 2013

    Ciorba de pui cu tarhon..

  • Fara foto

    Marta Gabriela Abdelhafiz, 26 octombrie 2013

    ce sa spun cum eu si sotul sintem mari iubitori de ciorbe...ne plac TOATE

  • Fara foto

    Croitoru Iulian, 26 octombrie 2013

    bors de fasole cu ciolan afumat!!!....

  • Fara foto

    Petre Niculescu, 26 octombrie 2013

    Ciorba radauteana, de fasole si de burta.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2013

    Ciorba de perisoare si cea radauteana sunt la egalitate, pe primul loc ! Dar ne place si cea de burta....

  • Fara foto

    Toncean Sidonia, 26 octombrie 2013

    Ciorba de perisoare si cea radauteana sunt la egalitate, pe primu lloc !

  • Fara foto

    Petrovici Anisoara, 26 octombrie 2013

    Borșul de cocoș cu tăiței se casă

  • Fara foto

    Valer Girlonta, 26 octombrie 2013

    ....dar merge si una de perisoare !

  • Fara foto

    Valer Girlonta, 26 octombrie 2013

    Ciorba de burta cu ardei iute, dupa o noapte de chef !

  • Fara foto

    Ioan Borz, 17 octombrie 2013

    Ciorba de Fasole

  • Ctin

    Ctin (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012

    Reteta de bors este cam expeditiva. In loc de cutite cel mai bine este de folosit o cratita. Preia mult mai bine transferul de caldura si totodata eventualul necaz de spargere a borcanului :) . Folosirea painii este neadecvata zilelor noastre cand aceasta este plina de amelioratori si faina ...vopsita. Leusteanul NU este deloc optional; este chiar obligatoriu. Gustoaselor scriitoare, mai cititi noutatile in domeniu... P.S. Daca tot mi-ati trimis e-mail-ul atunci imi aduc si eu obolul...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2012

    Excelente ...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2012

    Bune retete si noua ne plac supele dar pe timp de iarna vara cu caldurile prefer sa fac supe care sant reci si mai mult salate.

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

    La noi in familie se gatesc foarte des fel de fel de ciorbite... noi le acrim cu moare de castraveti (castraveciori pusi pe iarna la murat)... mmmmmm... un deliciu!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2012

    Nu lipsesc ciorbele din meniul nostru zilnic, sunt gustoase si hranitoare.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2012

    Nici un fan bors de peste? Nu-mi vine sa cred. Si nu ciorba de Delta (care e un fel de pom laudat, dar luati-o doar ca o opinie personala), ci borsul ca la mama, plin de culoare, acrit cu bors si aromat cu leustean. Si daca tot vorbim de retetele cu care am crescut, sa pomenesc de varza. Gatita pentru felul I, cu cap de piept sau costite de purcel, acrita cu bors si colorata cu multe rosii. E posibil sa nu se gateasca in toate zonele tarii, dar sa ridice doua degete cine stie despre ce bunatate vorbesc!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

    La noi nu lipsesc ciorbele de la masa in nici o zi.... Minunate retete, fain articol !

  • Fara foto

    Costel Zaharia (Maestru bucatar) , 03 septembrie 2012

    Un bors moldovenesc, facut din doua gaini de tara,acrit cu bors de putina, nu are echivalent si te obliga sa revii la sursa. Sunt deacord ca si celalte borsuri sunt acceptabile. Cei care au citit din opera lui Sadoveanu ,Ionel Teodoreanu cred ca ,,au savurat " borsurile moldovenesti , prezentate de cei doi titani ai literaturii romane, in operele lor(ex. Valea Frumoasei - de M.Sadoveanu)

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2010

    Imi plac toate ciorbele,dar ciorba radauteana e cea mai ...super ...

  • Michael

    titza (Chef de cuisine) , 25 octombrie 2010

    Ciorbele acrite cu zeama de varza mi se par cele mai gustoase, abia apoi vine ciorba de burta si borsul de perisoare.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

    Bune retetele de ciorbe mie imi place ciorba cu perisoare numai ca eu nu pun orz in perisoare ci in ciorba si nu mai mult de 3 linguri iar in loc de bors pun lamaie sau zeama de la varza murata si iese foarte gustos.

  • Nicolae

    Nicolae (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2010

    imi plac toate ciorbele acrite cu bors de putina...

  • Nicolae

    Nicolae (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2010

    imi plac toate ciobele...

  • prisecaru monica

    prisecaru monica (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2010

    ciorba de burta e o delicatese pentru mine.As manca mai des decat fac dar nici celelalte borsuri si ciorbe nu le dau la o parte!sunt cele mai sanatoase !

  • Fara foto

    Elena82 (Bucatar sef) , 15 octombrie 2010

    dar ce zioceti de 'nacreala? cu legume de primavara-vara des cu zar de oaie in loc de bors.(specific zonei bucovina)

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2010

    Ciorba care imi place cel mai mult este cea de burta. Dar imi place si cea de perisoare, de fasole cu ciolan si pe urma borsul de pui acrit bine, asa cum se face la Lehliu.

  • Fara foto

    felicia82 (Maestru bucatar) , 14 octombrie 2010

    Toate sunt bune rau!as mananca din toate,mie imi plac mult de tot ciorbele si supele!