Foarte rafinată mândrie a marilor case moldovene şi valahe, dulceaţa de cireşe amare (ca şi cea de nuci verzi) e o perlă strălucitoare a bucătăriei elegante româneşti...

... regina, mare şi mic burgheză, boiernaşă şi vel vornică, a verilor toride, cu vile de orăşel pustiu sau conace depărtate, perdele trase, ore târzii de după-amiază, umbra groasă a camerei, mobilele greoaie, vechi, prea vechi, pahare aburite, farfurioare delicate, linguriţe cât unghia, de argint...  

1,2 kg cireşe amare (negre şi fără sâmburi)
1,6 kg zahăr tos
zeama de la 1 lămâie
3 g vanilie (sau zahăr vanilinat)

Mai întâi, se amestecă cireşele cu zahărul şi se pun pe foc lin, scuturând tingirea înainte şi-napoi, să nu se prindă
Mai apoi, se leagă pe foc iute: ştiinţa de a juca tingirea să nu se ardă dulceaţă e o artă
Când e de se leagă de-adevăratelea, se toarnă zeama de lămâie, se mai lasă preţ de vreo câteva clocote şi se toarnă-ntr-un castron, să se răcească, să se poată pune în borcane.

Taină: bunicile hailaifului românesc făceau cândva şi un şerbet de cireşe amare, de o gingăşie şi o fineţe unice:
1, 200 kg zahăr pudră cernut
3 g vanilie
1 lingură de zeamă de lămâie
300 ml suc de cireşe (strecurat printr-o petică rară şi una mai deasă)
Se înmoaie împreună suc, zahăr şi vanilie, se pun pe foc lin, să se topească.
Când s-a zemuit, se dă pe foc iute, să se lege în şerbet, tot amestecând.
Asupra legatului se toarnă zeamă de lămâie şi se mai îngăduie clocote, ca nişte bârfe mici.
Se lasă să se răcească până suferă şerbetul mâna şi se frământă.
Când şi-a schimbat faţa se pune în borcane.

Aceste retete fac parte din cartea „Povestile bucatariei romanesti“ de Radu Anton Roman.
Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri, afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... Mancaruri si legende! 
Vineri  6 august ai volumul patru din „Povestile bucatariei romanesti“. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman. Pentru ca tu sa ai in biblioteca si in bucataria ta „Retete de Colectie“. O noua serie de carti exceptionale marca Jurnalul National. Saptamana aceasta continua calatoria noastra culinara la rasarit de Carpati ­ in „dulcea Bucovina cu smantana“ si in Moldova „vocalelor de zahar“ (cum ii placea sa spuna lui Radu Anton Roman) ­ trecand apoi dincolo de Prut, in „apropiata, indepartata Basarabie“, tinut bogat in gusturi si provocari culinare. Printre alivenci si flori de dovleac umplute, infruptandu-ne din „sarmalele in bostan, cu gust de eternitate“, vom cunoaste rand pe rand povestile si retetele cele strasnice ale razesilor lui Stefan cel Sfant si-ale urmasilor lor. Spor la gatit!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Busuioc Costel, 02 iulie 2015

    Este foarte buna.

  • Fara foto

    Dorina Raducanu, 01 iulie 2015

    f buna e un deliciu

  • Fara foto

    Mariana Ionescu, 11 iunie 2015

    Adresa de mail mariana64i@yahoo.com.

  • Fara foto

    Mariana Ionescu, 09 iunie 2015

    Georgeta Stibli-Ghetu Daca doriti, contactati-ma!

  • Fara foto

    Georgeta Stibli-Ghetu, 05 mai 2015

    Scuze ca deranjez.Si eu sunt din Roman,si mamica mea (a murit acum 3 ani)facea o dulceata f.buna de cirese amare.De cand a murit nu gasesc pe cineva cre sa fac pt.vanzare.Eu locuiesc la Berlin de 22 de ani si aici nu se gasesc cirese amare.Nici restul familiei care locuieste la Timisoara nu gasesc cirese.Stiti cumva pe cineva care ar face (contra cost normal)si le-r trimite la Timisoara?(eu le-as primi de acolo)

  • Fara foto

    Mihai Otea, 04 iulie 2014

    Nu am mai mancat de muuuuultt!!!!

  • Fara foto

    Viorica Leahu, 04 iulie 2014

    da este reteta care o stiam de la mama !vroia m sa ma asigur ca nu gresesc nimic

  • Fara foto

    Din Alexya, 11 iunie 2014

    tare

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 martie 2013

    O bunatate! Mai fac si eu, dar nu in fiecare an.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2010

    O minunatie aceasta dulceata...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    O dulceata cu o savoare deosebita.Si eu fac in fiecare an.