Bucataria moldoveneasca s-a format sub diverse influente: turca, greaca, balcanica, ucraineana si rusa, iar toate acestea au dus la o mixtura interesanta si delicioasa de gusturi.
Mancarea joaca un rol foarte important pentru cultura Moldovei, fiind recunoscuta ca una dintre cele mai gustoase bucatarii din tara. Mesele satioase din teritoriul lui Stefan cel Mare contin: pastrama, sunca, placinte, colaci, branzeturi, ghiveciuri din legume, mamaliga cu carne, branzeturi sau legume, sarmale, invartita, varzarele, zeama de carne de gaina, fasole cu costita, carnea cu varza acra, parjoale, tocana si multe alte bunataturi menite pentru un festin.
Aici este locul borsurilor, acrisoare si unice, usor de savurat, cum altundeva nu mai gasesti. Un bors bine facut iti trezeste pofta de viata si de mancare, unde mai pui ca este si sanatos. Unii dintre cei mai buni cozonaci din tara se prepara pe teritoriul acesta al gospodinelor iscusite. Se prepara placinte felurite, branzeturi, musaca sau carnati, toate delicioase.
Bucatele de peste sau carne se pregatesc in special la gratar, aromate cu lemn de fag, nuc, copac de coarne. Toate gusturile acestea minunate se impletesc minunat si releva o bucatarie bogata in savori, diversa, cu multe influente, dar totusi cu note puternice de originalitate. Bucataria moldoveneasca este foarte puternica in cadrul intregului teritoriu romanesc.
Care sunt preparatele voastre moldovenesti preferate?
Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii