Secrete din bucataria Moldovei

Bucataria moldoveneasca s-a format sub diverse influente: turca, greaca, balcanica, ucraineana si rusa, iar toate acestea au dus la o mixtura interesanta si delicioasa de gusturi.  

Secrete din bucataria Moldovei

Ca si in bucataria traditional romaneasca, specifica in aceasta regiune este mamaliga. Porumbul a fost introdus in culturile de aici in urma cu 200 de ani, iar de atunci a devenit foarte raspandit prin existenta mamaligii. Aceasta sta alaturi de multe preparate: peste, oua prajite, lapte, branza, slanina, fripturi cu usturoi etc.

Mancarea joaca un rol foarte important pentru cultura Moldovei, fiind recunoscuta ca una dintre cele mai gustoase bucatarii din tara. Mesele satioase din teritoriul lui Stefan cel Mare contin: pastrama, sunca, placinte, colaci, branzeturi, ghiveciuri din legume, mamaliga cu carne, branzeturi sau legume, sarmale, invartita, varzarele, zeama de carne de gaina, fasole cu costita, carnea cu varza acra, parjoale, tocana si multe alte bunataturi menite pentru un festin.

Aici este locul borsurilor, acrisoare si unice, usor de savurat, cum altundeva nu mai gasesti. Un bors bine facut iti trezeste pofta de viata si de mancare, unde mai pui ca este si sanatos. Unii dintre cei mai buni cozonaci din tara se prepara pe teritoriul acesta al gospodinelor iscusite. Se prepara placinte felurite, branzeturi, musaca sau carnati, toate delicioase.

Bucatele de peste sau carne se pregatesc in special la gratar, aromate cu lemn de fag, nuc, copac de coarne. Toate gusturile acestea minunate se impletesc minunat si releva o bucatarie bogata in savori, diversa, cu multe influente, dar totusi cu note puternice de originalitate. Bucataria moldoveneasca este foarte puternica in cadrul intregului teritoriu romanesc.

Care sunt preparatele voastre moldovenesti preferate?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise