Cei mai mulţi dintre noi probabil că asociază suberek-ul cu vacanţele la mare întrucât este o plăcintă tradiţională tătărească, îi este asociată şi originea turcească. În România, este preparată în special de comunităţile de tătari şi turci stabilite în zona Dobrogei. 
 
Aluatul este făcut cu o foaie simplă de aluat, frământată manual şi umplută cu brânză sau carne (de vită ori oaie). Se spune că în timp ce frământă aluatul, femeile tătare fredonează cântece de dragoste pentru soţul lor pentru a ieşi mai bună plăcinta. 
 
La umplutura cu carne se pune multă ceapă pentru gust intens şi condimente. Foaia se întinde în mod tradiţional cu o vergea mai scurtă decât cea pentru aluaturi normale, semn că suberek-ul este atât de popular încât tătarii îi dedică o unealtă specială. În perioada Ramadanului, aceste plăcinte sunt foarte populare, mai ales cele cu carne. 
 
Reţeta de şuberek de la Alina Banică
 
Ingrediente
Pentru aluat: 
400- 450 ml apa călduţă 
făină cât cuprinde 
sare. 
Pentru umplutură: 
1 kg carne tocata de oaie sau vită, după preferinţă 
3- 4 cepe 
sare 
piper 
mentă 
apă călduţă. 
ulei pentru prăjit. 
 
Mod de preparare:
Se frământă o cocă din apă călduţă, sare şi făina adăugată treptat, astfel incat să nu fie nici foarte moale, nici foarte vârtoasă, ci foarte elastică, să o putem întinde usor.  Aluatul se taie in fasii lungi care apoi se împart în bucăţi mai mici cărora li se dau forma de bila.
Se pregăteşte apoi compozitia pentru umplut şuberekul. Ceapa se curăţă şi se taie marunt. 
 
Carnea tocată se pune într-un bol, se adaugă ceapa tocată, piper şi sare după gust şi se condimentează cu menta.
Se amestecă totul foarte bine, iar pentru a putea amesteca mai bine compoziţia, dar şi pentru a putea fi întinsă mai uşor se adaugă apa caldă, asta în funcţie de cantitatea de carne.
 
Se intind acum foile: din fiecare mingiuţa se va face o foaie cât mai subţire cu putinţă. Pe o jumatate din foaie se adaugă o lingură de compoziţie care se va întinde pe aceasta, iar cealaltă jumătate se va plia peste ea. Se apasă apoi cu degetele bine pe margini ca sa le lipim, iar apoi decupam frumos cu ce avem la îndemână fiecare.

Se prăjesc şuberekurile în baie de ulei încins, pe fiecare parte pana devin aurii. Se servesc calde, alături de un iaurt zdrăvan sau de airan.

Poftă bună!
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dumitru Berta, 05 februarie 2016

    f.f.bune am mancat gatite de o doamna de etnie turca

  • Fara foto

    Levi, 12 august 2015

    Nu se caleste nimic se pune doar o lingura din carne care se fierbe in suc propriu

  • Fara foto

    Rodica, 31 iulie 2015

    Foarte gustoase...

  • Fara foto

    Viorica Ficu, 23 iunie 2015

    F BUNE

  • Fara foto

    Marius Sanda, 02 mai 2015

    sunt ok

  • Fara foto

    Felicia Sandulescu, 11 februarie 2015

    f bun

  • Fara foto

    Lucian Hoidrag, 26 ianuarie 2015

    super gustos!

  • Fara foto

    Nisy Gari, 19 august 2014

    foarte buna reteta

  • Fara foto

    Elisabeta Nitreanu, 26 iunie 2013

    carnea se caleste, e clar.

  • Fara foto

    emilia (Bucatar) , 13 mai 2013

    cred ca s-a omis ceva COMPOZITIA DE UMPLUTURA SE CALESTE IN PRELABIL OK?