Baclavaua e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate. Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pana la vechea Mesopotamie si ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste inntr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan.

Variante locale

In Turcia, orasul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, desi se pare ca aceasta reteta a ajuns aici din Damasc abia in 1871. In 2008, turcii au patentat denumirea de “Antep Baklava”.

In Bosnia-Hertegovina, reteta are foarte multe nuci si miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale si desertul e consumat des in timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

In Iran exista o versiune mai uscata de baclava, care e taiata in forma de romburi mai mici si aromata cu apa de trandafiri.

In Afghanistan, baclavaua e taiata in triunghiuri mici se e acoperita cu fistic pisat.

Iata si o reteta de baclava:

Timp de preparare:

60 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

600 g foietaj

100 g unt sau margarina

400 g nuca macinata + 100 grame zahar

250 g zahar

200 g miere

1 cana cu apa

esenta rom

coaja si sucul de la o lamaie

Mod de preparare:

Se unge o tava cu untul sau margarina, se pune o foaie de foetaj, se pune nuca amestecata cu 1oo g zahar si se pune cealalta foaie de foetaj. Se taie in bucatele mici si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade. Cand baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zaharul, mierea, coaja si zeama de lamaie. Cand dau in clocot se toarna peste baclava si se mai lasa 5 minute la cuptor.
Se serveste dupa ce s-a racit foarte bine.

Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 42 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Badea Anda Maria, 04 decembrie 2014

    yami yami

  • Fara foto

    Simion Eduard Mihai, 09 decembrie 2013

    esti blondutul meu drag

  • Fara foto

    Andreea, 21 noiembrie 2013

    Originea lor este turceasca: "Although the history of baklava is not well documented, there is evidence that its current form was developed in the imperial kitchens of the Topkapı Palace in Istanbul based on a Central Asian Turkic tradition of layered breads."

  • Ionita_Mihaela

    Ionita_Mihaela (Bucatar) , 27 februarie 2013

    Complimenti pentru articol ! Baclavaua am intilnit-o in mai toate tarile mentionate:E un dulce nu foarte complicat de facut ,doar rabdare iti trebue pina se insiropeaza bine. E buna insiropata cu miere (dar topita in apa nu mai fierbinte de 40 de grade,altfel isi pierde proprietatile),nucile au multe proteine este adevarat,dar daca se maninca cumpatat la fel si celelalte feluri de mincare nu dauneaza cu nimic,nucile oxigeneaza ficatul,singele, creierul mai bine de atit...p.s. la fel si migdalele,fisiticul si alunele...ca sa nu mai zic ca ajuta la scaderea colesterolului...Delicioasa prajitura eu o faceam si in ajunul Craciunului in loc de "pelincile Domnului"utilizind margarina sau ueiul in loc de unt,dar tot buna este.Spor la munca si pofta buna !

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 07 februarie 2013

    Multumesc, pentru informatiile utile !

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

    Chiar imi lasa gura apa.Nu am facut niciodata, dar parca m-as incumeta.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

    Chiar ar trebui sa fac o portie, este foarte buna.

  • Buscan Petruta

    Petycake (Maestru bucatar) , 04 februarie 2013

    Si eu fac baclava pt ca place tuturor, dar eu nu folosesc zahar ci doar miere. Tinand cont de faptul ca mierea este foarte sanatoasa si cu foarte multe propietati benefice organismului la fel ca si nucile si fisticul de altfel, nu vad de ce sa fie frica cuiva sa o faca pt ca nu ar fi sanatoasa. Este sanatoasa si foarte buna daca nu mancatio toata tava odata. Este adevarat ca tentatia este mare mai ales dupa ce luati prima gura si papilele gustative isi dau seama cat de delicioasa este...dar totusi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Baclavaua e un deliciu dar are multe calorii !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Foarte buna reteta si am sa fac si eu,secretul este in cat mai putine foi de placinta,deoarece,trebuie taiata usor,cu cat este mai inalta,se taie mai greu,doar putem vedea la cele mai sofisticate cofetarii din Bucuresti, ca nu au o inaltime prea mare la baclavale.Un articol foarte bun.

  • Fara foto

    Nicu von Resita, 13 octombrie 2009

    Sunt unul din poate putinii care la 60 de ani, inca nu a mancat baclava. Si asta desi sant un fan al gatitului. Nu prea am voie dulciuri, dar tot voi face o baclava dupa reteta prezentata si mai ales cu adaugirile scrise mai jos de cei ce au experimentat. Nu se moare din a gusta o data, chiar daca nu este indicat consumul de dulciuri. Si mai ceva. Vai de viata celui care traieste ca la puscarie, fara a avea voie la cele mai simple placeri. Totul trebuie sa fie, dar sa fie cu cumpatare. Va multumesc tuturor.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Prea multe calorii contine baclavaua, asa ca am evitat mereu sa mananc sau sa prepar, cu toate ca am fost tentata.

  • Maria

    Maria (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2009

    Super articolul! Ca si Antoaneta, credeam ca baclavaua este originara din Turcia. Apropo, puteam sa jur ca baclavaua e mult mai costisitoare, dar se pare ca mai am nevoie doar de foietaj!

  • Fara foto

    un român, 11 octombrie 2009

    Baclavaua (μπακλαβά) este un desert traditional specific din Grecia, mai exact din zona de nord a Greciei adica Makedonia. Nu cred ca unui român (pentru cei care mai sunt români) i-ar pica bine sa auda despre sarmale sau mămăliguta ca sunt mancaruri specific turcesti/ unguresti/ bulgaresti sau rusesti.

  • Fara foto

    LIVIA RUS (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2009

    Mai terminati cu laudele ca mie imi ploua in gura! Cine nu stie ca este un deliciu!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2009

    Bravo Stela! Asa este.

  • Fara foto

    maria, 10 octombrie 2009

    Incercati cu 1/4 nuci, 1/4 alune, 1/4 fistic si 1/4 migdale. Putin uscate fara sare in cuptor pentru a se putea pisa (nu se dau prin masina).Deliciu garantat!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Super reteta si eu o fac dar pun mai multe foi si e mai inalta.

  • Fara foto

    Cristina, 10 octombrie 2009

    Se gasesc aceste foi si la macelariile turcesti (kasap). Ele se numesc Yutka si bineinteles, sunt aduse din Turcia. Nu trebuie sa va deplasati pana in Gaziantep ca sa aveti parte de gustul delicios al "baklava tatlisi". Va recomand sa folositi nuca, fistic si alune de pamant. In sirop puneti un strop de esenta de migdale, pe langa sucul de lamaie si veti avea parte de un rezultat ametitor. Se topeste in gura!

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Baclavaua e un deliciu. Totusi dupa cate stiu eu necesita un pic mai multa munca decat in reteta prezentata. Din cauza asta nu m-am incumetat niciodata sa o pregatesc. As incerca totusi reteta sa ma conving.

  • Fara foto

    cerasela, 09 octombrie 2009

    Am facut baclava ca in reteta voastra, am facut si cu mai multe straturi de foi (9), am folosit si margarina si unt(nu deodata). Cele mai bune au fost cind am folosit unt, bineinteles! Trebuie lasate sa traga siropul si asta inseamna sa avem rabdare! Diferenta intre doua foi si 9 este timpul, migala! Oricum ies bune daca pui suflet!

  • Fara foto

    damian mariana, 09 octombrie 2009

    Deabia astept sa prepar baclavaua. Va multumesc pentru reteta.

  • Fara foto

    armanamucana, 09 octombrie 2009

    Mananc baclava de mica, sunt jumatate machedoanca (aromana) si cred ca baclavaua este ceva specific Greciei (de unde se trage familia mea), oricum e foarte buna desi nu poti minca prea mult din ea. Stiu ca mama mea o face cu foi facute de ea, nuca, ulei si sirop de zahar. Delicios!

  • Fara foto

    lumi, 09 octombrie 2009

    Baclavaua e prajitura mea preferata! Are perfecta dreptate Stela pentru ca nu e atat de usor sa o prepari si daca nu e bine insiropata isi pierde din savoare.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2009

    Hmm, o minune baclavaua!

  • Fara foto

    antoaneta, 09 octombrie 2009

    Da, chiar va felicit pentru acest articol. Ma gandeam de unde vine baclavaua, Turcia sau Grecia? Dar vad ca este din 1330, Afganistan. Imi place tare mult.

  • Fara foto

    STELA, 09 octombrie 2009

    Citind articolul crezi ca baclavaua este usor de facut,iar dumneavostra care ati laudat articolul cred ca nu ati incercat sau vazut cum se face cu adevarat baclavaua. Baclavaua cea mai buna se face din foi intinse de tine. Obligatoriu, pe fundul tavii, primele doua foi care au ulei intre ele nu au si nuca. Acelasi sfat si pentru ultimile doua foi. Dupa ce termini de pus nuca si ultimile doua foi, presezi bine cu palma peste placinta (pentru ca de fapt este o placinta) si tai placinta in romburi sau patrate peste care in taieturi torni ulei incins si abia apoit se da la cuptot. Regula de aur cand ai de facut ceva cu sirop: un produs cald si celalat rece, pentru ca se incruzesc (de obicei siropul rece si placinta calda). Siropul trebuie sa fie mult peste placinta peste care pui un stergar curat si lasi pana a doua zi sa absoarba in tihna siropul. De preferat sa nu se puna esente ca sa-i simti gustul nucii.

  • Fara foto

    ionut, 09 octombrie 2009

    Prajitura mea preferata! E super.

  • Felicia

    Felicia (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2009

    Am mancat si eu o data la cineva si este foarte buna si usor de facut din cate mi-a povestit gazda.

  • Fara foto

    Cristina Omer, 09 octombrie 2009

    Pe degeaba se pune foietaj, nu are gustul de baclava originala. Ori se prepara in casa foile, sau daca aveti ocazia, se gasesc in Turcia foi speciale pentru baclavale. Si se mananca cel mai bine a doua zi, pentru a-si trage siropul, iar pe langa lamaie se pot pune bucatele mici de portocale.

  • Ginny C

    Georgiana Cosac (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Anul acesta am mancat penru prima data si chiar e foarte buna si dulce.

  • Fara foto

    Cely, 08 octombrie 2009

    Imi place foarte mult baclavaua. Nu am facut niciodata, mananc doar pe litoral. Pate imi fac curaj si incer dupa reteta aceasta.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    E prajitura mea preferata atunci cand merg la mare!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Nu am mancat niciodata, daca e foarte dulce, mi-ar placea!

  • Fara foto

    husni, 08 octombrie 2009

    Traiesc intr-o tara araba de aproape 30 de ani. Se face si aici baclava. Mai mult de o bucatica sau 2 nu pot minca. E foarte dulce pentru gustul meu, dar e foarte buna. N-am facut niciodata acasa. Cumpar de-a gata.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Mama mea folosea foile de placinte din comert, erau foarte fine si punea multe straturi. Fiecare strat de foietaj il ungea din abundenta cu unt, era un deliciu.

  • Fara foto

    zana b., 08 octombrie 2009

    Imi place baclavaua deoarece contine foietaj si nuca.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Foarte interesant articolul. Imi plac foarte mult baclavalele, sarailiile cu nuca, fistic si insiropate din belsug.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Interesant articol, dar la reteta eu as pune mai multe randuri de foi si nuca, iese mai inalta putin.

  • Fara foto

    flori de piatra, 08 octombrie 2009

    Exact asa pregatesc si eu baclavaua si este minunata.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Foarte interesant acest articol, tare buna este baclavaua, am sa testetz si eu reteta dumneavoastra.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2009

    Interesant articol! Multe popoare cunosc această prăjitură, foarte bună, dar prea dulce pentru gustul meu.