Curiozitati despre baclava

Baclavaua e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate. Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.

Curiozitati despre baclava

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pana la vechea Mesopotamie si ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste inntr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan.

Variante locale

In Turcia, orasul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, desi se pare ca aceasta reteta a ajuns aici din Damasc abia in 1871. In 2008, turcii au patentat denumirea de “Antep Baklava”.

In Bosnia-Hertegovina, reteta are foarte multe nuci si miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale si desertul e consumat des in timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

In Iran exista o versiune mai uscata de baclava, care e taiata in forma de romburi mai mici si aromata cu apa de trandafiri.

In Afghanistan, baclavaua e taiata in triunghiuri mici se e acoperita cu fistic pisat.

Iata si o reteta de baclava:

Timp de preparare:

60 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

600 g foietaj

100 g unt sau margarina

400 g nuca macinata + 100 grame zahar

250 g zahar

200 g miere

1 cana cu apa

esenta rom

coaja si sucul de la o lamaie

Mod de preparare:

Se unge o tava cu untul sau margarina, se pune o foaie de foetaj, se pune nuca amestecata cu 1oo g zahar si se pune cealalta foaie de foetaj. Se taie in bucatele mici si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade. Cand baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zaharul, mierea, coaja si zeama de lamaie. Cand dau in clocot se toarna peste baclava si se mai lasa 5 minute la cuptor.
Se serveste dupa ce s-a racit foarte bine.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor