Majoritatea preparatelor din Orientul Mijlociu care astăzi sunt cunoscute în toată lumea, au origini în Imperiul Otoman. Preparate cum sunt tabouleh sau kebabul au intrat atât de mult în obişnuinţa culinară a culturilor din vest, încât nimeni nu mai dă importanţă originilor acestora.

Să nu uităm că în anii lui de glorie Imperiul Otoman s-a întins în Asia, Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Toate ţările care au fost la un moment dat sub ocupaţie otomană au preluat şi asimilat elemente din această cultura. Aşa se face că bucătăria unor ţări precum Libanul şi Grecia are puternice influenţe turceşti.

Un indicator al acestui fapt e reprezentat şi de similarităţile preparatelor din ţările orientale. Există foarte multe ingrediente comune şi moduri de pregătire asemănătoare. Un exemplu este scrierea şi pronunţarea cuvântului „Baclava”, scrisă şi  pronunţată Baklava în majoritatea ţărilor arabe, dar scrisă şi pronunţată Baklawa în Liban. Gustul e cam acelaşi pentru toate popoarele.

Alte elemente comune ale acestor ţări, moştenite de la otomani sunt deserturile cu miere, folosirea frunzelor de viţă de vie, carnea de miel, preparatele pe bază de vinete, pilaful de orez, fisticul sau iaurtul. Multe dintre cele enumerate sunt specifice şi bucătăriei româneşti din sudul ţării.

Nu pot decât să ne bucure aceste influenţe, care majoritatea compun Dieta Mediteraneană, cea mai sănătoasă şi răspândită din lume. E important să cunoaştem originea obiceiurilor noastre culinare, pentru că doar astfel putem înţelege de ce este esenţial să ne hrănim corect şi sănătos.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii