Majoritatea preparatelor din Orientul Mijlociu care astăzi sunt cunoscute în toată lumea, au origini în Imperiul Otoman. Preparate cum sunt tabouleh sau kebabul au intrat atât de mult în obişnuinţa culinară a culturilor din vest, încât nimeni nu mai dă importanţă originilor acestora.
Să nu uităm că în anii lui de glorie Imperiul Otoman s-a întins în Asia, Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Toate ţările care au fost la un moment dat sub ocupaţie otomană au preluat şi asimilat elemente din această cultura. Aşa se face că bucătăria unor ţări precum Libanul şi Grecia are puternice influenţe turceşti.
Un indicator al acestui fapt e reprezentat şi de similarităţile preparatelor din ţările orientale. Există foarte multe ingrediente comune şi moduri de pregătire asemănătoare. Un exemplu este scrierea şi pronunţarea cuvântului „Baclava”, scrisă şi pronunţată Baklava în majoritatea ţărilor arabe, dar scrisă şi pronunţată Baklawa în Liban. Gustul e cam acelaşi pentru toate popoarele.
Alte elemente comune ale acestor ţări, moştenite de la otomani sunt deserturile cu miere, folosirea frunzelor de viţă de vie, carnea de miel, preparatele pe bază de vinete, pilaful de orez, fisticul sau iaurtul. Multe dintre cele enumerate sunt specifice şi bucătăriei româneşti din sudul ţării.
Nu pot decât să ne bucure aceste influenţe, care majoritatea compun Dieta Mediteraneană, cea mai sănătoasă şi răspândită din lume. E important să cunoaştem originea obiceiurilor noastre culinare, pentru că doar astfel putem înţelege de ce este esenţial să ne hrănim corect şi sănătos.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii