Cand nu stii ce sa mai gatesti, pizza vine ca o salvare. Fie ca o comanzi, fie ca decizi sa o prepari chiar tu, pizza e un fel de mancare simplu si delicios. Cu toate acestea, pizza e mult mai complexa decat pare si nici nu ai putea ghici cat de multe tipuri de retete de blat, sos sau toppinguri exista! Asa ca, data viitoare cand ai pofta de pizza, poti sa incerci s-o pregatesti singura, dupa o reteta ca la carte. Gustos.ro iti prezinta, in continuare, cateva informatii despre acest delicios preparat.

De unde vine pizza?

Se pare ca inventatorii pizzei sunt, intr-adevar, italienii, mai precis napoletanii (cei din Napoli), care pregateau o pizza rudimentara, din rosii, ulei, ierburi si condimente italiene. Reteta aceasta era foarte populara in mediul rural din Napoli. Imbunatatirea pizzei a fost atribuita lui Rafaelle Esposito, cel ce a modificat reteta de baza napoletana si a adaugat mozzarella peste toppingurile clasice de pana atunci.

In zilele de azi, cel mai preferat topping este pepperoni (salam picant), in vreme ce cel mai detestat este ansoa. Prima pizzerie din SUA a fost deschisa la New York, iar americanii consuma in jur de 3 miliarde de pizza in fiecare an. De asemenea, pizza new yorkeza e considerata unica in lume, datorita... duritatii apei din New York, care face aluatul sa aiba un gust deosebit.

Tipuri de pizza

Daca vrei sa pregatesti o pizza acasa, ca sa-ti fie mai usor, poti sa alegi dintre cele patru tipuri mari de pizza: pizza italiana, new yorkeza, californiana sau precum vei gasi in Chicago.

Pizza italiana
e destul de dietetica, dar, daca adaugi branza, cantitatea de grasimi creste. Sunt, de fapt, diferite tipuri de pizza italiana. Este, in primul rand, pizza napoletana, care are, la randul sau, doua sub-tipuri: pizza marinara si margherita. Pizza italiana autentica, totusi, trebuie gatita intr-un cuptor cu lemne.

Pizza new-yorkeza e destul de simpla. Elementul principal al acestui tip de pizza este branza mozzarella proaspata. De asemenea, poti sa adaugi usturoi, diverse alte tipuri de branza, ansoa, creveti, dar toate acestea sunt, de obicei, optionale. Iar blatul trebuie sa fie neaparat subtire, putin crocant.

Pizza californiana e cunoscuta pentru aromele sale bogate. Putem chiar spune ca acest tip de pizza are nenumarate variante. Blatul, in acest caz, este usor, crocant, iar toppingurile vor depasi orice imaginatie. In general, pizzeriile din California experimenteaza cu tot felul de tipuri de carne, fructe de mare si legume pentru toppingurile lor.

Pizza din Chicago, pe de alta parte, are de obicei un blat pufos si e foarte consistenta. De asemenea, e recunoscuta pentru blatul care pare sa “dea pe dinafara” - marginile sunt foarte bine crescute. Pizza din Chicago are de obicei multa carne (unele variante au chiar straturi diferite de branza si carne) si se mananca cu cutitul si furculita.

De asemenea, trebuie sa te decizi ce tip de gust vrei sa aiba pizza ta. Vrei sa faci o pizza cu branza, o pizza vegetariana sau o pizza cu fructe de mare? Poate preferi o pizza cu putine calorii sau una foarte sanatoasa.

Odata ce te-ai hotarat, va fi foarte usor sa alegi reteta potrivita. Daca vrei sa faci o pizza italiana, spre exemplu, trebuie sa gasesti o reteta italiana care iti va da informatii despre blat, sos si tipurile de toppinguri pe care trebuie sa le pui pe pizza pentru a o transforma intr-un fel de mancare autentic italiana. E bine sa alegi un tip specific de pizza, si sa nu amesteci ingredientele aleatoriu, pentru ca produsul final sa iasa perfect.

Sfaturi pentru o pizza perfecta

Dupa ce faci blatul, e bine sa-l arunci in sus de cateva ori, ca sa nu ai cocolase in aluat. Cu toate astea, ai grija sa nu faci acest lucru decat dupa ce framanti aluatul foarte bine, pentru ca acesta sa fie destul de consistent incat sa ne se rupa atunci cand il iei in maini.

Daca vrei un blat crocant, care sa-si pastreze structura chiar si dupa ce adaugi toppingurile care pot lasa zeama (rosii, ciuperci etc), poti sa pui blatul la cuptor inainte sa adaugi toppingurile si sosul. Cu toate astea, pentru un blat subtire, e de ajuns sa pui blatul la cuptor dupa ce ai adaugat restul ingredientelor.

La sfarsit, nu uita ca continutul de proteine din faina ta va influenta produsul final. Daca folosesti faina bogata in gluten, vei avea un blat crocant. Faina care nu contine gluten va conduce la un aluat foarte subtire.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2011

    Foarte interesante retetele de pita-chiar azi am pregatit a fost masa de pranz-cam prea consistenta. Eu fac aluatul dintr-un kg de faina -faina care contine mai mult gluten si 50 gr de drojdie 1/4 pahar de ulei de masline si 2-21/2pahare de apa calduta 2linguri zahar si 1 lingura rasa de sare.Iese un aluat minunat din care fac 4 pite de marimea tavii cuptorului. Iese minunat-bineinseles fac cu diferite gusturi dar nu cu carne.Incercati aluatul.

  • yasminys

    yasminys (Bucatar) , 08 octombrie 2011

    da este o mancare rapida si se face din orice aluat orice ramasita

  • Fara foto

    Camelia (Bucatar) , 07 octombrie 2011

    Sidy, ce fel de aluat iese din reteta ta? gros/mediu/subtire/moale/tar/crocant ... please :)

  • Fara foto

    mihai (Bucatar) , 06 octombrie 2011

    cui i-a trecut prin cap ca scoaterea cocoloaselor din blat se face si prin aruncarea acestuia in sus??????cred ca vorbitzi despre altceva......oricum.....nimic nou in acest paragraf.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2011

    Interesant articol...imi place ! Blatul cel mai bun l-am obtinut astfel: 400 g faina 1 pachet drojdie uscata- 7g 1 pachet praf de copt 1 lingurita sare 1 lingurita zahar 4 linguri ulei 220 ml apa calduta Este un blat cu care nu am dat gres niciodata si toata lumea a fost foarte multumita....

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Cred ca este imposibil sa iti incepi ziua fara o cafea.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Este o mancare rapida ,se face din orice ai in casa si este foarte buna.

  • Fara foto

    Pizza, 22 iulie 2009

    Eu am citit într-o revistă că blatul de pizza este mai bun dacă este turnat, adică puţin mai gros decât cel de clătite. În blat se pune: ulei, drojdie, un vârf de sare, apă călduţă. Se amestecă toate şi lasă puţin la dospit (20. min)fiindcă ea se umflă, apoi se toarnă în tavă şi adaugi ce-ţi place...

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 26 iunie 2009

    Din toate as manca,nu am preferinte mai ales ca cele italienesti sunt cele mai bune fiind de la mama lor.Felicitari pentru articol.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

    Pe vemuri in italia pizza era numita painea saracului: faina, apa sare, drojdie si rosii, sunt multe tipuri de pizza, dar cea facuta in casa e mai sigura pt ca cunosti ingredientele;-frumos articol:)

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Pizza moderna s-a nascut in 1889 si acest merit i se atribuie unui brutar,Rafaelle care a pregatit o pizza speciala,in cinstea vizitei regelui Umberto si a reginei Margareta.Pizza respectiva simboliza sreagul Italiei,fiind garnisita cu busuioc verde,branza alba si sos de rosii.De atunci i-a ramas denumirea de "pizza Margherita".

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    IN privinta retetelor de pizza imi las imaginatia sa lucreze,si de fiecare data nu dau gres.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2009

    imi place pizza, nu sunt mofturoasa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2009

    Pizza este excelenta la gust,usor si rapid de pregatit.Sunt fan pizza.Am postat reteta blatului si retete pizza. Idei si sfaturi de retinut.Multumesc.

  • Fara foto

    radulescu diana, 05 septembrie 2008

    Reteta blatului?

  • Fara foto

    L (Chef de cuisine) , 11 august 2008

    Cand fac pizza eu cumpar de la o brutarie aluatul de paine pe care il las cam 15 min la dospit si apoi il intind in tava si adaug ingredientele pe el. Iese o pizza super.....

  • Fara foto

    BAHAN Anamaria, 01 august 2008

    Am fost plecata in italia si am mancat pizza italieneasca, iar cand am venit in romania am luat o pizza. Cand sa o tai cu cutitul se ducea umplutura de pe deasupra. Pai asta e pizza la noi in Romania!

  • Fara foto

    maria gligor, 30 iulie 2008

    Sfaturi super! Multumesc, sunteti adevarati prieteni si de folos, tineti-o tot asa.

  • Fara foto

    Uana, 30 iulie 2008

    Oooff, cata lume manaca mizerii. pizza buna, adica sanatoasa, e cea facuta de casa... Nu cele cumparate pe care mie imi place sa le numesc "de plastic" :)

  • Fara foto

    dancila adrian, 21 iulie 2008

    da dar nu e o pizza adevarata.de fapt prima piza din lume dateaza din egiptul antic ,era blatul si sos de rosii.in napoli a fost pizza margarita.legenda spune ca se chiama asa dupa regina margarita la aceea vreme.pizza era mancarea saraculu.exista un standad la pizza ,siametrul a sa fie de 33 ,bordura 2 cm.cel mai important ingredient la pizza e aluatul.asta e secretul.din pacate nu-l pot zice.da inca ceva:il secreto di una bo0na pizza e fruco di ingredienti atento seleczionati e tanta ...tanta pasione.pofta buna

  • Fara foto

    Liliana Pintilie (Chef de cuisine) , 20 iulie 2008

    Imi place pizza fara prea multa branza!!!!!!!!!!!Voua?

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 18 iulie 2008

    Cunoscuta sub denumirea de \"Pizza\" acest preparat culinar ofera o hrana consistenta si poti sa-l prepar cu ce ai prin camara. Blatul de Pizza il poti pregati de ex. din felii de piine,iar deasupra acestora vei pune ce iti va place.