Retete speciale din carne de porc pentru Craciun

Impresioneaza-ti invitatii la masa de Craciun cu bunatati din carne de porc. Profita de carnea gata pregatita pentru gatit, pe care o gasesti la caserole in toate magazinele LIDL. Incearca rulada cu ciuperci, placinta cu merisoare sau pulpa cu portocale si prune uscate. Efortul pentru pregatirea lor este mai mare, dar si savoarea e pe masura!  

Retete speciale din carne de porc pentru Craciun

Rulada de porc cu ciuperci

Ingrediente:

1 muschi de porc (1 kg)

400 g ciuperci

o legatura de patrunjel

o ceapa

ulei de masline

2 lingurite seminte de chimen

½ lingurita sare de mare

cateva cuisoare

un varf lingurita nucsoara

o crenguta de rozmarin

un pahar de vin

piper boabe rosu

Mod de preparare:

Muschiul de porc se desface in trei parti, pe lung, ca sa devina plat.

Intr-un bol se pun vreo cateva linguri de ulei de masline. Se adauga semintele de chimen si sarea, se amesteca. Cu acest ulei se unge bucata de carne pe toate partile si apoi se pune la rece.

Se prepara umplutura. Intr-o tigaie se incalzesc 3 linguri ulei si se caleste ceapa tocata marunt, pana devine aurie, apoi se pune peste ciupercile tocate marunt.

Se adauga sare, nucsoara si cateva frunze de rozmarin. Se lasa la foc potrivit pana se evapora apa lasata de ciuperci, amestecand din cand in cand.

Se ia tigaia de pe foc si se lasa la racit. Se ia bucata de carne si se intinde peste ea jumatate din compozitia de ciuperci, impreuna cu jumatate din patrunjelul verde tocat.

Se rulealeaza strans si se lega bine cu sfoara. Din loc in loc se infig cuisoarele. Se pune rulada intr-o cratita potrivita. Se stropeste cu ulei de masline, vin si putina apa rece, se adauga crengute de rozmarin si piperul si se dau la cuptor.

La inceput se acopera cu folie si se lasa la foc moderat, 175-180 grade cam jumatate de ora. Se scoate folia si se intoarce rulada. Se mai lasa sa se rumeneasca, udand-o periodic cu lichidul din tava, inca 30 de minute sau cat trebuie ca sa fie patrunsa si rumenita.

Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii.

Placinta de porc cu merisoare

Ingrediente:

Pentru umplutura:

300 g merisoare proaspete sau congelate

3 linguri zahar fin

sucul de la o jumatate de portocala

o lingura de ulei de masline

o ceapa

4 felii de kaizer afumat

2 catei de usturoi

cimbru

500 g carne de porc de lucru

150 ml apa

sare

piper

putina nucsoara rasa

Pentru aluat:

450 g faina

100 g untura

4 linguri lapte

Mod de preparare:

Se pun merisoarele cu zaharul si sucul de portocale si se fierb la foc mic, pana cand incep sa se sparga, iar sosul se ingroasa. Se lasa deoparte sa se raceasca.

Se incalzeste uleiul intr-o cratita si se prajeste ceapa tocata pana se inmoaie. Se adauga kaizerul si usturoiul si se prajeste pana se rumeneste, apoi se pun cimbrul si salvia. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga carnea de porc tocata. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara, se amesteca si se lasa deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.

Aluatul: se cerne faina intr-un vas, impreuna cu doua lingurite de sare. Separat, se topeste untura in lapte, intr-o cratita cu 150 ml de apa. Se toarna apoi peste faina si amesteca cu o lingura de lemn pana cand se intareste aluatul.

Se framanta putin pe o suprafata tapetata cu faina, pana cand se omogenizeaza. Se pune aluatul intr-o forma detasabila rotunda si se ridica pe peretii vasului. Se pune umplutura de carne si peste ea se toarna sosul de merisoare si se niveleaza suprafata. Se coace timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului. Se lasa la copt inca 40 de minute, pana cand aluatul se rumeneste.

Fleica cu portocale si prune uscate
Ingrediente:

o bucata de fleica de porc (in jur de 1kg)

ulei

2 portocale

200 ml suc de portocale

50 ml apa

o lingurita de zahar

100 g prune uscate fara samburi

Pentru marinata:

2-3 catei de usturoi

3 frunze de dafin

2 crengute de cimbru

o lingurita de oregano

o lingurita de rozmarin

o lingurita de boia dulce

sare de mare

piper macinat

coaja rasa de la o portocala

Mod de preparare:

Se ruleaza bucata de fleica si se leaga cu o sfoara, ca sa capete o forma rotunda. Apoi se marineaza. Se pune intr-un vas cu capac si se lasa cateva ore la frigider.

Se scoate si se caleste friptura pe toate partile intr-o tigaie in care s-a pus o lingura de ulei, pana capata o culoare frumoasa. Se incinge cuptorul la 180 de grade, se pune pulpa intr-un vas, se aseaza feliile de portocale si prunele pe marginea vasului de jur imprejur, se stropeste cu sucul de portocale amestecat cu apa si cu lingurita de zahar, dupa care se acopera vasul si se lasa la cuptor circa 35-40 minute.

Se descopera vasul, se mareste temperatura la 220 de grade si se mai lasa 15 minute sa se rumeneasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor