10 lucruri pe care nu le stiai despre chipsurile din cartofi

Trebuie sa recunoastem ca uneori ne place sa stam pe canapea si sa urmarim un film, in timp ce tinem in brate un bol cu chipsuri din cartofi pe care le rontaim pana nu mai ramane nimic. Oricat de sanatos am manca in general, ni se mai intampla sa mai "cadem in pacat" o data la o perioada. Probabil ca mai sunt printre voi si persoane care ni se aseamana din acest punct de vedere. Asadar, daca tot se mai intampla cateodata sa cadem in plasa lor, astazi am decis ca ar trebui sa-i cunoastem putin mai bine. Iata 10 lucruri pe care (probabil) nu le stiai despre faimoasele chipsuri.  

10 lucruri pe care nu le stiai despre chipsurile din cartofi

1. Initial s-au numit "Saratoga Chips" si au fost inventate de catre George Crum in anul 1853.
2. Un client nemultumit care servea masa intr-un restaurant a fost cel care a facut ca acesti cartofi sa fie imbunatatiti. Clientului nu i-a convenit grosimea feliilor de cartofi, a trimis mancarea inapoi, in bucatarie si a cerut o alta portie. Crum, bucatar sef in acel restaurant, a feliat cartofii cat de subtire a putut, i-a prajit si a presarat sare deasupra lor. Au avut un succes fenomenal!
3. Chipsurile din cartofi au aparut in magazine abia in 1895, atunci cand William Tappenden a inceput sa livreze chipsuri de cartofi preparate acasa in magazinele sale din Cleveland cu ajutorul unei carute trase de cai. Mai tarziu, Tappenden si-a deschis una dintre primele fabrici de chipsuri.
4. Americanii consuma aproximativ 500 de milioane de kilograme de chipsuri pe an.
5. Pentru a prepara 1500 de kilograme de chipsuri, sunt necesare aproximativ 4500 de kilograme de cartofi. Suna costisitor, nu-i asa?
6. In timpul Super Bowl-ului, finala campionatului de NFL (Liga profesionista de fotbal american), sunt consumate aproximativ 12 milioane de pungi de chipsuri.
7. Chipsurile se numara printre cele mai populare gustari din lume, fiind mai faimoase si mai populare decat chipsurile din tortilla.
8. Chipsurile Pringles au fost inventate abia in anul 1966 de catre Fredric Baur care si-a dorit ca aceste gustari sa aiba exact aceeasi dimensiune si sa fie asezate uniform. Mai tarziu, in 2011, Fredric Baur a fost incinerat, iar cenusa sa a fost pusa in propria inventie, o cutie de Pringles, copiii respectand dorinta tatalui lor.
9. In Marea Britanie, denumirea de "chips" este folosita pentru cartofii prajiti, iar termenul "crisps" este folosit pentru a descrie chipsurile din cartofi.
10. Chipsurile cu arome au aparut abia in anul 1950. Conceptul a fost vandut mai tarziu catre fabricile mari.
Bonus: Noi stim cum sa facem cele mai bune chipsuri de cartofi acasa. Gasesti reteta aici. :)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise