Inca din perioada copilariei invatam de la parinti si bunici reguli legate de mancare si de modul de nutritie. Ulterior, ne informam de pe televizor, online sau presa scrisa despre asta. Din pacate insa, nu toata informatia pe care o dobandim este adevarata.
 
Tocmai de aceea, astazi ne-am gandit sa va impartasim cele mei frecvente 5 mituri legate de mancare si motivele pentru care nu sunt ele valide:
 
 
1. Mancarurile bogate in proteine sunt daunatoare
 
Originea acestui mit este un studiu realizat in 1983, cand specialistii au descoperit pentru prima data ca un consum mare de proteine duce la cresterea ratei filtrarii glomerulare. Aceasta rata reprezinta cantitatea de sange pe care rinichii o filtreaza pe minut. De aici, s-a tras concluzia ca un consum mare de proteine duce la suprasolicitarea rinichilor.
 Recente studii au aratat ca desi proteinele duc la cresterea ratei filtrarii flomerulare, functionarea rinichilor nu este afectata de aceasta crestere.

2. Consumul in exces de sare duce la hipertensiune arteriala
 
In anul 1940, Walter Kempner, cercetator si doctor in medicina, a devenit celebru prin tratarea bolnavilor de hipertensiune arteriala printr-o dieta bazata pe restrictionarea consumului de sare. Studii ulterioare au dovedit insa ca restrictionarea consumului de sare este inutila in cazul oamenilor care nu sufera de o tensiune arteriala ridicata, aceasta dieta fiind utila doar in cazul oamenilor care sufera deja de aceasta afectiune.
 
3. Cartofii dulci sunt mai sanatosi decat cartofii albi
 
Aceste doua tipuri de cartofi sunt diferite si au proprietati distincte. Asadar, este dificil sa ii compari. Cartofii albi reprezinta o sursa importanta de minerale, precum potasiu, magneziu si fier, in timp ce cartofii dulci contin o cantitate mare de fibre si de vitamina A. Este important si modul in care ii prepari, cartofii prajiti fiind mai putin sanatosi decat cartofii fierti, de exemplu.
 
4. Carnea rosie cauzeaza cancer
 
In 1989, in cadrul unui studiu japonez, s-a dovedit ca in urma consumului de amine heterociclice (compusi generati de gatirea in exces a carnii) sobolanii au facut cancer. De aici se trage si acest mit, cu toate ca nu s-a gasit nicio legatura de tip cauza efect intre consumul de carne rosie si cancer la oameni.
 
5. Siropul de porumb duce la obezitate
 
In 1968, a avut loc un studiu in urma caruia s-a dovedit ca sobolanilor ce erau hraniti cu cantitati mari de fructoza le-a crescut cu mult nivelul de grasime din sange. Ulterior, in 2002 s-a publicat un studiu de catre Universitate din California care sustinea ca una dintre principalele cauze ale obezitatii americanilor este (si) consumul de sirop de porumb.
Cu toate acestea, cazurile de obezitate s-au inregistrat in cazul celor care consuma cantitati mari de fructoza, la fel cum se poate intampla si din cauza zaharului.
 
Sursa articol: www.menshealth.com
Sursa foto: www.flickr.com
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto