Care este diferenta dintre inghetata si gelato

Cu multi ani in urma, mi s-a intamplat ca la un moment dat sa intru intr-o gelaterie din Italia si sa cer o inghetata... Vanzatorul a reactionat ca si cand l-as fi insultat. Am inteles de ce abia dupa cativa ani, cand am aflat care este diferenta dintre gelato si inghetata. Nu, gelato nu este un mod mai pretentios pentru a numi o inghetata, ci este un cu totul alt desert, pregatit diferit si considerat superior inghetatei. De exemplu, inghetata contine minimum 10% grasime, gelato contine intre 5-7%. Dar aveti mai jos toate diferentele:

Care este diferenta dintre inghetata si gelato

Inghetata

Inghetata este un desert inghetat, facut din lapte, smantana, zahar si albus de ou.
Toate aceste ingrediente, plus celelalte ingrediente care confera aromele, sunt gatite mai intai, pana se formeaza un amestec cremos.

Apoi, dupa ce crema este racita, aceasta este amestecata la viteze mari pentru a prinde in compozitie cat mai mult aer si pentru a-si mari volumul. Tineti minte ca inghetatele mai ieftine au mai mult aer in ele, cele premium au pana in 25% aer.

Inghetata se serveste la temperaturi foarte mici, iar rezultatul trebuie sa fie fin, cu o textura usoara si cremoasa.

Vedeti si cateva retete de inghetata

Gelato

Procesul pentru prepararea de gelato incepe tot cu pregatirea unei creme ca aceea de inghetata, dar care are mult mai mult lapte si mai putina smantana si oua. De fapt, in unele locuri nu se pun oua deloc.

Apoi, crema este amestecata mult mai incet, ceea ce face ca aerul sa intre intr-o proportie mult mai mica. Astfel, gelato este mult mai dens si greu decat inghetata.

Gelato se serveste la temperaturi mult mai mari decat inghetata, astfel ca textura este mult mai catifelata si mai delicata. De asemenea, pentru ca are mai putine grasimi, aromele sunt mult mai puternice. Acesta este si motivul pentru care multi spun ca gelato este mult mai bun decat inghetata.

Aruncati un ochi si pe graficul de mai jos:

Sursa foto: gelatissimo.com.au

Sursa foto si articol: lapiccolafontana.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise