An de an, revista "Restaurant"stabileste ierarhia lumii culinare, intocmind topul celor mai bune 50 de restaurante de pe mapamond. Clasamentul este asteptat ca painea calda de pasionatii de arta culinara din intreaga lume si devine o adevarata "biblie" pentru cei cu gusturi rafinate. O data ce unul dintre restaurante ajunge pe aceasta lista exclusivista, devine din ce in ce mai solicitat. De exemplu, la Noma, in Copenhaga, dureaza chiar si trei luni pana iti poti face o rezervare, iar la Eleven Madison, in New York, dureaza 28 de zile pana prinzi o masa libera. In continuare vom trece in revista cele mai bune cinci restaurante din lume.


1. Noma (Copenhaga, Danemarca). Costul unei mese pentru doua persoane, fara vin: 600 de dolari. 
 
Noma a pierdut primul loc in clasament in 2013, dar l-a mai detinut in 2010, 2011 si 2012. Restaurantul este localizat intr-un vechi depozit de vanatoare si este considerat locul de bastina al noii bucatarii nordice, care se bazeaza doar pe ingrediente din regiune. Meniul sau este unul cu totul si cu totul neobisnuit, iar dintre preparate amintim de sosul de lacuste fermentate, sau deserturi din cartofi, migdale si piure de prune. Desi preparatele din meniu sunt care mai de care mai ciudate, bucatarul sef Rene Redzepi a reusit sa le ofere arome incredibile. Mai mult, Noma ofera si una dintre cele mai bune serviri din intreaga lume.
 
2. Celler de Can Roca (Girona, Spania). Costul unei mese pentru doua persoane, fara vin inclus: 390-480 de dolari
 
Celler de Can Roca este detinut de trei frati: bucatarul sef Joan, somelierul Josep si cofetarul Jordi, care au invatat sa faca afaceri de la parintii lor. Dar mancarea servita in restaurant este mai mult decat cea traditionala, de acasa. De exemplu, in meniul lor gasiti un apritiv numit "Eat the World", care insumeaza, in cinci imbucaturi distincte, gusturile a cinci bucatarii diferite, dar si un desert numit "Golul lui Messi", care recreeaza, cu un teren din zahar, mingi de ciocolata alba si un iPod care vine alaturi de preparat, senzatia unui gol inscris de atacantul Barcelonei. In plus, cei mai norocosi dintre clienti pot face un tur al beciului cu vinuri, unde Josep isi tine cele mai pretuite "comori".

 
3. Osteria Francescana (Modena, Italia). Costul unei mese pentru doua persoane, fara vin inclus: 360-525 de dolari
 
Pe langa faptul ca restaurantul merita nota 10+ la capitolele design exterior si interior, bucatarul sef Massimo Bottura gateste bucati de fantezie la Osteria Francescana. Primele semne ca restaurantul nu este unul tipic italian sunt picturile abstracte contemporane, iar arta continua in farfurie. Clasicul sandvis cu mortadella este transformat intr-un mousse incredibil, iar inghetata Magnum devine un foie gras sofisticat. Fiecare preparat are povestea lui!

 
4. Eleven Madison Park (New York, SUA). Costul unei mese pentru doua persoane, fara vin inclus: 450 de dolari
 
Incaperea de la Eleven Madison Park ne duce cu gandul la o sala de teatru, iar protagonistele sunt preparatele gandite de bucatarul sef Daniel Humm. Acesta le da ingredientelor proaspete o savoare frantuzeasca, dar pastreaza notele care se gasesc in cultura newyorkeza. Astfel, morcovii isi au loc langa biftec tartar, iar crumble-ul de beagle merge perfect alaturi de sturion si caviar. In plus, servirea este excelenta!

 
5. Dinner (Londra, Anglia). Costul unei mese pentru doua persoane, fara vin inclus: 230 de dolari
 
Singurul restaurant cu doua stele Michelin din top 5 (precedentele au cate trei stele) este patronat de Heston Blumenthal, unul dintre cei mai faimosi bucatari din Marea Britanie. Acesta si-a dus pasiunea pentru mancarea traditionala englezeasca la un alt nivel, iar preparate precum salamagundi (salata cu carne, fructe de mare, legume, fructe, frunze si nuci)  sunt regandite intr-o maniera moderna. Una dintre "vedetele" meniului este meat fruit, adica un parfait din ficat de pui facut sa arate exact ca o mandarina.



Surse foto: 
Aaron (Flickr)
SBA7 (Flickr)
Alan Spedding (Flickr) 
Spanish Hipster (Flickr) 
Carla Sibal (Flickr) 


 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Rodica Micu, 29 iulie 2014

    Yes, I know you don't speak Romanian but, the simple fact, I have your full attemtion, it means so much for me...Thank you!

  • Fara foto

    Doina Grapa, 29 iulie 2014

    Interesant!

  • Fara foto

    Iamandi Tatiana, 28 iulie 2014

    dragut

  • Fara foto

    Steve Politte, 26 iulie 2014

    Looks good. I don't speak Romanian.

  • Fara foto

    Emanuel Mihalcea, 25 iulie 2014

    http://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g187499-d996088-Reviews-El_Celler_de_Can_Roca-Girona_Province_of_Girona_Catalonia.html

  • Fara foto

    Emanuel Mihalcea, 25 iulie 2014

    Dacă sunteși dornici de ultimele noutăți în legătură cu El Celler de San Roca,puteți deschide acest link. Lista de așteptare este în jur de un an și șase luni... http://glasstire.com/2014/07/24/spanish-chef-superstars-take-over-texan-art-kitchens/

  • Fara foto

    Rodica Bodolan, 25 iulie 2014

    Români în Spania - Rumanos en España cam dur

  • Fara foto

    Rodica Micu, 25 iulie 2014

    Cand imaginatia creativa intervine, orice meniu comun, ajunge opera de arta...

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 24 iulie 2014

    cine ajung la ele de cat localnici, pentru romanu de rand e foarte scump cu salariile pe care le au trebuie sa munceasca doua luni sa distreze o masa ca aceasta si fara vin

  • Fara foto

    Popescu Fotograful, 23 iulie 2014

    - fotografulevenimentelor.com