Inca din copilarie ni se vorbeste despre importanta pe care o are consumul de lapte asupra organismului, acesta devenind unul dintre cele mai comune obiceiuri alimentare ale oamenilor din toata lumea. Si cu toate ca majoritatea prefera sa consume laptele de vaca, trebuie sa stiti ca exista alternative ce va pot oferi cel putin aceleasi beneficii.
 
Laptele este compus din apa, lactoza, grasimi, proteine si micronutrienti. Micronutrientii sunt vitaminele si sarurile minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator, iar macronutrientii se refera la acele substante care ofera energie organismului, precum proteinele, carbohidratii si grasimile. Cu toate ca toate tipurile de lapte au acelasi tip de macronutrienti, acestea sunt foarte diferite.

Laptele de capra are o serie de proprietati diferite fata de laptele de vaca. Studiile au aratat ca laptele de capra contine o cantitate mai mare de nutrienti decat cel de vaca, continand cu peste 13% mai mult calciu, cu 25% mai multa vitamina B6, cu 47% mai multa vitamina A si cu peste 100% mai mult potasiu.

Laptele de capra contine mai putine grasimi decat laptele de vaca, grasimile fiind grupate in globule mai mici, intinse pe o suprafata mai mare. De asemenea, laptele de capra contine o cantitate mai mare de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6. Mai mult, aproape 50% din persoanele care sufera de intolerenta la lactoza pot consuma lapte de capra sau produse obtinute din laptele de capra. 

S-a dovedit ca persoanele care consuma regulat lapte de capra sunt mai putin predispuse la alergii si probleme digestive, fiind mult mai usor de digerat decat laptele de vaca. Mai mult de atat, laptele de capra contine triptofan, un amino-acid esential.
 
Reactia laptelui de capra este alcalina, pe cand cea a laptelui de vaca este acida, favorizand aparitia bacteriilor si a virusurilor. Exista specialisti care sugereaza ca o dieta alcalina ajuta la prevenirea unui numar mare de afectiuni, avand numeroase beneficii asupra sanatatii inimii, creierului si muschilor.
 
Atat laptele de capra, cat si cel de vaca sunt bogate in vitamine si minerale. In timp ce laptele de capra contine o cantitate mai mare de vitamina A si D, calciu si seleniu, laptele de vaca contine o cantitate mai mare de vitamina B12 si acid folic. Anumite studii au aratat ca absorbtia nutrientilor de catre organism este mai ridicata in cazul consumului de lapte de capra.

Sursa articol: www.vegetarian.about.com
Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Kim, 19 aprilie 2015

    De aceea și costă de 3 ori mai mult (cca. 12 lei/litrul) decât laptele de vacă.

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 19 aprilie 2015

    Este vorba de laptele de la tara ,nu de cel din comert.Din pacate consumam lapte conservat in cutii,bidoane(plastice)foite de aluminiu etc.

  • Fara foto

    Emanoil Pc, 19 aprilie 2015

    Unde gasesti asa ceva? Pe piata este contrafacut.

  • Fara foto

    Maria Suar, 17 aprilie 2015

    Foarte adevarat !