Homarul, de la hrana pentru pisici la delicatesa

Astazi, cand spunem homar ne gandim la el ca la o delicatesa, o mancare de lux cu un pret extrem de ridicat. Dar trebuie sa stiti ca lucrurile nu au stat tot timpul asa. Initial, homarul era supranumit "gandacul marii" si era consumat de servitori, imigranti sau chiar de pisici. Se spunea ca homarul era un semn al saraciei. Cu toate acestea, in zilele noastre este considerat "regele" fructelor de mare si este cel putin la fel de ravnit precum caviarul. Dar cum s-a produs aceasta intorsatura de situatie?  

Homarul, de la hrana pentru pisici la delicatesa

Totul a inceput cu perioada industrializarii. In S.U.A., odata ce a inceput sa se extinda reteaua de cai ferate, oamenii au realizat ca doar cei care locuiesc pe coasta stiu ce este homarul si ca l-ar putea servi pe acesta pasagerilor, ca un preparat exotic, rar. Planul a mers ca pe roate, iar la finalul anilor 1800, bucatarii au descoperit ca homarul este mult mai bun daca este gatit proaspat. La fel si restaurantele.
A urmat perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand portiile de homari nu au fost limitate in S.U.A., iar oamenii din toate paturile sociale au inceput sa ii descopere gustul. Ulterior, in anii '50, homarii si-au castigat statutul de delicatese.
Ce am invatat din aceasta calatorie in trecut? De fapt, homarul nu s-a schimbat de-a lungul timpului. Singurele lucruri care au luat o alta intorsatura au fost perceptiile si atitudinile oamenilor. Astazi, homarul detine un loc de cinste in randul celor mai scumpe preparate din restaurante, iar in unele locuri nu se poate manca decat cu rezervare in prealabil!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura