Ori de cate ori tinem post, intervine si marea dezbatere legata de miere: este mierea un produs de post pe care il putem consuma fara grija sau dimpotriva, este un produs de la care trebuie sa ne abtinem?
 
Nu exista o parere general valabila: exista voci care afirma ca mierea este de post si altele care afirma tocmai contrariul. Sa vedem pe ce se bazeaza acestea:

1. Mierea este de post
 
Cei care sustin ca mierea poate fi consumata fara probleme pe durata postului, aduc ca argumente faptul ca albinele nu sunt vertebrate si nu au sange cald, ceea ce face ca mierea sa nu fie un produs de origine animala. 
 
Mai mult decat atat, mierea este mentionata si in Biblie ca fiind un aliment benefic pentru consumul uman. De asemenea, calugarii greci considera atat mierea, cat si fructele de mare ca fiind produse de post.
 
Pe de alta parte, sustinatorii acestei teorii au adus in discutie si compozitia mierii, aceasta fiind alcatuita din substante zaharoase, substante nezaharoase si apa. Asadar, faptul ca mierea nu contine proteine animale precum carnea, laptele si ouale, permite consumul acesteia in post.

2. Mierea nu este de post
 
Procesul de producere incepe odata cu culegerea nectarului din flori de catre albine si adaugarea de enzime ce transforma nectarul in fructoza sau glucoza. Ulterior, albinele ajuta la evaporarea apei din compozitie prin fluturarea aripilor, ajutand la transformarea nectarului in miere. Chiar daca oamenii beneficiaza de pe urma polenizarii plantelor, albinele realizeaza doar un proces natural si nu unul destinat servirii oamenilor. Practic, atunci cand oamenii recolteaza mierea, acestia pun stapanire pe ceva ce nu le apartine de fapt, reprezentand o exploatare un fel de exploatare a animalelor. Aceasta este unul dintre argumentele pe care le folosesc cei ce afirma ca mierea nu este un aliment de post.
 
Mai mult, sustinatorii acestei idei asociaza mierea cu laptele produs de vaca. "Daca nu putem consuma lapte in timpul postului, de ce ar fi in regula sa consumam miere?" - aceasta este intrebarea pe care si-o adreseaza acestia.
 
Dupa cum mentionam si anterior, parerile sunt impartite in ceea ce priveste consumul de miere in post, neexistand un punct de vedere comun. Voi consumati miere in post? :-)

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 9 comentarii
 • Georgeta Nedelcu, 06 aprilie 2015

  Mierea e de post; doar nu are lapte sau carne... Ce oameni nebuni!...

 • Iuliana Constantin, 06 aprilie 2015

  mare-i gradina Ta, Doamne si multi... incap in ea!

 • Netty Boriceanu, 06 aprilie 2015

  oare nici ciupercile nu sunt de post? cresc pe ingrasamantul produs de animale, parca... wps

 • Rodica Darie, 06 aprilie 2015

  OFF, DOAMNE ! IARTĂ-I CĂ NU ȘTIU CE FAC ! LUMINEAZĂ -I ASUPRA ADEVĂRATEI ESENȚE A POSTULUI!

 • Chiba Nicolae Florin, 06 aprilie 2015

  Omul poate trăi cu tot ceea ce iese din gura lui Dumnezeu !

 • Dumitru Marin, 06 aprilie 2015

  Cine vrea sa manance miere, sa manance, cine nu, nu ...

 • Aurica Gilca, 06 aprilie 2015

  Am trait s-o aud si pe asta !

 • Vicky Wilde, 06 aprilie 2015

  Se mai scornesc multe tampenii? Sustinatorii nu au decat sa nu manance miere deloc, poate sunt vegetarieni si nu mananca "lapte" de la albine mulse, exploatate. Ele, albinele, oricum produc miere, nu le exploateaza nimeni, nu le supune nimeni unui regim sclavagist. Sunt libere sa zboare.

 • Ardeleanu Teodora, 06 aprilie 2015

  De cand l;umea mierea e considerat un produs de post avand la baza polenul florilor ca si materie prima!unii din prea multa inteligenta se dilesc, o iau pe aratura cu teoriile lor!Sa fie asta singurul pacat pe care il savarsim in post....