Nu exista o cale mai usoara de a o spune: Mancam prea multa ciocolata. Cu totii facem asta. Iar daca vom continua in acelasi mod, rezultatul va fi unul dezastruos: vom ramane fara ciocolata. Cel putin asta au afirmat 2 dintre cei mai mari producatori de ciocolata, Mars si Barry Callebaut. Si exista date care le sustin teoria.
 
Producatia de cacao este mult mai mica decat cererea de ciocolata. In plus, nu doar ca aceasta deficienta se transmite de la an la an, insa mai si creste. De exemplu, anul trecut am mancat mai multa ciocolata decat in anii precedenti. 

Este vorba despre o problema de aprovizionare. Vremea uscata din Africa a contribuit intr-un mod negativ la producerea de cacao din regiune. Organizatia Internationala a Producatorilor de Cacao estimeaza ca s-a pierdut aproximativ 30-40% din productia globala de cacao.
Din acest motiv, cultivarea arborilor de cacao a devenit o afacere dura. Multi fermieri au renuntat chiar la a-i mai cultiva, orietandu-se asupra altor soiuri mai usor de intretinut, precum porumbul.



 
Pofta pentru ciocolata nu trece niciodata. In China, de exemplu, se cumpara din ce in ce mai multa ciocolata de la an la an. Totusi, spre deosebire de populatia din Europa de Vest, ei consuma mult mai putina ciocolata. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de popularitatea pe care a castigat-o ciocolata neagra in ultima perioada.  Ciocolata neagra contine un procent mult mai mare de cacao decat ciocolata obisnuita, continand peste 70% cacao, in timp ce tabletele normale contin aproximativ 10%. Din anul 2012 pretul pentru cacao a crescut cu 60%, iar producatorii de ciocolata s-au vazut si ei obligati sa mareasca preturile pentru ciocolata. 

Pe scurt, mancam mai multa ciocolata decat producem, iar intr-o zi nu o sa mai avem din ce sa o producem.  Voi ce credeti, este posibila o lume fara ciocolata? :-)
 

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ariana Cordoș, 24 noiembrie 2014

    Andrada ce te faci daca ramanem fara ciocolata? :P

  • Fara foto

    Anda Istrate, 24 noiembrie 2014

    Concluzie: dragelor, lasati-o mai moale cu ciocolata neagra... sa ne ajunga si pentru anii urmatori!!! ;)))

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 24 noiembrie 2014

    Este o problema pe care o cunisc,dar asta nu inseamna ca nu mai mancam ciocolata,vom manca ciocalata alba sau de alta culoare sau cu mai putina cacao,dar spe din tot sufletul ca specialistii isi vor uni fortele si vor face plantatii noi,daca nu vor gasi o solutie sa salveze plantatiile existente.

  • Fara foto

    Alexa Maria, 20 noiembrie 2014

    nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,niciodata,ciocolata ramine ciocolata,iar cit despre productia de cacao in scadere,nu cred ca este atit de scazut

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 20 noiembrie 2014

    De memorat,vin sarbatorile...