Timp de sute de ani samburii caiselor au fost folositi la pregatirea mancarurilor sau consumati ca atare, datorita aromei lor similare cu cea a migdalelor. Mai mult chiar, majoritatea extractelor de migdale contin samburi de caise.
 
In unele zone din Asia si de langa Marea Mediterana, samburii caiselor sunt folositi pentru a obtine ulei de samburi de caise, ce este folosit la gatit. Samburii de caise sunt folositi, de asemenea, si in pregatirea gemului de caise, pentru o aroma mai intensa.

Cu toate acestea, nu sunt putini cei care afirma ca samburii caiselor pot fi otravitori. Aceasta teama a inceput in anii '90, cand samburii de caise erau considerati ingrediente minune. Ulterior, au existat persoane care s-au imbolnavit, suferind de ameteli, dureri de cap, existand chiar si cazuri de coma, acestea fiind simptome ale otravirii cu cianura.

In 1993, Departamentul de Agricultura si Piete din New York a testat samburii caiselor venite din Pakistan. S-a dovedit ca un pachet de caise continea de doua ori mai multa cianura decat ar putea un adult suporta. 

In ciuda acestui fapt, trebuie sa stiti ca nu toti samburii de caise sunt otravitori; acest lucru depinde de tipul lor. Caisele contin in mod natural amigdalina, un compus care include si cianura. Caisele dulci contin o cantitate foarte mica de amigdalina, ce nu are cum sa ne puna in pericol sanatatea. Mai mult, amigdalina este recomandata de specialisti ca fiind un remediu anti-cancer, tocmai datorita cantitatii mici de cianura ce ajuta la eliminarea tumorilor. Nu exista insa nici o dovada stiintifica concreta in acest sens.

Sursa articol: www.produce.about.com
Sursa foto: www.flickr.com
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Axente Luca, 05 iulie 2015

    Cand eram mic copil, am mancat des samburi de caise. Nu stiu ce soi erau caisele respective, dar am ajuns la o varsta ..... si nu am crapat. Sper sa ajung pe la vre-o suta de ani si, pe urma nu mai conteaza. Asa ca, mancati si gatiti bai frate sau soro samburi de caise!