Sunt samburii caiselor toxici?

Timp de sute de ani samburii caiselor au fost folositi la pregatirea mancarurilor sau consumati ca atare, datorita aromei lor similare cu cea a migdalelor. Mai mult chiar, majoritatea extractelor de migdale contin samburi de caise.  

Sunt samburii caiselor toxici?

In unele zone din Asia si de langa Marea Mediterana, samburii caiselor sunt folositi pentru a obtine ulei de samburi de caise, ce este folosit la gatit. Samburii de caise sunt folositi, de asemenea, si in pregatirea gemului de caise, pentru o aroma mai intensa.

Cu toate acestea, nu sunt putini cei care afirma ca samburii caiselor pot fi otravitori. Aceasta teama a inceput in anii '90, cand samburii de caise erau considerati ingrediente minune. Ulterior, au existat persoane care s-au imbolnavit, suferind de ameteli, dureri de cap, existand chiar si cazuri de coma, acestea fiind simptome ale otravirii cu cianura.

In 1993, Departamentul de Agricultura si Piete din New York a testat samburii caiselor venite din Pakistan. S-a dovedit ca un pachet de caise continea de doua ori mai multa cianura decat ar putea un adult suporta.

In ciuda acestui fapt, trebuie sa stiti ca nu toti samburii de caise sunt otravitori; acest lucru depinde de tipul lor. Caisele contin in mod natural amigdalina, un compus care include si cianura. Caisele dulci contin o cantitate foarte mica de amigdalina, ce nu are cum sa ne puna in pericol sanatatea. Mai mult, amigdalina este recomandata de specialisti ca fiind un remediu anti-cancer, tocmai datorita cantitatii mici de cianura ce ajuta la eliminarea tumorilor. Nu exista insa nici o dovada stiintifica concreta in acest sens.

Sursa articol: www.produce.about.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise