Susanul este printre cele mai vechi plante cultivate pe pamant, fiind originar din India. Desi in bucataria romaneasca nu sunt folosite prea des, este bine de stiut ca semintele de susan sunt adesea utilizate in bucatariile asiatice si mediteraneene.
Exista 3 tipuri de seminte de susan: susanul alb, susanul negru si rosiatic. Susanul alb contine o cantitate importanta de calciu si magneziu, susanul negru are cea mai mare cantitate de nutrienti (calciu, vitamina E, lecitina), iar susanul rosu contine o cantitate importanta de fier.
Considerate in mitologia hindusa ca un simbol al imortalitatii, semintele de susan pot aduce o multime de beneficii asupra sanatatii, fiind bogate in proteine. Acesta sunt recunoscute ca o sursa importanta de calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si seleniu. Pe langa toate aceste beneficii, semintele de susan contin doua substante unice, sesamina si sesamolina, acestea avand beneficii asupra colesterolului si a hipertensiunii arteriale.
Semintele de susan sunt cunoscute si pentru proprietatile lor de a imbunatati sanatatea ficatului si vederea, fiind recomandat consumul lor mai ales de catre persoanele care consuma alcool.
Este indicat consumul de seminte de susan in timpul dietelor, caci contin o cantitate importanta de cupru si mangan, minerale ce ajuta la mentinerea unei siluete de invidiat. Pe langa acestea, cuprul din susan ajuta la intarirea oaselor si articulatiilor, prevenind artrita.
Semintele de susan se pot consuma ca atare, in salate, prajituri, sosuri sau produse de patiserie sau sub forma de ulei, acesta putand fi folosit la pregatirea diferitelor salate.
Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructeIn tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.
Varza noua calita in tuciRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii