Totul despre al cincilea gust, umami

Pana nu demult, multi dintre noi cunoasteau doar 4 gusturi: dulce, sarat, acru si amar. Cu toate acestea, probabil ca si voua vi s-a intamplat sa nu va puteti opri din savurat un preparat datorita gustului sau deosebit, un gust pe care va este dificil sa il definiti. Ei bine, savoarea irezistibila a preparatelor poarta un nume: umami. Umani este cel de-al cincilea gust, pe langa cele 4 gusturi clasice.  

Totul despre al cincilea gust, umami

Si probabil ca va intrebati de unde a aparut acest nou gust, umami. In esenta, umami a fost mereu prezent, iar oamenii l-au simtit si inainte, fara a-l recunoaste insa.

Abia la inceputul anilor 1900, umami a fost descris de catre un chimist de origine japoneza, Kikunae Ikeda. Acesta a explicat ca in momentul in care anumite alimente se invechesc (precum branza) sau sunt pregatite la foc deschis (precum fripturile), proteinele pe care acestea le contin sufera anumite schimbari moleculare. In acest proces proteinele sunt divizate in mai multe unitati, printre care si L-glutamat, molecula responsabila cu gustul umami.

Cu toate ca acest concept este cunoscut si acceptat de multa vreme in Asia, in tarile occidentale acesta este relativ nou si a reusit sa starneasca o anumita reticenta asupra sa.

Tradus, cuvantul umami inseamna "savuros". Pentru a fi mai exacti de atat, umami se refera la senzatia pe care o avem cand simtim ca nu ne mai putem opri din mancat un anumit preparat. Cu toate acestea, nu toate preparatele contin umami. De exempu, carnea cruda de pui nu este o sursa de umami, deoarece molecula L-glutamat se activeaza doar prin procesul de gatire a carnii.

Cele mai bogate alimente in umami sunt: parmezanul, rosiile, cartofii si cartofii dulci, morcovii, friptura de pui, porc sau vita, sardinele, scoicile, tonul si ouale.

In zilele noastre monoglumatul de sodiu sintetic este folosit pentru a pregati produsele ce le regasim pe rafturile magazinelor. Asadar, daca te-ai intrebat vreodata care este motivul pentru care nu te poti satura de chips-uri sau de alte produse din comert, acum ai raspunsul: umami.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise