Rozmarinul este una dintre ierburile aromatice care se potrivesc foarte bine cu o varietate mare de feluri de mancare si este extrem de popular in bucataria regiunii Provence. Acesta este cultivat cu precadere in bazinul Mediteranei, iar frunzele acestuia sunt foarte asemanatoare ca forma cu acele de pin, desi gustul este diferit. Planta este un arbust peren, asa ca frunzele acestuia pot fi folosite proaspete tot timpul anului. 
 
Planta nu are doar intrebuintari culinare, ci si unele medicinale. Se spune ca este foarte buna pentru imbunatatirea memoriei.
Rozmarinul se potriveste foarte bine cu cartofii la cuptor, cu friptura si cu diverse umpluturi. Insa, dupa cum va spuneam, rozmarinul este foarte versatil, asa ca poate fi folosit si in deserturi, alaturi de fructe caramelizate, in biscuiti si in alte posibile combinatii. 

 

Asadar, va prezentam o reteta de biscuiti cu unt si rozmarin de la Marta Stewart. 


Sursa foto.
 
Ingrediente
225 de unt fara sare, la temperatura camerei
150 g de zahar
1 ou mare
1 albus de ou, batut spuma
1 lingurita de esenta de vanilie
320 g de faina
1 lingura de rozmarin proaspat, tocat
3/4 lingurita de sare 
100 de zahar pudra
 
Mod de preparare
Puneti untul si zaharul intr-un recipient al unui mixer electric care are dispozitiv special pentru amestecarea aluatului sau amestecati simplu cu o lingura de lemn pana devine amestecul deschis la culoare si pufos - pentru circa 2 minute cu mixerul si ceva mai mult cu lingura de lemn. Inglobati oul intreg si vanilia in amestec. Reduceti viteza mixerului (daca il folositi). Adaugati faina, rozmarinul si sarea si amestecati pana la omogenizare. 
 
Impartiti in doua aluatul obtinut si formati doi cilindri din cele doua jumatati. Infasurati fiecare cilindru in hartie de copt si rulati pana obtineti un diametru de 3,5 centimetri. Transferati apoi in servetele de hartie si lasati-le la frigider pana ce se intareste aluatul – circa 1 ora. 
Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius.

Ungeti fiecare cilindru cu albusul de ou, apoi rulati-le pe rand prin zahar. Taiati in rondele (de circa 6 mm). Puneti biscuitii astfel obtinuti pe tava de copt tapetata cu hartie pergament, la distanta de 2-3 centimetri unul de altul. Coaceti pana ce marginile devin aurii, pentru 18-20 de minute. Lasati sa se raceasca si apoi sunt gata de servit.
 
Pot fi depozitati in recipiente cu inchidere ermetica pana la 3 zile. 
 
Concurs: Care este deliciul vostru preferat cu rozmarin? 
Raspundeti la intrebare intre 1-7 mai prin comentarii la acest articol (logheaza-te rapid in cont aici) si spuneti-ne ce deliciu, ce mancare preferata aveti cu rozmarin (daca este din regiunea Provence, cu atat mai bine). 
Puteti castiga saptamanal prin tragere la sorti unul dintre cele 3 seturi de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml). Lasati raspunsul printr-un comentariu mai jos >>

AM ALES CASTIGATORII!
Cele trei comentarii castigatoare sunt: #2 - Georgeta Carare, #4 Mariana si #6 Sidy. 
Felicitări! Fiecare castigatoare va primi un set de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam 
pentru par 200 ml).



Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mira, 07 aprilie 2017

    rozmarinul da o aroma deosebita.

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 mai 2013

    Iubesc aroma minunata a rozmarinu-lui si il folosesc in multe preparate. Am un ghiveci cu o tufa frumoasa, pe care o ingrijesc cu atentie, de aici, am mereu frunzulite proaspete si aromate. Folosesc rozmarinul pt aromatizarea uleiului de masline, cateva crengute de rozmarin in sticla de ulei si in cateva zile vom avea un ulei cu aroma minunata. Folosesc acest ulei atat la cartofii natur cat si la preparat focaccia, pt salate, sau marinat carnea pt gratar. Acum de Paste, am preparat un amestec din rozmarin salvie leustean usturoi si ulei de masline, toate maruntite in blender si cu aceasta pasta am uns bucatile de miel pentru friptura. A rezultat ceva demential:).

  • Fara foto

    georgeta carare (Bucatar) , 03 mai 2013

    CARTOFII LA CUPTOR CU ROZMARIN SUNT DELICIOSI

  • Elena_Popa

    Elena_Popa (Bucatar) , 02 mai 2013

    Reteta mea preferata este ratatouille cu ierburi din Provence. Unul ingrediente este rozmarinul.

  • Fara foto

    Mariana (Bucatar) , 02 mai 2013

    Am incercat reteta de biscuiti cu rozmarin. Cu siguranta sunt favoritii mei !

  • Fara foto

    Marcel (Bucatar) , 02 mai 2013

    Si mie imi plac cartofii la cuptor cu rozmarin.In gradina am cultivat rozmarin de cativa ani.Este o planta care nu ne lipseste din bucatarie.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 mai 2013

    Cei mai buni cartofi la cuptor sunt cei cu rozmarin ! Dar pentru ca vin Pastele, imi place mult si pulpa de miel cu rozmarin, ceapa si usturoi, tot la cuptor.