Dragilor, mai stiti voi prajitura Choux a la creme? Ei bine, eu da! Din copilarie era o prajitura adorata de mine, pe langa mult preferata Savarina. Si daca tot mi-a ramas ceva aluat de la profiterol, am hotarat sa fac aceasta minuatie de prajitura, foarte simpla, dar extraodinar de buna, poate din cauza simplitatii ingredientelor?


Asadar, ingrediente:

Pentru aluat
100 gr faina
85 gr unt
200 ml apa
3 oua
un praf de sare

Pentru umplutura
300 ml lapte
1/2 pastaie vanilie
125 gr zahar
3 oua
1 lingura amidon

300 ml frisca lichida

 Aluatul este foarte simpu de facut, este vorba de asa-numitul aluat pripit, care se foloseste atat pentru choux-uri, cat si pentru eclere si profiterol. Se face astfel: intr-o craticioara punem la fiert apa cu sarea si cu untul. Cand a inceput sa fiarba tragem de pe foc si adaugam toata faina, deodata. Amestecam repede si serios pana obtinem o pasta omogena si faina s-a incorporat. lasam apoi compozitia sa se racoreasca 10 minute. Ouale le batem ca pentru scrob/omleta, dupa care le incorporam in compozitie, turnand cate putin si amestecand continuu pana cand compozitia devine lucioasa si omogena. Tapetam o tava cu hartie de copt. Luam din compozitie cu lingura/lingurita si punem gramajoare de aluat lasand distanta de 4 cm intre. Dati la cuptor pentru 10 minute la temperatura la care ati incalzit cuptorul (treapta 7/220) dupa care reduceti flacara si lasati la foc mic inca 20 minute. Choux-urile vor creste frumos si vor deveni goale pe dinauntru. In orice caz spionati totul de dupa usa inchisa a cuptorului. Nu o deschideti sub nici o forma in primele 20 de minute. Cand sub gata coapte, le scoateti si le lasati la racit pe un gratar metalic. Se pot pastra mai multe zile, dar puse intr-o punga de plastic in frigider.

Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Frisca lichida se mixeaza bine, pana isi mentine forma.

Cand  choux-urile au fost complet racite, si crema de vanilie asisderea, am trecut la asamblare. Astfel , se ia fiecare choux, se taie in doua, obtinand un capac de aluat care va forma palariuta chouz-ului :P.  Golul format se va  umple cu crema de vanilie, apoi cu un strat de frisca si se acopera cu palariuta de aluat, decupata ceva mai inainte. Se pudreaza cu zahar praf. Nu mai am altele de adaugat decat ca va conjur sa fabricati si voi Choux a la creme, eu acum fug sa mai pap inca unul :P

Mai multe delicii grozave gasiti pe blogul Alice Albinutza.


Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    David Orosan, 03 februarie 2015

    F.bune,mulțumim pentru rețetă

  • Fara foto

    Mely Mihaela, 12 ianuarie 2015

    in aluat nu se pune nimic ptr crestere? si la crem nu se punea si 2 linguri de faina ca ptr budinca de casa?

  • Fara foto

    Raluca Moise, 13 februarie 2014

    Urmează...

  • Fara foto

    Sorina Stefania Iana, 06 octombrie 2013

    Ce bine arata :D

  • Gheorghe_Violeta

    Gheorghe_Violeta (Bucatar sef) , 17 aprilie 2013

    Sunt excelente! eu amestec crema de vanilie cu frisca si iese o crema usoara si pufoasa si apoi le glasez in ciocolata.

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 12 februarie 2013

    Multumesc pentru reteta ta ! O salvez, pentru ca vreau sa vad cat sunt de bune, din moment ce ai fugit sa mai papi una...altfel nu am cum sa gust din ele :)))

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    Foarte bune si de efect.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    Ca de obicei...Un deliciu...

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

    delicioase si usor de preparat

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 februarie 2013

    Alice m-ai ginit, mie imi plac la nebunie aceste deserturi ametitoare!

  • Fara foto

    Gheorghiu (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2011

    Chiar vroiam sa fac ceva cu frisca pe care o am in frigider. am luat -o de la Lidl si este tare buna si se bate foarte bine. O sa incerc tot o data si reteta de profiterol de pe blog ca mai am niste inghetata de pepene galben. Aveti niste retete minunate

  • ana

    ana (Bucatar) , 01 octombrie 2011

    o sa le incerc si eu ,cred ca sunt delicioase ,si mai mult decat atat sunt si isftine si usor de preparat ,,