Pissaladiere - arome din sudul Frantei

Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa, o explozie de arome, ce mai tura vura!

Pissaladiere - arome din sudul Frantei

E ca o pizza cu blat alb, in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere. Asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii. Chiar si cazuti pe baricade, taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pana o dati gata!

Pentru aluat aveti nevoie de:

250 grame faina,

50 grame malai sau faina de malai,

1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu),

1 lingurita rasa cu zahar,

12 grame drojdie proaspata,

175 ml apa,

2 linguri pline cu ulei de masline.

Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.

Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul. In poza asta e deja umflata cu 2 calzone in curs de realizare in spate. Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute, in functie de anotimp si caldura din casa.

Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari. Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust, cam un varf de cutit, ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute, tot cu sigiliu - cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat! Hai ca nu-i greu deloc.

Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...

... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere. Doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;). Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asezati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!

Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie, pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea - urland la meciul Romania Franta (hai Romania!). Dupa coacere rozmarinul ala e mort, o sa-l vedeti. Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb. E rau de buna, pa cuvant ca da.

Si cum sor'mea, draga de ea, mi-a daruit anul trecut de ziua mea o carte de bucate, o sa pregatim din cand in cand - mancam - delicatese.

Reteta din cartea: Jenni Fleetwood - "Cook's".

~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor