Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa, o explozie de arome, ce mai tura vura!

E ca o pizza cu blat alb, in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere. Asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii. Chiar si cazuti pe baricade, taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pana o dati gata!

Pentru aluat aveti nevoie de:
250 grame faina,
50 grame malai sau faina de malai,
1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu),
1 lingurita rasa cu zahar,
12 grame drojdie proaspata,
175 ml apa,
2 linguri pline cu ulei de masline.



Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.



Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul. In poza asta e deja umflata cu 2 calzone in curs de realizare in spate. Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute, in functie de anotimp si caldura din casa.

Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari. Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust, cam un varf de cutit, ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute, tot cu sigiliu - cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat! Hai ca nu-i greu deloc.



Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...



... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere. Doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;).  Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asezati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!



Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie, pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea -  urland la meciul Romania Franta (hai Romania!). Dupa coacere rozmarinul ala e mort, o sa-l vedeti. Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb.  E rau de buna, pa cuvant ca da.

Si cum sor'mea, draga de ea, mi-a daruit anul trecut de ziua mea o carte de bucate, o sa pregatim din cand in cand - mancam - delicatese.

Reteta din cartea: Jenni Fleetwood - "Cook's".

~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~


Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto