Cu totii stim cat de important e sa gasesti timp pentru a gati masa in fiecare zi pentru familie. Astfel, uneori, ne sunt utile niste sfaturi pentru a realiza un meniu intr-un mod cat mai rapid. Pentru a salva timp, unele persoane prefera sa gateasca duminica pentru restul saptamanii, in timp ce altele fac acest lucru doar de doua-trei ori pe luna. Cu toate astea, daca ai o pasiune pentru gatit, vei alege sa faci asta zilnic. Trebuie sa alegi ce e mai bine pentru tine si familia ta, tinand cont si de timp si bani. In general, e bine sa planuiesti meniul dinainte, pentru intreaga saptamana sau chiar luna, pentru a simplifica procesul de luare a deciziilor. Cu toate acestea, fie ca gatesti zilnic sau saptamanal, e bine sa stii cateva trucuri pentru ca totul sa mearga mai repede.

Pentru a fi gata sa gatesti foarte rapid, e bine sa scoti alimentele de care vei avea nevoie din congelator cu o seara inainte. Cand incepi prepararea, tine cont de timpul pe care il necesita fiecare aliment in parte pentru a fi gata. Astfel, prepara carnea mai intai, pentru ca in acest timp te poti ocupa de alte treburi (poti pregati legumele, poti fierbe orezul sau pastele). Dupa ce carnea e gata, poti combina ingredientele. De asemenea, e folositor sa cumperi niste caserole de dimensiuni variate, in care sa pui ingredientele, separat, pregatite pentru momentul in care te vei apuca sa gatesti. La sfarsit va trebui doar sa le combini si mancarea va fi gata mult mai rapid.

Alt sfat folositor e sa ai intotdeauna la indemana mai multe tipuri de carne (pui, porc, vita, peste), paste si legume  de tot felul, ca sa poti sa le combini in mai multe feluri si sa realizezi mancaruri diverse in timp scurt. De exemplu, dintr-un pui intreg poti sa faci snitele cu garnitura de orez intr-o seara, pulpe la gratar cu legume congelate in seara urmatoare si, mai apoi, aripioare prajite cu garnitura de paste. Iar familia va fi incantata.

Mic-dejun rapid si sanatos

Poate fi un lucru foarte distractiv sa gasesti mereu metode rapide si noi de a pregati micul-dejun si s-ar putea sa fii surprinsa de ce vei descoperi.

Spre exemplu, poti sa pui intr-un bol putin iaurt si cateva bucati de fructe, pentru un mic-dejun gustos si sanatos. Poti taia fructele de seara si le poti pune intr-o casoleta, la frigider. Dimineata, trebuie doar sa versi iaurtul intr-un castronas, sa adaugi fructele si micul-dejun e gata. Poti sa variezi, adaugand cereale peste iaurt.

De asemenea, poti face un shake delicios in cateva minute. Pune intr-un blender iaurt si cateva fructe proaspete, amesteca-le, apoi pune-le la frigider de seara, iar a doua zi dimineata va fi totul gata in cateva secunde.

Sa nu uitam nici de simplele sandwichuri. Poti sa pui aproape orice intre doua felii de paine – mezeluri, rosii, ceapa, cascaval, branza, maioneza, ketchup – experimenteaza! Poti sa le pregatesti de seara, iar a doua zi dimineata sa le pui in cuptorul cu microunde pentru cateva minute si gata.

Ce facem cu mancarea ramasa in plus?

Probabil ti s-a intamplat de multe ori sa ramai cu multa mancare in plus. Refolosind-o, poti nu doar sa salvezi bani, dar si timp. Iata cum poti sa faci asta:

Daca ai gatit piept de pui, poti sa folosesti ce a ramas pentru a prepara bucatele de pui Shanghai. Prajeste niste cartofi repede si, iata, un nou meniu pentru a doua zi. Daca ai pregatit o friptura de porc cu garnitura de orez si legume congelate, pentru a doua zi poti marunti carnea ramasa, apoi poti cali impreuna intr-o tigaie carnea cu legumele si orezul, poti adauga putin sos de soia si vei avea un nou fel de mancare.

Astfel, folosind aceste trucuri, vei reusi sa salvezi timp si, in acelasi timp, sa gatesti mancaruri delicioase pentru tine si familia ta.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Viorica Rotar, 27 februarie 2015

    mancarea viitorului este privitul pe facebook

  • Fara foto

    Borcea Maria (Chef de cuisine) , 24 mai 2013

    Bun articolul, sfaturi multe, comentarii favorabile. Dar, dupa parerea mea, majoritatea romanilor nu au posibilitati materiale pentru a prepara mancarea cu sugestiile date.V-ati intrebat vreodata ce mananca, sau ce fel de maniuri saptamanale au ?

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 18 mai 2013

    Interesant articol,este bine de folosit posibilitatile care ne le ofera acum tehnica inaintata dar deasemeni este bine de facut un meniu saptamanal si de aprograma ce v-om manca in fiecare zi astfel v-om reusi sa micsoram cheltuielile si deasemeni nu ne ramane resturi. De multe ori din piept care imi ramane fac o salata cu ou tare si ceapa putin prajita,ori sandvisuri cu piept de pui si felii de rosii,castraveti murati,o foaie de salata este o gustare pe cinste.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Sfaturile sunt excelente .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Felicitari pentru acest articol !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2009

    Multumim pentru sfaturi.Si eu procedez astfel si nu am dat gres niciodata.

  • Fara foto

    Ionela , 24 septembrie 2008

    Stimata redactie , Apreciez foarte mult acest site , il frecventez de peste un an si sunt foarte multumita de retetele pe care le-am gasit . As avea o propunere : Sa realizati si o sectiune pentru... GRASANII CARE VOR SA SLABESCA ...tocmai am inceput un regim de slabire si e foarte complicat sa-mi fac meniul zilnic (echilibrat desigur) . Poate ma puti ajuta !!! Vreau sa slabesc mult si in timp , pentru ca slabitul rapid m-a facut sa ma ingras anul trecut ! Va multumesc !

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 23 iulie 2008

    Cred ca cea mai buna metoda este de a gati rapid mai multe feluri de mancare in acelasi timp sau chiar de a cere ajutorul celor cu care servesti masa.

  • Ildiko Maria Molnos

    Ildiko Maria Molnos (Chef de cuisine) , 23 iulie 2008

    Rapiditatea e importanta si cand ai multi musafiri. trebuie pregatit totul din timp. Eu aleg pentru asemenea ocazii o supa crema care se prepara repede inainte de servire. Nici nu mai trebuie loc in plus in frigider.

  • Fara foto

    Liliana Pintilie (Chef de cuisine) , 22 iulie 2008

    Rapiditatea este unul din cele mai importante lucruri in bucatarie. O bucatareasa adevarat este foarte rapida.

  • Fara foto

    alina, 17 iulie 2008

    Nu stiu daca gospodinele romance au o pasiune pt gatit, cu toate astea majoritatea gatesc macar o data la doua zile ceva (o friptura, ori o ciorbita sau vel putin cartofi prajiti)sincer va spun cu mana pe inima pt mine nu e o pasiune am un copil de 3 ani el trebuie sa aiba ciorbita in fiecare zi nu fac dor aduminica si sotul nu vine de la munca si mananaca hrana rece si nici nu pot hace oale de 10 litri de mancare oricum sunt bine venite orice articole.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 15 iulie 2008

    Este foarte bine venit acest articol,pentru toti cei care iubesc arta culinara si nu numai.Fiind intr-o viteza si in continuua alerta ,omul din ziua de azi neglijeaza de multe ori sa se hraneasaca sanatos.Exisa multe metode de a pregati rapid o harana gustoasa si sanatoasa.Unele dintre ele le-ati evidentiat in acest articol. Se poate pregati mancararea (daca intradevar iti pasa de sanatatea ta),rapid si dietetic in vase speciale,fara a folosi grasime de loc(ulei,margatina etc).Astfel poti pregati in citeva minute,legume,fructe ,carne, desert etc.,pentru tine,familia ta si prieteni,atit acasa cit si la o iesire in natura.