Oricat de mult ne-ar placea sa avem invitati, nu avem intotdeauna destul timp cat sa planuim o petrecere. Sunt momente in care abia ajungem acasa de la serviciu si mai putem doar sa facem un dus si putina curatenie pana apar musafirii. Asa ca gustos.ro va arata cateva sfaturi ca sa fiti gata la timp.

1. Curatenie rapida

Tine la indemana un cos de plastic in care poti sa pui toate obiectele care sunt aruncate prin casa (scrisori, pliante, facturi, jucarii ale copiilor etc.), ca sa “scapi” de ele pe moment. La sfarsitul serii, dupa ce toti au plecat, poti sa le ordonezi in tihna. In cateva minute, da cu aspiratorul si sterge repede praful de pe mobila, acolo unde e nevoie, iar, la sfarsit, ai grija si de bucatarie, astfel incat sa fie “prezentabila”.
2. Atmosfera
Acum ca ai facut putina curatenie, mai trebuie doar sa transformi casa intr-un mediu festiv.
In primul rand, da putin stil atmosferei cu ajutorul unor lumanari. Fie ca sunt elegante, fie colorate si vesele, e bine sa-ti imbraci sufrageria in lumina calda a lor si, daca sunt parfumate, cu atat mai bine.
Apoi, creeaza un cadru placut cu ajutorul muzicii. Desi e bine sa ai o lista de melodii pregatita dinainte, daca nu ai timp, poti sa alegi un CD cu muzica ta preferata si cu siguranta musafirii vor fi incantati.
La sfarsit, da putina clasa incaperii printr-o vaza cu flori proaspete. Poti, de asemenea, sa pastrezi flori uscate la indemana, ca sa realizezi un aranjament interesant in cateva minute, de fiecare data cand ai musafiri. Poti sa decorezi aranjamentul si cu alte lucruri chiar din bucataria ta, cum ar fi orez, boabe de cafea, sau chiar crengute culese din gradina.

3. Mancare rapida

Cele mai rapide, dar si gustoase feluri de mancare pe care le poti pregati pentru prieteni sau familie, atunci cand vin in vizita, sunt salatele si pastele. Pentru paste, poti sa pui un vas mare de apa la fiert si sa deschizi un borcan de sos chiar inainte sa soseasca musafirii. Daca ai timp, poti sa pregatesti si niste ciuperci feliate sau ardei gras, pe care sa le adaugi la sos. Mai ramane doar sa le fierbi si sa amesteci pastele cu sosul si mancarea e gata. Apoi, poti sa pui intr-un vas niste legume, parmezan, rosii, migdale, alune sau orice preferi tu sa pui intr-o salata.  E bine de asemenea sa ai la indemana o paine proaspata, pe care poti s-o servesti asa sau la cuptor, cu usturoi.
Reteta de paine la cuptor cu usturoi e simpla: feliezi painea, freci fiecare felie cu un catel de usturoi, apoi o pui la cuptor. Dupa 10 minute, o scoti, o ungi cu unt si presari putin patrunjel peste felii. E foarte simplu de facut, iar invitatii vor fi placut surprinsi.
Pentru desert, poti sa servesti cateva cupe de inghetata.

4. De baut

Pregateste o sticla de vin rosu din timp si, pentru cei ce nu consuma alcool, toarna suc proaspat de fructe intr-o carafa, ca sa arate festiv. Pune niste pahare de vin pe o masuta in sufragerie si efectul va fi maxim.

5. Aproape gata

Pregateste masa pentru cina – farfurii, tacamuri, pahare, servetele – si, daca ai timp, decoreaza fiecare farfurie (poti sa folosesti de la flori proaspete la frunze de patrunjel aranjate intr-un colt sau rozmarin).

Folosind aceste trucuri, vei fi gata sa pregatesti o masa intreaga pentru musafiri in foarte putin timp – si sa-ti ramana cateva minute sa te si aranjezi (putin ruj, putin parfum) inainte ca invitatii sa sune la usa.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Sara Malatesta, 27 iulie 2014

    painea se da cu usturoi dupa ce a fost in cuptor, nu inainte ...poti une ulei d masline si rosii

  • Fara foto

    Gabriela Serban, 03 mai 2014

    oare sunt atat de rapida?

  • Fara foto

    Alina Lixandru, 28 noiembrie 2013

    40 de min pe putin

  • Fara foto

    Miry Miry, 31 octombrie 2013

    painea se da cu usturoi dupa ce a fost in cuptor, nu inainte ...poti une ulei d masline si rosii

  • Fara foto

    Simona Movila, 31 octombrie 2013

    20 de minute...???

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 19 mai 2013

    Idei interesante si de ajutor,deobicei cred ca la fiecare sant cateva lucruri in congelator care se pot pregati rapid iar daca stim ca musafirii trebuie sa vina ne pregatim cu mult inainte . Se poate aranja o masa festiva cu servetele colorate care se potrivesc la fata de masa lumanari parfumate pahare deosebite ptr lichior si vin.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Cand am musafiri pregatesc multe aperitive,de ex.vinete cu maioneza,rosii umplute cu vinete ,telina cu maioneza,icre,oua umplute,flori din cabanos,cas sau cascaval in functie de sezon,trigoane cu branza sarata,trigoane cu carne usor picante. Toate se pot pregati cu o zi inainte iar trigoanele chiar cu 2-3 zile. In ziua respectiva cand vin musafirii se pregateste doar friptura la gratar si asta o fac barbatii.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • Fara foto

    anaco, 23 martie 2010

    mie mi se pare interesant acest articol, da te poti pregati in douazeci de minute pentru musafiri e normal ca iti iei si un avans de timp pentru pregatirea mesei ca si pentru tine eu, asta am si cautat la acest articol.. sa imi primesc musafirii cu stil, nu cu paine si salam asta o stie toata lumea doamna prima care a comentat Mi-ar fi placut sa fie chiar un articol mai lung de ex culoarea servetelelor, si un exemplu cum s-ar decora farfuriile Oricum e fine articolul

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Este un articol binevenit pentru toata lumea,dar dupa cum stim putem sa luam de la supermarket semi-preparate pe care le putem face in 20 de minute pana vin musafirii.Felicitari pentru articol.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    E binevenit articolul, dar nu cred ca te poti pregati pt musafiri in 20 min. si sa mai si impresionezi.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Bun articol ,iti da citeva repere pentru a pregati rapid atmosfera pentru primirea musafirilor.

  • Fara foto

    hary fertu (Maestru bucatar) , 30 mai 2009

    Da, ms de sfaturi, painea cu usturoi e super buna, am mai incercat si cu rosii cherry deasupra si cimbru!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 04 iulie 2008

    Vreau sa va spun ca o spuma de fructe se face rapid si elegant,asa ca desertul e gata pentru musafirii nostii in citeva secunde.

  • Fara foto

    ana_maria , 27 iunie 2008

    super interesant,paine la cuptor cu usturoi daca mai adaugi pe langa rosii tocate marunt si putintel cascaval dat prin razatoatea mica ori parmezan.

  • Fara foto

    asa, 24 iunie 2008

    cum sa ung painea proaspata cu usturoi?nu se rupe?

  • Fara foto

    Geta, 23 iunie 2008

    Super ideea chiar imi place ,mai ales painea la cuptor,

  • Fara foto

    cristin, 20 iunie 2008

    mi se pare foarte simplu si usor am sa incerc si eu varianta asta

  • Fara foto

    Tatarasanu Delia (Chef de cuisine) , 20 iunie 2008

    Esuper ideea ,apropo de piinea la cuptor ,in loc de patrunjel poti pune rosii tocate marunt ies niste bruscheti extraordinare.

  • Fara foto

    andreea loreley (Chef de cuisine) , 20 iunie 2008

    sunt de acord cu aceste idei ele te pot salva din orice situatie...si chiar am sa le aplic...;)

  • Fara foto

    ramona, 20 iunie 2008

    e usor, cateva legume de sezon, bucatele din diferite specialitati de branza, sunca sau salam de mai multe feluri, alaturi de un platou cu paine la cuptor cu usturoi,si mai multe boluri cu dresing-uri, sau sosuri, de rosii, iaurt cu verdeturi si usturoi, si un platou cu chips-uri picante sau sarate care merg de minune la sosuri. la desert inghetata pe care o garnisim cu toping de ciocolata si fructe de sezon.

  • Fara foto

    antoanela (Chef de cuisine) , 20 iunie 2008

    acum pe sezon de vara legumele si fructele sunt cele mei excelente, te pot salva din orice situatie mai mult sau mai putin dorita in privinta musafirilor... Sunt intru-totul de acord cu ideile dvs.