Vorbind strict despre gatitul la gratar, acesta se face prin plasarea mancarii direct la peste foc. In vechime, aceasta insemna un foc si ceva care sa tina carnea astfel incat sa nu cada in el.
Astazi avem variante mai complexe, de la gratare de 40 de lei, pana la gratare de sute de milioane. Sunt o sumedenie de variante mai mult sau mai putin sofisticate, dar regulile de baza raman aceleasi, asa ca nu conteaza ce tip de gratar ai.
Pentru fasii subtiri de carne si preparate de mici dimensiuni precum frigarui, fripturi, cotlete, hamburgeri si hot-dogs, este bine sa porniti focul tare si sa nu lasati mult pe gratar.
Aceasta inseamna ca trebuie sa stai pe langa gratar si, mai ales, pe langa mancare, pentru ca se gateste foarte repede si trebuie supravegheata. Ca sa va dati seama cat de puternic este focul si caldura pe care o degaja, puneti mana deasupra focului si incepeti sa numarati pana ce caldura devine insuportabila, daca dureaza:
5 secunde - focul este slab
4 secunde - focul este mediu
3 secunde - focul este mediu-puternic
2 secunde - focul este puternic
1 secunda - focul este extrem de puternic
Metoda aceasta este valabila pentru gratar cu gaz sau carbuni. Cand gatiti la foc fierbinte si rapid, focul trebuie sa fie puternic.
Este un mit acela ca nu ar trebui sa intorci frecvent mancarea pe gratar. Intoarceti friptura atunci cand este necesar. Vreti ca mancarea sa se gateasca uniform si nu puteti face asta la foc direct fara a o intoarce ocazional. Este bine sa si mutati felurile de mancare de pe gratar, folositi tot spatiul de care aveti nevoie, daca mutati bucatile de carne pe o alta parte a gratarului, urmele de gratar se vor vedea mai frumos.
Fierbinte si rapid nu este cea mai buna metoda pentru toate tipurile de preparate. Pestele, puiul, legumele si fructele se gatesc mai bine la temperaturi mici. Focul mediu este de dorit pentru acest tip de mancaruri. Tot trebuie sa supravegheati aceste preparate, dar le va lua putin ami mult sa se faca din pricina temperaturii scazute.
Prepararea indirecta a gratarului este atunci cand ai mancarea pe o parte si carbunii pe cealalta parte. Este un fel de copt, insa trebuie sa aprinzi carbunii, deci este mai interesant asa. Folosesti gatirea indirecta pentru bucati mari, precum un pui intreg, fripturi mai mari, bucati intregi de coaste si orice alta mancare ce necesita un timp mai mare de gatire pentru a se gati si in interior.
Cand este facuta carnea? Acesta este secretul in arta de a prepara gratarul. Exista sfaturi despre cat timp sa lasi anumite carnuri la gratar, adevarul e ca a sti cand este facuta carnea este o provocare. Ce trebuie sa retineti sunt doua reguli pentru un gratar reusit.
1. Poti gati mai mult, insa nu poti gati mai putin. Ceea ce ne duce la...
2. Trebuie sa verifici, experienta este cea mai buna metoda de a sti cand este facuta, dar un termometru special este necesar pentru a verifica.
Aceste chestiuni de baza va vor ajuta sa invatati sa gatiti. Pentru tehnici de baza pentru gatit, amintiti-va de urmatoarele reguli:
Regula 1: Pastrati intotdeauna curat gratarul pentru a preveni lipirea.
Regula 2: Dati cu ulei pe mancare, nu pe gratar. Uleiul arde si se evapora la temperaturi mari asa ca nu are rost sa dati cu ulei pe gratar.
Regula 3: Intotdeauna luati-va o marja buna de timp, nu-i lasati pe cei din familie sau pe invitati sa astepte.
Regula 4: Fiti atenti la ceea ce este pe gratar, ca sa nu se arda.
Regula 5: Nu folositi sticlute de apa cu spray pentru a controla flacarile care se tasnesc uneori din gratar. Acestea sunt cauzate de prea multa grasime si caldura. Taiati excesul de carne, iar atunci cand intoarceti carnea, mutati-o pe alta parte a gratarului.
Regula 6: Nu adaugati sosuri indulcite sau marinate la carne sau pe gratar, acestea provoca arsuri preparatelor.
Regula 7: Tineti gratarul departe de lucruri usor inflamabile precum lichid de aprindere, garduri, casa etc.
Regula 8: Condimentati mancarea cu cateva ore inainte de a o pune pe gratar, aceasta face ca aroma sa intre in mancare.
Regula 9: Folositi instrumentele potrivite pentru gratar.
Regula 10: Puneti carnea gatita pe o farfurie curata.
Acestea fiind spuse, nu va ramane decat sa va apucati de un gratar „ca la carte”.
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii