Vorbind strict despre gatitul la gratar, acesta se face prin plasarea mancarii direct la peste foc. In vechime, aceasta insemna un foc si ceva care sa tina carnea astfel incat sa nu cada in el.


Astazi avem variante mai complexe, de la gratare de 40 de lei, pana la gratare de sute de milioane. Sunt o sumedenie de variante mai mult sau mai putin sofisticate, dar regulile de baza raman aceleasi, asa ca nu conteaza ce tip de gratar ai.

Pentru fasii subtiri de carne si preparate de mici dimensiuni precum frigarui, fripturi, cotlete, hamburgeri si hot-dogs, este bine sa porniti focul tare si sa nu lasati mult pe gratar.

Aceasta inseamna ca trebuie sa stai pe langa gratar si, mai ales, pe langa mancare, pentru ca se gateste foarte repede si trebuie supravegheata. Ca sa va dati seama cat de puternic este focul si caldura pe care o degaja, puneti mana deasupra focului si incepeti sa numarati pana ce caldura devine insuportabila, daca dureaza:
5 secunde - focul este slab
4 secunde - focul este mediu
3 secunde - focul este mediu-puternic
2 secunde - focul este puternic
1 secunda - focul este extrem de puternic

Metoda aceasta este valabila pentru gratar cu gaz sau carbuni. Cand gatiti la foc fierbinte si rapid, focul trebuie sa fie puternic.

Este un mit acela ca nu ar trebui sa intorci frecvent mancarea pe gratar. Intoarceti friptura atunci cand este necesar. Vreti ca mancarea sa se gateasca uniform si nu puteti face asta la foc direct fara a o intoarce ocazional. Este bine sa si mutati felurile de mancare de pe gratar, folositi tot spatiul de care aveti nevoie, daca mutati bucatile de carne pe o alta parte a gratarului, urmele de gratar se vor vedea mai frumos.

Fierbinte si rapid nu este cea mai buna metoda pentru toate tipurile de preparate. Pestele, puiul, legumele si fructele se gatesc mai bine la temperaturi mici. Focul mediu este de dorit pentru acest tip de mancaruri. Tot trebuie sa supravegheati aceste preparate, dar le va lua putin ami mult sa se faca din pricina temperaturii scazute.
Prepararea indirecta a gratarului este atunci cand ai mancarea pe o parte si carbunii pe cealalta parte. Este un fel de copt, insa trebuie sa aprinzi carbunii, deci este mai interesant asa. Folosesti gatirea indirecta pentru bucati mari, precum un pui intreg, fripturi mai mari, bucati intregi de coaste si orice alta mancare ce necesita un timp mai mare de gatire pentru a se gati si in interior.

Cand este facuta carnea? Acesta este secretul in arta de a prepara gratarul. Exista sfaturi despre cat timp sa lasi anumite carnuri la gratar, adevarul e ca a sti cand este facuta carnea este o provocare. Ce trebuie sa retineti sunt doua reguli pentru un gratar reusit.
1. Poti gati mai mult, insa nu poti gati mai putin. Ceea ce ne duce la...
2. Trebuie sa verifici, experienta este cea mai buna metoda de a sti cand este facuta, dar un termometru special este necesar pentru a verifica.

Aceste chestiuni de baza va vor ajuta sa invatati sa gatiti. Pentru tehnici de baza pentru gatit, amintiti-va de urmatoarele reguli:
Regula 1: Pastrati intotdeauna curat gratarul pentru a preveni lipirea.
Regula 2: Dati cu ulei pe mancare, nu pe gratar. Uleiul arde si se evapora la temperaturi mari asa ca nu are rost sa dati cu ulei pe gratar. 
Regula 3: Intotdeauna luati-va o marja buna de timp, nu-i lasati pe cei din familie sau pe invitati sa astepte.
Regula 4: Fiti atenti la ceea ce este pe gratar, ca sa nu se arda.
Regula 5: Nu folositi sticlute de apa cu spray pentru a controla flacarile care se tasnesc uneori din gratar. Acestea sunt cauzate de prea multa grasime si caldura. Taiati excesul de carne, iar atunci cand intoarceti carnea, mutati-o pe alta parte a gratarului. 
Regula 6: Nu adaugati sosuri indulcite sau marinate la carne sau pe gratar, acestea provoca arsuri preparatelor.
Regula 7: Tineti gratarul departe de lucruri usor inflamabile precum lichid de aprindere, garduri, casa etc. 
Regula 8: Condimentati mancarea cu cateva ore inainte de a o pune pe gratar, aceasta face ca aroma sa intre in mancare.
Regula 9: Folositi instrumentele potrivite pentru gratar.
Regula 10: Puneti carnea gatita pe o farfurie curata.

Acestea fiind spuse, nu va ramane decat sa va apucati de un gratar „ca la carte”.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 13 comentarii
 • Ioan Ursan, 19 iulie 2014

  Da. Si , cea mai buna pasare este porcul. Nu-i asa?

 • Lucia Gheorghe, 15 iunie 2014

  e o placere deosebita si cu mult gust , folosind grataru.

 • Marin Dumitru, 14 iunie 2014

  Iliescu Mariana Astazi am scapat de ploaie . Pentru maine nu promit nimic...:)))

 • Iliescu Mariana, 14 iunie 2014

  SA AI POFTA,SI NOI DOAR CE L-AM GATAT,NOROC CU PLOAIA !!!!!!.

 • 14 iunie 2014

  OK! Bune sfaturi !

 • Marin Dumitru, 14 iunie 2014

  Fac gratere de 50 de ani si a devenit o placere deosebita. Nici la masa nu sunt pe locul doi . Cea mai buna leguma este carnea !

 • Arpad Tohotom Fekete, 07 mai 2014

  de citit !

 • Toncean Sidonia, 04 mai 2014

  Nu cred ca este cineva caruia sa nu-i placa carnea sau legumele la gratar !

 • Ceolpan Aurora Gabriela, 02 mai 2014

  delicios

 • Stefan Petre Dragomirescu, 30 iunie 2013

  foarte interesant!

 • Autoata, 16 iunie 2013

  Bune idei, este vremea gratarelor.

 • Vasilescu Viorel (Bucatar) , 08 iulie 2011

  Lasati-o balta cu termometru la gratar.Carnea trebuie tinuta la bait de seara si apoi experienta si furculita sunt cei mai buni indicatori cand treaba este gata. Trebuie tinut cont ca difera gusturile asupra modului in care le plac invitatiilor fripturile. Cand puneti ciuperci la gratar ,puneti in ele o bucatica de branza( min.45%grasime)si cand aceasta s-a topit ciupercile sunt gata. Cand furculita intra usor in carne aceasta este gata. Cel mai bun gratar este la disc. Cand friptura este gata ai si cartofi prajiti gata.

 • Sidy

  Sidy (Chef de cuisine) , 06 iulie 2011

  Minunat iese gratarul, mai ales daca este tinut in bait de seara pina dimineata cand mergem la iarba verde..... Regulile voastre sunt foarte bune....de tinut minte. Daca va raman cumva bucati de gratar nefolosite, va dau o idee ce sa faceti cu ele: http://www.gustos.ro/retete-culinare/festin-delicios-cu-gratare.html