Pentru numarul special romanesc, ne-am gandit sa povestim retetele copilariei, cele pentru care e suficient sa pronunti numele si-ti lasa gura apa; Irina Florea a gatit puricei, cu mamaliga facuta de mama cu o seara inainte, iar Adina Scortescu a pregatit frecatei si coltunasi, dupa reteta “la ochi” a bunicii.

 

Frecatei

Preparare: 10 minute, 3 portii, usor

Amintirea bunicii frecand intre palmele puternice bucatele de aluat, deasupra unor pagini din Scanteia, este una dintre imaginile pe care scrie clar “copilarie”.

½ cana de faina

un praf de sare

1l de lapte

2 linguri cu varf de zahar

 

1.Intr-o farfurie adanca, se pun faina, sarea si se picura doua linguri de apa. Se freaca faina intre degete (doar nu degeaba se cheama “frecatei”), pana se obtin bucatele mici (chiar firimituri) de aluat (daca vrei bucati mari, adaugi mai multa apa). Apoi se pun intr-o sita si se cern bine, ca sa scapi de excesul de faina.

2.Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu fundul gros. Cand da in clocot, se adauga zaharul, doi pumni de frecatei si se amesteca o data. E gata dupa ce a fiert trei minute.

Acest articol face parte din numarul din noiembrie 2009 al revistei Good Food. Puteti citi in acelasi numar si alte articole despre super supe, marmelada facuta in casa, ciulama de pui si multe altele.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 27 mai 2011

    super...imi aduc aminte ca si mama facea la fel... :)

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    O bunatate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Bunica mea pregatea asa cevA

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Bunica mea pregatea asa cevA

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Chiar ca este o reteta veche,mama o facea si tare buna mai era,felicitari.

  • Fara foto

    maria elena, 23 noiembrie 2009

    La noi pe valea Tarnavelor, se faceau frecatei sau razalai pentru supe cu zarzavat sau ciorbe cu afumatura. Se facea un aluat din faina, oua, apa, se framanta bine, apoi se razuiau pe razatoarea cu gauri mari. Erau foarte buni.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 noiembrie 2009

    Chiar ca din copilarie nu am mai mancat. O idee buna. Se fac rapid, am sa fac si eu sper sa aiba acelasi gust ca la bunica.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009

    Si aici, in zona Bucurestiului, tot de colarezi stim. E delicioasa reteta! Pentru a nu se prinde de oala, cratita se adauga zaharul catre sfarsitul fierberii si se poate servi reci cu dulceata de visine pe deasupra.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2009

    Asa este,nu am mai mancat din copilarie.Multumim de reteta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2009

    Super delicios si chiar mi-aduc aminte de bunicuta mea care ne rasfata mereu cu "colarezi" cum se numeste si in zona noastra...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2009

    N-am auzit de reteta,dar imi pare a fi un lapte cu taietei de casa.Ma insel oare?

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2009

    si bunica mea tot colarezi ii spunea!

  • Fara foto

    elissa fanea, 06 noiembrie 2009

    e super nu credeam ca cineva stie retata asta...bunica mea facea asa ceva de citeori mergeam in vizita...era din buhusi...sint foarte gustosi...

  • Fara foto

    mari, 06 noiembrie 2009

    Multumesc mult pentru reteta! Dac-ati sti de cand tanjesc dupa ea :) Si bunica mea o facea, dar ii spunea "colarezi" (zona Brailei). Abia astept sa o fac si eu. Toate bune!