In aceasta saptamana, avem placerea sa va prezentam un interviu mai iesit din tiparele rubricii “Interviuri Gustos.ro”, cu iz de vacanta. Invitata noastra din aceasta saptamana este doamna Nicoleta Sandulache, Chef de Cuisine pe Gustos.ro, care a vrut sa ne impartaseasca din experienta unei calatorii inedite pe care a facut-o anul acesta, in luna mai, in Costa Rica. Cu aceasta ocazie, a descoperit o bucatarie exotica si a participat la o emisiune TV gastronomica. Va lasam sa descoperiti in continuare periplul culinar al doamnei Sandulache, precum si cateva fotografii din calatorie.


1. Povestiti-ne cum ati ajuns sa calatoriti intr-o tara atat de exotica si de indepartata precum Costa Rica si cum s-a impletit aceasta calatorie cu pasiunea dvs. pentru gatit?

Sunt  o fire vesela, comunicativa si imi fac cu usurinta prieteni, in urma cu patru ani m-am imprietenit cu Siang Prat Gomez din Costa Rica cu care aveam tangente din punct de vedere profesional. Asa am descoperit o persoana amabila si agreabila, dornica sa calatoreasca si care dorea sa isi imbunatateasca cultura generala. Atat eu cat si fiica mea am observat  ca Siang avea aceleasi hobby-uri ca si noi (literatura si calatoriile) asa ca noi am si facut primul pas, facand-o curioasa sa cunoasca mai multe despre Romania (obiceiuri, gastronomia, traditii, festivaluri, castele, muzee, pesteri, biserici) si despre noi.

Impreuna cu Alexandra, fiica mea, am decis sa o invitam in Romania si sa-i prezentam tara noastra ca sa ne cunoasca mai bine. Alexandra si-a perfectionat limba spaniola iar eu limba engleza, a fost o experienta de neuitat.

Siang a fost placut impresionata de locurile pe care le-a vizitat si a mai revenit de inca doua ori in tara noastra, dupa cum spunea chiar ea: “noi suntem pamanturi noi, nu am avut monarhie deci nici castele” de aceea a fost incantata de castelele noastre. Totodata, ea a vizitat: Delta Dunarii, manastirile din Nordul Bucovinei, zona Horezu (biserica dintr-un lemn), Sighisoara, Sibiu, Brasov, Alba Iulia, Hunedoara (Castelul Huniazilor), Deva, Bran, cetatea de la Poenari, Sinaia- Castelul Peles, Targoviste, Castelul de la Santa Maria Orlea, biserica de la Densus,  Prejmer, pesteri ca: Ialomicioara, Dambovicioara, Polovraci, Muierii.

Am facut tot posibilul ca in acest parcurs in tara cazarile sa fie in cadrul pensiunilor turistice, deoarece doream ca Siang sa vada traditiile si obiceiurile noastre si sa guste preparate autentice. Informandu-ma din timp si citind “Jurnalul de Bucatarie”, am luat ca sfat indrumarile doamnei Simona Lazar, am vizitat si ne-am cazat la “Casa Fermierului” din Prejmer, la pensiunea familiei Folea in Moeciu-Bran, o adevarata incantare. Asa ca Siang cunoaste bine Romania si in special Bucurestiul.

In 2007, am planuit impreuna cu Alexandra sa-i sarbatorim ziua lui Siang impreuna cu “Practic in Bucatarie”, invitandu-i la noi acasa. Asa se face ca Siang, aratand revista unui editor din Costa Rica, aceasta a fost interesata de Romania, de gastronomia din tara noasta si auzind de vizita mea in Costa Rica, mi-a facut o invitatie la emisiunea ei: “Viviana en tu cocina”.

 Asa ca anul acesta a fost randul meu sa intorc aceste vizite. Dupa un drum de 16 ore, am aterizat pe aeroportul din San Jose, capitala Republicii Costa Rica.

Oamenii sunt foarte prietenosi si ospitalieri, primul lucru pe care l-am facut dupa ce mi-am tras sufletul a fost sa merg in piata, eram foarte curioasa sa vad fructe si legume noi de care nici nu auzisem (noni, tiquisque, gueva, guanabana, guineo, chayote, apple fruit, flor d’itabo din care se face salata, nuca de cocos).

2. Ce specialitati culinare romanesti le-ati pregatit  celor din Costa Rica? Cum le-au primit?

Fetele de pe Gustos.ro (Sidy, Roberta, Vali Ionita, Maria-Elena) stiu ca am incercat sa prepar papanasi, care prima data nu mi-au iesit cum doream, dupa care i-am pregatit din nou si reteta se numeste papanasi de proba (atasata in gustos), asa ca m-am pregatit si la plecare, am cumparat branza de vaci luand-o cu mine in Costa Rica, pregatindu-le si incantandu-i. Bine am facut deoarece nu au acest tip de branza.
De asemenea, am preparat si tochitura, reteta pe care o am atasata pe Gustos, am mai preparat ochiuri surpriza, diferite salate, sarmalute, inele din ceapa, mucenici si cam atat, deoarece in rest am fost musafir si am fost servita de altii, eu doar am mancat, dovada fiind kilogramele in plus cu care m-am intors. Degustatorii mei au fost familia lui Siang (sapte persoane) care au fost incantati de preparate, evident le-am dat retetele dar si eu la randul meu am luat retete de la ei.

3. Ce impresie v-a facut bucataria din Costa Rica? Care sunt diferentele fata de cea romaneasca, ce v-a placut cel mai mult din ceea ce ati degustat?

Exista multe similitudini: primul cuvant fiind carne care se pronunta si se scrie la fel in ambele parti si reprezinta acelas lucru, pilaf cu carne, aroz con pollo, difera putin felul de preparare, la gust sunt la fel, piept de pui cu ardei rosu si ceapa la fel ca la noi, acelasi gust si aceeasi tehnica folosita, mondongo este un fel de ciorba de burta, multe din salatele lor le avem si noi, cratitele inflorate seamana cu cele care se faceau la noi, la fabrica de la Medias, dar si multe deosebiri, un accent deosebit se pune pe banane sau platano verde/platano maduro, exista multe sortimente, dar eu am vazut doar vreo sase tipuri. Bananele verzi (platano verde) se folosesc la mancaruri (patacones) si salate, celelalte la preparate dulci (banana dulce, banana cea galbena si de marime potrivita spre lunga). Exista si banane mici, cele galbene se folosesc simplu ca fruct si se numesc banano iar celelalte banane mici verzi se numesc guineo si se servesc in mancare, de exemplu in olla de carne si ceviche.

Au doua mancaruri ale lor traditionale: Olla de carne si Gallo Pinto, reteta la Olla de carne deja am descris-o in Gustos si sunt si fotografii atasate, foarte multe legume si fructe de care nici nu auzisem si pe care le-am vazut pentru prima data: chayote, yuca (radacina), tiquisque, guava, granadilla, guaba, guanabana, guayaba, mar de apa, flor d’itabo, cas, mamon, , tamarindo, nance, nonni, a fost pentru prima data cand am baut direct sucul dintr-o nuca de cocos prospat taiata in fata mea.

Cat despre Gallo Pinto, este o combinatie intre orez cu fasole neagra, care se serveste la mic dejun.
Iar la pranz se serveste: Olla de carne, Aroz con pollo sau Casado (o mancare care cuprinde obligatoriu: carne de orice tip, orez, fasole si obligatoriu salata).

Am gasit si legume si fructe comune: salata, varza, rosii, castraveti, ardei, praz, dovlecei, vinete, mere, caise, struguri, pepene galben, pepene, ananas, papaya, mango si manga, dovleac, porumb.

Persoanele din Costa Rica amesteca gusturile la mancaruri, adica dulce cu gustul normal al mancarii. Totodata am observat ca acorda o atentie deosebita micului dejun si pranzului, preferand sa-l serveasca la restaurant.

Foarte mult mi-au placut: Patacones, Ollo de carne, Gallo Pinto, Banana coapta, Yuca prajita, Prajitura din yuca, Tamal (special prgatite pentru Craciun), Empanada.

4. Ce intamplari inedite ati avut in periplul acesta culinar deosebit?

Imi trebuia malai pentru mamaliga, am cumparat, am ajuns acasa si, surpriza, era altfel de malai din care nu puteam face mamaliga, asa ca pentru emisiune am cautat malai special pentru polenta. Alta intamplare haioasa a fost cand a trebuit sa le spun legenda despre mucenici si dai si cauta cuvintele potrivite in engleza si prietena mea traducea de mama focului in spaniola.

Siang mi-a spus ca am facut o fata curioasa cand am vazut ca pune ouale cu coaja in black soup, alt moment haios a fost cand le-am servit mucenicii, ei intrebandu-ma de ce supa aceasta este dulce.

5. Care este impresia dvs. generala despre calatoria in Costa Rica si despre tara? Ce anume v-a impresionat, ce v-a placut, ce ati fi dorit sa fie altfel?

Costa Rica este o tara in plin avant economic, daca pana in ani ’40-’50 femeile nu aveau drept de vot, anul acesta costaricanii si-au desemnat presedintele si aceasta este o femeie: Laura Chinchilla Miranda.

Este printre putinele tari din lume care nu au armata (este intitulata Elvetia Americii Centrale) iar fondurile respective sunt indrumate catre educatie si sanatate.
 Au fost atrase multe investitii straine, iar lobby important a facut fostul presedinte Oscar Arias Sanchez care in 1987 a primit premiul Nobel pentru Pace si prin prezenta lui a asigurat stabilitatea in tara, asa se face ca Republica Costa Rica este pe primul loc in lume la productia de chip-uri Intel, este in primele trei tari exportatoare de cafea (dupa Brazilia si Columbia), exporta catre Europa si in special catre Belgia 37% din productia de ananas si ocupa un loc fruntas la exportul de banane. Aloca fonduri importante eco-turismului, chiar daca orasele nu sunt frumoase natura este desavarsita, este tara unde se impadureste foarte mult si nu sunt permise taierile de arbori, au peste 112 parcuri nationale si 5% din flora si fauna lumii, sunt peste 1200 de specii de pasari (mai mult decat in Europa si Canada) in aceasta tara, 70% din vegetatie este zona protejata, exista peste 5000 de specii de orhidee. Export foarte mare de fructe si de flori exotice (Orhidee, Bromelia, Proteea, Strelitzia, Croton, Yuca, Tulipan)
 
Pe plan social, se acorda atentie deosebita educatiei si se acorda facilitati tinerilor, cursuri gratuite de limbi straine si burse in strainatate, se vorbeste cu usurinta engleza iar tineretul vorbeste 2-3 limbi straine.

Se acorda atentie deosebita pensionarilor, avand anumite facilitati (primii la serviciile de ambulanta sunt pensionarii si copii), la banci exista ghisee speciale dedicate seniorilor, reduceri la cazari, la hoteluri, tratamente subventionate de stat atat pentru pensionari, cat si pentru copii.

Totodata, statul se implica in acordarea de case persoanelor fara posibilitati. Gradul de saracie este foarte mic, iar emigratia persoanelor din Costa Rica catre alte tari este aproape inexistenta. Datorita conditiilor bune sunt colonii de: italieni, francezi, olandezi, israelieni, dar si emigranti din Nicaragua care locuiesc si lucreaza in Costa Rica.

Ca peste tot exista loc de imbunatatiri si se lucreaza la acestea (chiar si sambata si duminica in constructii si dezvoltarea retelei de drumuri si poduri), nu pot sa spun ca totul este perfect sau ca toti oamenii traiesc bine, nu pot sa spun ca nu exista infractionalitate, dar conditiile si legile il ajuta pe cetateanul de rand. Viata nu este ieftina, dar se gasesc solutii, cum ar fi serviciile part-time.

Sincer, imi pare rau ca nu se cunoaste aceasta tara mai bine la noi in Romania (nu am vazut nici o oferta turistica, se pot incheia niste pachete turistice, schimb de turisti, agentiile de turism ar trebui sa-si diversifice oferta turistica, turistul roman doreste sa vada noi destinatii), cred ca multe persoane ar fi interesate ca vada ceea ce am vazut eu, un adevarat paradis, oameni care acorda o atentie deosebita si respecta natura, flora si fauna (am vazut crocodili, maimute, papagali, tucani, diferite specii de pasari, pasarea colibri, delfini, broaste testoase), am vazut vulcani: Arenal, Poas, Irazu, laguna Botos, Oceanul Atlantic cu Insula Tortuguero, unde broastele testoase isi depun ouale si daca vrei sa vezi acest lucru trebuie in jur de ora 3 noaptea sa mergi cu un ghid specializat, care sa filmeze in infrarosu ca sa nu deranjezi animalele) Oceanul Pacific cu Insula Tortuga (de unde nu ai voie sa iei nicio scoica), Parcul National: Monteverde, Manuel  Antonio si Braulio Carrillo, expozitia de orhidee, am vazut peste 500 de specii din totalul de 5000 de specii existente in Costa Rica. Am vizitat numeroase plaje: plaja surferilor, plaja Hermosa, plaja Baya, plaja Bahia Ballena, plaja Dominical.
Bineinteles am vizitat orase: San Jose, Heredia, Pantarenas, Cartago, San Isidro, San Francisco, Los Angeles, Alajuela, Guanacaste, Caldera,  Limon, orase coloniale in care se impletesc cu viata cotidiana de astazi, oameni sunt veseli, calzi si zambitori.

6. Daca ati mai avea ocazia sa mai plecati intr-o asemenea calatorie, ati mai accepta provocarea?

Cu siguranta as dori sa repet aceasta experienta chiar daca drumul este de 16 ore, experienta este de neuitat si am observat un aflux de turisti din toate colturile lumii: UK, Portugalia, Spania, Franta, Belgia iar pe fetele lor se vedea incantarea, daca orasele nu te incanta foarte tare poti spune cu certitudine ca natura este desavarsita , incantandu-te la fiecare pas, iar costaricanii sunt amabili cu turisti si foarte educati.

Intalnirea cu realizatoarea emisiunii Canalului7 al televiziunii din Costa Rica,   Viviana Munoz, realizatoarea emisiunii gastronomice “Viviana en tu cocina” a fost un alt moment inedit al calatoriei mele. Eram pentru prima data pe platourile unei emisiuni gastronomice, departe de Romania si, vorbind o limba straina, emotiile ma copleseau dar am inteles de la mama lui Siang care ne-a insotit ca m-am descurcat bine, fiind foarte naturala si degajata in miscari ca si cum eram la mine acasa, dovada sta si tochitura pe care am pregatit-o si pe care o puteti admira in fotografia alaturata. Sper cand se va difuza emisiunea sa-mi parvina si mie un CD si sa-l vedem impreuna.

Acum, la finalul interviului meu, sper ca am fost un “mic ambasador” al Romaniei in strainatate si prin prezenta mea am cautat sa fac cunoscute frumusetile Romaniei, curiozitatea fiindu-le starnita de un CD cu prezentarea Romaniei, pe care erau mai multe filmulete realizate de mine si care erau acompaniata de muzica autentica romaneasca din care se detasau piese ale lui George Enescu si Gheorghe Zamfir.

 Am vrut sa va povestesc si voua, prietenilor mei de pe Gustos, despre excursia de vis si despre Costa Rica si oamenii din aceasta minunata tara.

Cu mare drag,
Nicoleta Sandulache

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    Felicitari Nico draga!Ai trait si ne-ai impartasit o experienta minunata,pentru care iti multumim.Am citt si articolul din Practic. Ma bucur ca ma numar printre prietenii tai gustosi. Iti doresc multa sanatate si bucurii alaturi de fetita ta si de toti cei dragi tie.

  • Fara foto

    iuliana tarnoveanu, 28 iunie 2010

    Interesanta poveste si ineditul acestei calatorii prin tine draga doamna Nicoleta ne face pe noi ,romanii sa credem ca mai avem multe de invat si de facut atit pentru ai nostrii cit si pentru a dovedi ca putem trece peste obstacole de tot felul.....Impresionant este ca acest popor al Costa Ricai isi respecta semenii si modul cum evolueaza.Consider ca noi avem ce invata de la ei si ma bucur ca ne-ai transmis si noua o parte din traditiile poporului cosatrican si frumusetile acestei planete.Felicitari draga doamna si mai asteptam astfel de informatii deosebite!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 21 iunie 2010

    Nico draga mea iti multumesc din suflet pentru CD-ul ce mi-l-ai trimis...am putut sa fiu mult mai aproape de tot ceea ce ai vazut tu si de ceea ce ai simtit in acest minunat concediul ce l-ai petrecut in Costa Rica. Sti tu foarte bine de ce nu am putut sa-ti scriu pina acum si sunt sigura ca m-ai inteles.... Ma bucur ca ai reusit sa-ti rasfeti privirire cu minunatele peisaje vazute , dar sa sti ca te invidiez pentru un singur lucru...pentru scufundari ! Asa ceva nu se poate vedea oricand si sunt sigura ca nici tu nu ai sa uiti repede ceea ce ai vazut prin apa...este ceva neinchipuit, ceva de vis ! Ai fost tare cand ai spus : "...barbatii sunt cam urati dar eleganti si amabili.."eu am inteles ca tot romanasii nostrii sunt mai faini asa-i ? Nico atat iti doresc: sa-ti ajute Dumnezeu sa faci cursurile care vrei tu sa le faci- nu de alta dar sa ai hartia in mana ca experienta ai tu destula- si sa ti se implineasca visul peste cativa ani.... Te tzuc cu mare drag si iti tin pumnii pentru tot ce urmeaza !

  • Fara foto

    Roberta Mariana Epure, epurasha2bb, 20 iunie 2010

    Draga mea Nico, impresia mea deja foarte buna despre tine s-a accentuat in urma lecturarii acestui minunat articol, mi-au mangaiat urechile cuvintele tale care s-au legat asa de bine si au creat in imaginatia mea peisaje de vis ! tare as fi vrut s afiu acolo cu tine macar 2 zile, cred ca ne-am fi distrat de minune! ma bucur di tot sufletul ca ai reusit sa ajungi pe acele meleaguri, sa vezi si sa gusti ceva nou! multumesc pt.pozele trimise si pentru faptul ca ma enumeri intre prietenii tai.Te imbratisez cu mare drag!

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 20 iunie 2010

    Multumesc mult Mihaela, pentru toate cuvintele frumoase si tuturor celor care au citit articolul pentru superbele comentarii. Sant incantata ca am putut imparti cu voi impresiile si doar cateva fotografii, dar sper intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, sper sa ne intalnim mai multi "gustosi" si sa avem timp sa povestim mai mult si poate sa vizionam o parte din CD-urile cu fotografii pe care le-am facut acolo(sunt vreo 12 CD-uri) si de ce nu sa va arat si CD-ul cu prezentarea Romaniei de care sunt foarte mandra. Colegii mei de la serviciu sunt persoanele care ma incurajeaza de fiecare data in activitatea mea culinara si tot ei au fost cei care au vazut acest CD si au fost incantati, asa ca sper sa avem timp intr-un week-end sa ne cunoastem mai bine si sa ne impartasim visurile, realizarile si asteptarile. Pana atunci,inca o data iti multumesc mult pentru comentariu. Referitor la blog din pacate nu am mai avut timp deloc de el, nu este cine stie ce este facut de mine si o prietena, nu este profesional, sper sa am timp sa-l mai "cosmetizez", hahaha, se numeste: reteteleluisupernico.blogspot.com o zi frumoasa,

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 iunie 2010

    Draga Nicoleta, Felicitari pentru articolul tau.Nu l-am vazut decat azi, la intoarcerea de la un congres medical in Liban. M-au interesat mult retetele tale postate in luna iunie si ti-am cerut in unele dintre ele mai multe amanunte despre ingredientele exotice folosite. Articolul tau mi-a satisfacut multe curiozitati si sunt bucuroasa pentru tine ca ai avut asa o vizita placuta intr-o locatie absolut fabuloasa. De asemenea sunt intotdeauna mandra de persoanele care ne lasa cu fruntea sus in lume. Felicitari pentru felul in care ai prezentat Romania, bucataria romaneasca si mai ales ospitalitatea romaneasca. Ma bucur de faptul ca Romania mai este cunoscuta pentru locatii istorice si de arta , nu doar prin fotbalisti si top-modele , carora nu le pasa deloc sa faca" lobby" pentru tara lor! Am vrut sa-ti trimit un mesaj sa iti cer adresa ta de blog, deoarece la profilul tau nu este completa. Descrierea locatiilor exotice vizitate ne-a purtat intr-o lume fantastica, ne-a familiarizat cu plante si animale rare , dar si cu o lume noua. Cred ca multa lume are de invatat din experienta ta. Astept ca si restul prietenelor tale de pe gustos filmuletul promis , dar si mai multe din impresiile tale. Iti doresc sanatate si sa ai parte de cat mai multe experiente similare. Mi-am adus aminte de o zicala: lumea este o carte; cine nu calatoreste nu a citit decat o singura pagina. Calatoria ta ,cu impresiile tale prezentate atat de deosebit, a adaugat o pagina cartii noastre de viata. Cu deosebita prietenie,Mihaela

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 18 iunie 2010

    Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase si sper intr-o zi sa ne intalnim cat mai multi"gustosi" sa ne cunoastem mai bine si sa ne impartasim visurile. Cu drag,

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Mi-a placut foarte mult experienta prin care ai trecut.Pentru un moment,parca am simtit ca am fost si eu pe acele meleaguri minunate.Succes in continuare si multa sanatate!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Cand avem ocazia sa relationam cu un strain ne face o deosebita placere sa le impartasim tot ce avem mai bun, mai frumos, iar cand primim aprecieri ne simtim foarte bine si ne mandrim cu noi insine -cu poporul roman si cu tara noastra. Bucuria este si mai mare cand mergem noi la ei si vedem ca isi dau interesul sa ne simtim si noi cum s-au simtit ei aici. Citind acest articol m-am simtit din nou mandra ca sunt romanca.De aceea, Nicoleta te felicit pentru tot si iti multumesc pentru aceasta stare de bine pe care mi-ai creat-o. Cu drag,

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 iunie 2010

    Un articol foarte reusit scris parca de un profesionalist, o experienta de viata si gusturi in bucataria costaricana, ravnita de oricare dintre noi. Datorita articolului tau, am aflat denumiri noi de fructe si legume, care imi starnesc curiozitatea, voi cauta informatii despre ele, despre gustul si infatisarea lor. Sunt mandra ca o romanca a reusit sa fie intrun fel frumos, amdasadoarea noastra pe meleguri indepartate. Sunt mandra de asemenea ca ai gatit papanasi, tochitura cu mamaliga, sarmale, mucenici, bucate gustoase ale poporului nostru roman. Daca papanasii ti-au iesit tot asa frumosi ca cei de proba, care arata intrun mare fel, vreau sa te felicit, cred ca degustatorii au fost incantati. Apreciez cuvintele frumoase despre aceasta tara pe care ai vizitat-o si poporul ei. Felicitari!

  • Fara foto

    ana catalina focsa, 16 iunie 2010

    Foarte interesant si educativ acest articol.Ma bucur ca ai vrut sa impartasesti cu noi aceasta experienta in Costa Rica.Imi pare bine ca am invatat ceva despre aceasta tara si sunt mandra ca si tu ai avut ocazia sa arati tara noastra.Felicitari pt articol!

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 16 iunie 2010

    Va multumesc tuturor pentru comentarii. Cu mare drag,

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 16 iunie 2010

    Felicitari pentru interviu si pentru acesta experienta inedita si frumoasa.Mult succes in continuare.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 iunie 2010

    Felicitari pentru interviu ,pentru concediul de vis petrecut intr-o tara atat de superba si de exotica, pentru pozele minunate si impresiile de calatorie pe care le-ai impartasit cu noi si nu in ultimul rand pentru faptul ca ai fost un adevarat ambasador al tarii noastre pe acele meleaguri... Citind interviul tau mi-am amintit de perioada cand tata,domnul comandant cum ii spuneam eu se intorcea din voiajele lungi cu teancul de poze,vederi,timbre,reviste si imi povestea despre destinatiile,porturile,locurile vizitate, aventurile si experientele traite... Sa te tina Dumnezeu sanatoasa sa poti repeta cat mai des astfel de experiente placute si abia astept sa vad filmuletele... Cu prietenie, Valentina

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 iunie 2010

    Frumoasa experienta! Felicitari pentru felul cum ai prezentat Romania costaricanilor!

  • Fara foto

    siang (Bucatar sef) , 15 iunie 2010

    Felicitaciones desde Costa Rica Nico!!! Congratulations from Costa Rica!! We hope to see you here again!!

  • Fara foto

    VLAD LILIANA, 15 iunie 2010

    Foarte interesant articolul,descrierile parca sunt facute de un jurnalist profesionist.Eu ,care am vazut si pozele,parca as fi tentata sa vizitez locurile acelea minunate.Iar despre pasiunea ta pentru bucatarie,tot respectul.Tine-o tot asa! Cu drag,Lili V.

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 15 iunie 2010

    Felicitãri pt. articol,si multumim pt.detalii!foarte lung drumul,dar a meritat.