"Pentru mine gatitul este o placere, este joaca, este linistea si iubirea pe care o transmit familiei si invitatilor mei, prin simpla servire a mesei." Asa o cunoastem pentru prima data pe doamna Lia Grozi, inca din pagina de profil de pe site-ul nostru.
Interviul pe care doamna Grozi a acceptat sa ni-l ofere confirma cele de mai sus: avem de-a face cu o doamna care iubeste viata si tot ce e frumos, care face totul de placere si care ne molipseste cu optimismul sau. Cititi mai jos si va convingeti!

Numele meu este Grozi Maria Lia si am 51 de ani. Locuesc intr-o zona metropolitana a Timisoarei. Ma simt onorata sa dau acest interviu primului site culinar in care am devenit membra acum 1an si si doua luni.
Am invatat multe retete noi de la membrii acestei minunate comunitati. Cu ajutorul vostru, am reusit sa-mi fac chiar si un blog culinar, personal: http://www.sindy.blog.gustos.ro si, pentru acest lucru, va multumesc.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?

Sa gatesc cu adevarat, am inceput de la 18 ani cand m-am casatorit. Eram departe de mama, ea in Ardeal eu in Timisora, nu existau telefoane mobile sau internet, dar existau carti de bucate. Tocmai de aceea pot spune ca profesorul meu in ale gatitului a fost o carte de Sanda Marin editia 1956, pe care inca o mai am si uneori chiar o mai rasfoiesc.
 
2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Gatesc cu mare drag pentru familia mea. Am trei baieti mari, casatoriti, realizati si fiecare la casa lor, dar ne adunam la aniversari sau sfarsit de saptamana si atunci incerc sa gatesc pe placerea fiecaruia cate ceva anume. Oricat de dragi imi sunt persoanele de langa mine, nu-mi place sa fiu ajutata in bucatarie.
Sunt un taur incapatanat, care prefera sa munceasca singur.Imi stabilesc prioritatile, imi pregatesc ingredientele sa am totul la indemana si restul este „joaca”.
 
3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Am realizat destule in viata, am langa mine un sot iubitor si deosebit de grijuliu, am copiii de care sunt mandra, nu-mi doresc decat sanatate sa ma pot bucra de familia mea si sa pot avea grija de socrul meu si de mama mea care sunt batrani si neputinciosi.
Visul meu este sa devin bunica , sa-mi pot alinta nepoteii.
 
4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

In copilarie eram o mare „pacoste” nu eram deloc o mancacioasa. Dar ce nu refuzam niciodata era ficatul de pui, prajit, asta imediat dupa ce mama sacrifica cate o pasare pentru gatit. Sigur ca prepar si eu ficat in diferite feluri, dar nu este si nu va fi niciodata ca acela din copilarie...
 
5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Am lucrat pana acum 2 ani la o companie multinationala, dar din motive de sanatate am fost nevoita sa renunt. Acum ma dedic 100% familiei mele. 
Hobby-uri am o multime, imi place sa fac de toate : sa calatoresc, sa fac drumetii, sa citesc, sa tricotez, sa crosetez, sa cos la masina si nu in ultimul rand sa gatesc. Iubesc florile si animalele deopotriva.

Dar ce-mi place la nebunie, este sa zbor cu avionul...nu pot descrie sentimentul pe care-l am, atunci cand sunt „deasupra lumii”, cum imi place mie sa spun. 

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

In tinerete preferam muntele si cortul, acum prefer marea si confortul; nu ma intrebati de ce, dar Costinesti-ul este statiunea noastra preferata in care mergem in fiecare vara.
 
7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Sa devii un bucatar bun, sigur ca trebue sa experimentezi, sa citesti, sa te informezi, sa inveti sa lucrezi cu condimentele, cu cantitatile cu combinatiile...Sa fii deschis, inventiv, creativ adica putin artist. Daca ai aceste calitati sigur poti deveni un foarte bun bucatar.
 
8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Reteta mea de suflet, ”Iepure umplut, servit cu sos” o stiu de la mama, o facea pe vremea cand fratele meu crestea iepuri si era o delicatesa. Acum o prepar si eu cam de 2-3 ori pe an si este preferata de toti membrii familiei, iar mama este tare bucuroasa cand vede ce iese din mainile mele. 
Ps:O  gasiti pe site.
 
9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Toate ustensilele imi sunt de mare pret si ajutor, incepand de la cele electrice pana la oale si cutite, pe toate le folosesc si le ingrijesc deopotriva.
 
10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Deschid netul intru pe site-uri, imi aleg retetele functie de ingredientele cu care vreau sa gatesc, iau ceva de la una, ceva de la alta si asa se naste o noua mancare.
 
11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Cu un incepator este altceva, ca sa reuseasca trebue sa-si aleaga o reteta care este foarte bine explicata si sa o respecte intocmai. Doar asa va fi multumit de rezultat si asa va capata curajul si dorinta de a gati cu placere, in continuare.
 
12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Cumparaturile le fac din piata,ma refer la zarzavaturi si restul, la sfarsit de saptamana din hipermarket.
 
 

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • sorina gabriela

    sorina gabriela (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

    Draga LiA .AM citit interviul si mi-am raspuns la toate intrebarile in legatura cu tine. Esti o femeie si jumatate, un exemplu bun de urmat si chiar raspunsurile calde si sincere iti ridica valoarea si iti dezvaluie caracterul.Fericire, multe realizari si visul de a deveni bunica sa ti se indeplineasca .

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 11 august 2010

    Multumesc mult Elena draga...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 august 2010

    Felicitari pt interviu, sa dea Domnul sa te vezi cu nepotei, e un lucru minunat! Imi place blogul, la cat mai multe retete apetisante!

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 august 2010

    Multumesc draga Cely, multa sanatate si tie si celor dragi tie.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    S-au scris foarte mlte cuvinte frumoase, ar mai fi multe cuvinte frumoase de adaugat.Ma alatur celor ce te felicita pentru articol, pentru arta de a gati, pentru tot ceea ce esti tu.Iti doresc multa sanatate si bucurii alaturi de cei pe care-i rasfeti cu bunatati.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 16 iulie 2010

    Multumesc Mira, multumesc Bianca. Epu...se pare ca exista o "asemanare" intre noi doua, chiar daca nu ne-am vazut sau auzit vreodata. Dar ar fi bine sa nu pronuntam niciodata cuvantul : niciodata, ca-n viata nu se stie ce-ti rezerva ziua de maine... Ps: ai doua fetite superbe,sa-ti traiasca si sa va umple sufletele de bucurii. Te pup si te imbratisez cu mult,mult drag.

  • Epure Mariana

    Epure Mariana (Chef de cuisine) , 15 iulie 2010

    Lia ai un suflet atat de tanar incat varsta dezvalita de tine ar trebuie scrisa invers! esti o fire tare placuta in care ne regasim cu siguranta multe dintre noi, in primul rand imi place ca gatesti cu drag si voiosie.Apoi am retinut ca primul profesor ti-a fost Sanda Marin si eu tot asa am inceput cu toate ca eu am avut internet si reviste la dispozitie.Si mie imi place mult la Costinesti si sa zbor cu avionul, ce sa mai aproape tot ce ai scris este exact ce simt si eu.Mi-ar fi placut sa ne intalnim cu toate si sa facem o masa cu toate bunatatile din lume si sa povestim pana-n zori.Sper sa nu ramana doar un vis dar inca vreo 2 ani pana mai cresc fetitele nu pot pleca prin tara.Te felicit pentru toata activitatea ta si iti marturisesc ca te-am indragit tare mult ca persoana.

  • ALINA BANICA

    ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 14 iulie 2010

    Ma bucura nespus faptul ca am putut sa va cunosc si altfel, decat doar din postarea unei retete sau a unui comentariu. Si ma bucura nespus si faptul ca va place marea si litoralul romanesc, asa cu bune si cu rele cum este el deocamdata.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

    Felicitari si ... sa fii artista cat mai multi ani de acum inainte!

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    Dragele mele prietene, va multumesc din suflet pentru urari, pentru faptul ca-mi sunteti aproape si ca ati citit articolul despre mine. Ar fi o adevarata bucurie sa ne putem intalni, sa ne vedem si sa ne cunoastem si altfel nu numai virtual. Eu sunt optimista de felul meu, asa ca orice este posibil daca se vrea. Trimiteti-mi un mesaj(pe lia@straightad.com)cand veniti in Timisoara si ne putem intalni. Va pup si va imbratisez cu drag.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    Draga Lia,in primul rand felicitari pentru interviu.Asa reusim sa ne cunoastem mai bine.Ma bucur ca ti-am descoperit blogul si am vazut ce retete bune ai. Iti doresc nepoti cat mai curand,sanatate multa si sa ne incanti in continuare cu retete minunate. Te pup.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    Draga Lia, din cauze obiective, am intrat mai rar si fugitiv pe site. Abia astazi am vazut interviul tau. Imi pare bine ca am aflat cate ceva despre tine in afara de faptul ca faci niste mancaruri minunate. Iti doresc sa ai cat de curand nepotei(dupa ei tanjesc si eu) ca sa ai pentru cine gati delicioasele tale dulciuri. Multa sanatate si numai bine iti doresc tie si familiei tale!

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    Dragã Lia, mã bucur sã aflu mai multe despre tine. Sunt lugojeancã, dar am petrecut câtiva ani si la scoalã la Timisoara...ce vremuri! Poate ne intâlnim in iarnã, mi-ar face plãcere. Felicitãri pt. interviu si i-ti doresc multã sãnãtate si fericire alãturi de cei dragi, si multi nepoteii!!! Te pup :)

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    A fost o placere sa citesc interviul tau...Scrii la fel de frumos precum gatesti si nu pot sa-ti transmit decat s-o tii tot asa,sa fii sanatoasa si sa ti se implineasca toate dorintele...

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    Draga Lia, Aceste interviuri sunt o modalitate de a afla multe lucruri noi despre prietenele de pe gustos, de a imparta si cu ele aspiratiile noastre cele mai scumpe. Si eu sunt din Timisoara( deci la urmatoarea mea vizita in Romania sper sa ma intalnesc atat cu tine cat si cu o alta prietena deosebita Doinita Varga). Retetele tale sunt nu numai foarte gustoase , dar si prezentate foarte cu gust, elegant. Iti doresc din toata inima multa sanatate si sa-ti vezi nepotii mari; vor fi niste copii foarte norocosi( mai ales ca ai si pasiunea tricotatului). De asemenea iti doresc sa ai parte de cat mai multe calatorii , in locatii exotice , unde intradevar gasesti confort, mare si odihna. MULTA SANATATE !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    Draga mea ma bucur ca am reusit prin intermediul acestui interviu sa te cunosc mai bine.Iti doresc din suflet ca toate visele tale sa se implineasca in curand .Multa sanatate tie si familiei tale iar nepoteii mult asteptati sa iti paseasca pragul cat mai curand !

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 08 iulie 2010

    Draga Lia,am citit,interviul tau, tau,cu placere. Ai talent,in a scrie;nu uita! Si eu,abia astept sa devin bunica. Felicitari!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 07 iulie 2010

    Lia draga ma bucur ca am reusit sa te cunosc "o tzara" mai bine prin intermediul acestui interviu . Te felicit pentru el si imi place mult cum ai raspuns la intrebari. Eu am un nepotel si stiu ca el imi umple viata. De fapt imi da un nou suflu si eu sunt plina de viata ; il iubesc nespus de mult. Asa ca iti doresc si tie, din tot sufletul, sa ai parte de nepotei sanatosi si frumosi. De abia atunci vei putea spune ca esti implinita si ca ai realizat in viata tot ce ti-ai propus. Multa sanatate iti doresc tie si familiei tale si muuuulta rabdare cu bolnaviorii tai de varsta a treia. Te tzuc cu drag !