Sa fii un bucatar bun inseamna sa fii putin artist

"Pentru mine gatitul este o placere, este joaca, este linistea si iubirea pe care o transmit familiei si invitatilor mei, prin simpla servire a mesei." Asa o cunoastem pentru prima data pe doamna Lia Grozi, inca din pagina de profil de pe site-ul nostru. Interviul pe care doamna Grozi a acceptat sa ni-l ofere confirma cele de mai sus: avem de-a face cu o doamna care iubeste viata si tot ce e frumos, care face totul de placere si care ne molipseste cu optimismul sau. Cititi mai jos si va convingeti!

Sa fii un bucatar bun inseamna sa fii putin artist

Numele meu este Grozi Maria Lia si am 51 de ani. Locuesc intr-o zona metropolitana a Timisoarei. Ma simt onorata sa dau acest interviu primului site culinar in care am devenit membra acum 1an si si doua luni.

Am invatat multe retete noi de la membrii acestei minunate comunitati. Cu ajutorul vostru, am reusit sa-mi fac chiar si un blog culinar, personal: http://www.sindy.blog.gustos.ro si, pentru acest lucru, va multumesc.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?

Sa gatesc cu adevarat, am inceput de la 18 ani cand m-am casatorit. Eram departe de mama, ea in Ardeal eu in Timisora, nu existau telefoane mobile sau internet, dar existau carti de bucate. Tocmai de aceea pot spune ca profesorul meu in ale gatitului a fost o carte de Sanda Marin editia 1956, pe care inca o mai am si uneori chiar o mai rasfoiesc.

 

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Gatesc cu mare drag pentru familia mea. Am trei baieti mari, casatoriti, realizati si fiecare la casa lor, dar ne adunam la aniversari sau sfarsit de saptamana si atunci incerc sa gatesc pe placerea fiecaruia cate ceva anume. Oricat de dragi imi sunt persoanele de langa mine, nu-mi place sa fiu ajutata in bucatarie.

Sunt un taur incapatanat, care prefera sa munceasca singur.Imi stabilesc prioritatile, imi pregatesc ingredientele sa am totul la indemana si restul este „joaca”.

 

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Am realizat destule in viata, am langa mine un sot iubitor si deosebit de grijuliu, am copiii de care sunt mandra, nu-mi doresc decat sanatate sa ma pot bucra de familia mea si sa pot avea grija de socrul meu si de mama mea care sunt batrani si neputinciosi.
Visul meu este sa devin bunica , sa-mi pot alinta nepoteii.

 

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

In copilarie eram o mare „pacoste” nu eram deloc o mancacioasa. Dar ce nu refuzam niciodata era ficatul de pui, prajit, asta imediat dupa ce mama sacrifica cate o pasare pentru gatit. Sigur ca prepar si eu ficat in diferite feluri, dar nu este si nu va fi niciodata ca acela din copilarie...

 

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Am lucrat pana acum 2 ani la o companie multinationala, dar din motive de sanatate am fost nevoita sa renunt. Acum ma dedic 100% familiei mele.
Hobby-uri am o multime, imi place sa fac de toate : sa calatoresc, sa fac drumetii, sa citesc, sa tricotez, sa crosetez, sa cos la masina si nu in ultimul rand sa gatesc. Iubesc florile si animalele deopotriva.

Dar ce-mi place la nebunie, este sa zbor cu avionul...nu pot descrie sentimentul pe care-l am, atunci cand sunt „deasupra lumii”, cum imi place mie sa spun.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

In tinerete preferam muntele si cortul, acum prefer marea si confortul; nu ma intrebati de ce, dar Costinesti-ul este statiunea noastra preferata in care mergem in fiecare vara.

 

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Sa devii un bucatar bun, sigur ca trebue sa experimentezi, sa citesti, sa te informezi, sa inveti sa lucrezi cu condimentele, cu cantitatile cu combinatiile...Sa fii deschis, inventiv, creativ adica putin artist. Daca ai aceste calitati sigur poti deveni un foarte bun bucatar.

 

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Reteta mea de suflet, ”Iepure umplut, servit cu sos” o stiu de la mama, o facea pe vremea cand fratele meu crestea iepuri si era o delicatesa. Acum o prepar si eu cam de 2-3 ori pe an si este preferata de toti membrii familiei, iar mama este tare bucuroasa cand vede ce iese din mainile mele.
Ps:O gasiti pe site.

 

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Toate ustensilele imi sunt de mare pret si ajutor, incepand de la cele electrice pana la oale si cutite, pe toate le folosesc si le ingrijesc deopotriva.

 

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Deschid netul intru pe site-uri, imi aleg retetele functie de ingredientele cu care vreau sa gatesc, iau ceva de la una, ceva de la alta si asa se naste o noua mancare.

 

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Cu un incepator este altceva, ca sa reuseasca trebue sa-si aleaga o reteta care este foarte bine explicata si sa o respecte intocmai. Doar asa va fi multumit de rezultat si asa va capata curajul si dorinta de a gati cu placere, in continuare.

 

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Cumparaturile le fac din piata,ma refer la zarzavaturi si restul, la sfarsit de saptamana din hipermarket.

 

 

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise