In aceasta saptamana suntem incantati sa v-o prezentam pe doamna Mariana Scarlat, Chef de Cuisine in comunitatea Gustos.ro, care este alaturi de noi de peste un an. Doamna Mariana Scarlat ne dezvaluie franturi din viata dumneaei, momente din vasta experienta culinara, toate cu modestia unei persoane demne de admirat. Veti afla povestea unei persoane care este pasionata de gatit, careia ii plac mancarurile sanatoase si care gateste cu mare placere pentru familie. Pentru ca pe Gustos.ro avem o colectie de 117 retete ale doamnei Scarlat, merita sa amintim cateva dintre ele: Prajitura cu morcovi, Tortellini cu sunca, Budinca cu branza de vaci si Snitel din carne tocata. In continuare va lasam sa va delectati cu lectura inca unui interviu interesant din seria "Interviurilor Gustos.ro".

Multumesc mult pentru invitatia pe care mi-a facut-o echipa Gustos.ro de a da acest interviu. Ma numesc Mariana Scarlat, am 60 de ani, sunt casatorita si am doi copii, care n-au copii, ca sa fiu si eu bunica.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?

Pentru ca mama mea a fost casnica pana am terminat eu liceul si pentru ca n-aveam loc intr-o bucatarie amandoua, ea fiind o fire foarte iute si eu una foarte inceata, m-am apucat de gatit foarte tarziu, abia cand mi-am cumparat un apartament proprietate personala si m-am mutat de la parinti, pe la 23 de ani. In afara de cartofi prajiti, oua prajite, fasole batuta si salata de beuf nu stiam sa fac altceva de mancare. Salata de beuf o pregateam eu, pentru ca mama nu avea rabdarea necesara sa taie marunt atatea zarzavaturi si sa invarteasca la maioneza. Fiindca nu aveam telefon, nu aveam cum sa o intreb de cate ori as fi vrut, cum se face o anumita mancare, asa ca profesoare mi-au fost colegele de serviciu. Lor le spuneam ce as vrea sa gatesc si ele imi spuneau cum se pregateste. Si apoi mai avem si carti de bucate pe care le consultam.

In biroul unde lucram eram 6 femei. Doua doamne de 45-50 de ani si patru tinerele, din care eu eram cea mai mare. In zilele cand terminam cu hartoagele mai devreme, doamna Dobroiu ne dicta retete de mancaruri, dar mai ales de dulciuri, la care era maestra.

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Acum gatesc cu drag pentru fiul meu si pentru sotul meu, care nu trec prin bucatarie decat sa manance si-i duc dorul fiicei mele, care ma ajuta mult cand stateam impreuna.

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Visul meu este sa am o casa la curte, cu pomi fructiferi, cu gradina de flori si de legume si cu cateva pasari.
 
4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

Si acum simt mirosul cozonacilor pe care-i pregatea mama de sarbatori. Intotdeauna facea si doi cozonacei micuti, unul pentru mine si altul pentru fratele meu, pe care noi ii devoram calzi, imediat dupa ce-i scotea mama din cuptor. Si eu fac cozonaci de sarbatori, dar copiilor mei nu le plac asa calzi si nici eu nu mai mananc, decat dupa ce se racesc.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Dupa ce rezolv dosarele de acte contabile, cu care ma lupt in fiecare zi, imi place sa merg in balcon si sa bibilesc cele 80 de ghivece cu flori pe care le am acolo sau sa ies in mica gradinita din fata blocului si sa mai smulg o buruiana, sa mai sadesc o floare, sa leg o alta, sa mai sap un pic pamantul sau sa tai vreun lastar crescut aiurea. Si-mi place mult sa citesc, sa tricotez, sa crosetez, dar nu mai am timpul necesar.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

In concediu imi place sa merg la munte sau oriunde este un firicel de apa, copaci multi si aer curat. De cativa ani imi doresc sa ajung la manastirile din nordul Moldovei, dar cred ca nici anul acesta n-am sa ajung.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Eu nu sunt un bucatar bun, pentru ca gatesc doar fiindca trebuie sa hranesc familia. Dar daca tot o fac, trebuie sa fie o mancare gustoasa si mai ales, pe cat se poate, sanatoasa. Cum eu fac zilnic cate o trasnaie, e greu sa-mi amintesc acum ceva deosebit, dar de ardeii umpluti facuti in miez de noapte si uitati in cuptor pana cand fumul a ajuns si-n dormitor, o sa-mi amintesc mereu, pentru ca atunci am stricat frumusete de cratita de inox pe care abia o cumparasem.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
N-am o reteta preferata. Toate retetele imi plac, altfel nu le-as face.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Cele mai de pret ustensile ale mele sunt robotelul, mixerul Moulinex, storcatorul de citrice, cutitul de taiat paine pe care-l folosesc si la taiat blaturile torturilor si cele de taiat zarzavat, fara de care n-as putea face nimic.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Cand eram in casa a IV a, am primit printre cartile de la premiu si o carte de bucate (fiindca scoala nu avea bani de premii, le cumparase tata). Am folosit-o mereu si o mai folosesc si acum. Dar ma si inspir de la fetele de pe Gustos sau din blogosfera culinara. Bineinteles ca modific retetele in functie de ingredientele pe care le am la indemana sau de gusturile lui Alex (fiul meu), care e un mare mofturos.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Pe incepatoarele in ale gatitului le-as sfatui sa incerce intai retete clasice, simple si abia dupa ce au deprins sa le faca pe acelea, sa treaca la retete mai sofisticate. Sa caute sa foloseasca produse proaspete si daca se poate din piata de la taranii autentici.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Am spus deja ca prefer produsele de la tarani, dar grosul cumparaturilor le fac la hypermarket. Doar cand imi lipseste ceva si-mi trebuie neaparat merg si in vecini la magazinul din colt. Si pentru ca-mi plac legumele si zarzavaturile proaspete, as vrea mult ca intr-o buna zi sa le adun de la mine din gradina.


Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 32 comentarii
  • Fara foto
  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 04 august 2010

    Frumos,sincer si direct,felicitari!

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    Felicitari pentru articol!Iti doresc sa ti se implineasca visele, sa te poti bucura in curtea ta, in gradinita cu flori alaturi de cei dragi

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Interesante marturisiri draga Maria,iti doresc din tot sufletul sa ti se indeplineasaca toate visurile tale si sa te bucuri impreuna cu toti cei dragi tie de toate realizarile tale .Eu voi fi alaturi de tine ca intr-o mare famile a "Gustosilor",Felicitari pentru eperinta ta de viata si culinara!

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

    Felicitari, un articol deosebit sper sa iti poti realiza visul cu casuta, iar in curtea casutei sa existe un leagan unde nepoteii se vor inghesui. Mult succes.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

    Din nu stiu ce motiv, eu nu am vazut ultimile comentarii, pana astazi. Multumesc mult fetelor, sunteti toate niste dragute si ma bucur ca fac parte din aceasta mare familie Gustos si pot dialoga cu asa niste persoane speciale! Inca odata va multumesc!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

    Frumos comentariu draga Mariana S.Eu iti doresc sa ai casuta ta cu gradina de flori si legume si mult succes in viata,alaturi de cei dragi tie.Sa-ti ajute bunul Dumnezeu,sa ai nepotei multi si frumosi.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

    Am citit cu interes acest interviu pentru ca vroiam sa te cunosc.Astfel, am descoperit o doamna valoroasa prin caracterul si felul sau de a fi. Imi place enorm franchetea de care dai dovada. Cu aceasta ocazie te felicit pentru retetele tale de pe acest site, pe blogul personal pe care-l vizitez din cand in cand, dar si pentru comentariile pe care le faci la unele retete postate aici. Iti doresc sanatate si ca visele sa ti se implineasca! Cu drag,

  • Fara foto

    maria mihalache, 26 mai 2010

    Mari, frumos interviul dat de tine.Te si vad intr-o gradina cu multa verdeata, cu multe flori si cu cateva gainute croncanind in jurul tau.Daca pe balcon ai atatea ghivece pe care le ingrijesti cu atata drag imi inchipui daca ai avea o gradinita ce frumusete de flori te-ar inconjura.Sa-ti ajute bunul Dumnezeu si sa duci la indeplinire acest vis.Te pup, te imbratisez cu mult drag si iti doresc toate cele bune!

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    Frumos articol, minunat interviul tau. Aici sau spus multe si eu as repeta doar ce s-a spus de fete.Iti doresc sanatate si implinirea visurilor. Capul sus, fii optimista,doreste-ti cu ardoare si visurile se vor implini. Cu dragoste si multa caldura.

  • ANGELA VERES

    ANGELA VERES (Bucatar) , 25 mai 2010

    Am citit interviul cu mare drag. In putinele discutii care la-am avut impreuna, mi-ai ridicat permanent moralul. Dar un pic de tristete se emana din vorbele tale,(parca a mai zis cineva lucrul acesta), unde-i optimismul pe care il emani de obicei si cu care imi incarci mie bateriile? Felicitari pentru interviu, si vorba ceea, tu sa fii sanatoasa, restul se vor rezolva toate, asa pe rand. Te imbratisez cu mult drag.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    Dragele mele, m-ati facut sa rosesc! Multumesc de compliment, Ramona A, si daca voi toate mi-ati urat sa am intr-o zi casuta mea, cat de mica, cu o gradina aranjata de mine, probabil ca o sa mi se implineasca visul asta. Cat despre nepotei, sper sa vina si ei. Ar trebui intai sa se insoare Alex. Va sarut si va multumesc!

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    Mã bucur cã pot afla mai multe despre tine,am rãmas surprinsã in legãturã cu vârsta,arãtati foarte bine!Mãrturisesc cã desi am avut ocazia sã invãt sã gãtesc cu bunica mea,care era si este incã chematã sa facã mese festive,i-mi gãseam scuze tot timpul numai sã fug de lucru....dupã ce m-am mãritat am invãtat sã fac mâncare,de nevoie....si câtã mâncare si oale am stricat... Vor veni si nepoti intr-o zi si cãsuta,totul este posibil!Multã sãnãtate si retete delicioase!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Draga mea,felicitari pentru interviu ! iti doresc din tot sufletul sa ai cat mai repede o casuta a ta ,cat de mica dar sa aiba o curte unde sa te rasfeti printre straturile de legume si flori !Iti doresc multa sanatate,sa iti traiasca copii, sa te bucuri de nepotii care vor veni si nu in ultimul rand sa iti indeplinesti visul !

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Felicitari pentru interviu,va urez multa sanatate si sper ca dorintele sa vi se implineasca!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Draga Camelia, nu stiu de ce am lasat impresia ca sunt o persoana trista? Eu sunt, de fapt, o persoana optimista, care ma entuziasmez din orice fleac. Mai rau e cand ma dezumflu, ca a fost degeba entuziasmul. Nu stiu daca voi avea vreodata casuta mea cu gradina, tot mai sper. Dar Alex sunt sigura ca-mi va face macar un nepot. Important e sa fiu sanatoasa ca sa apuc zilele alea! Multumesc de urari!

  • Camelia Grosu

    Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Mi-as dori sa ai casa cu gradina mea cu flori si cu zarzavaturi.Intr-adevar e minunat sa iesi cu cosuletul sa-ti iei ce-ti trebuie pentru gatit din gradina ta. Esti trista, trista ca nu ai casuta ta, locul tau unde sa citesti, sa crosetezi, sa lucrezi sa bibilesti la gradina ta. Tot timpul cat am citit interviul am avut impresia ca esti o fire sensibila, dar trista. De ce esti trista. Ai doi copii frumosi. Vei avea si nepoti. Vei vedea si manastirile intr-o zi. Mai greu e cu casuta. Fii un pic mai vesela. Nu mai emana tristete. Interviul mi-a placut foarte mult. Mi-au placut raspunsurile tale la subiect si mi-a placut ca am aflat cate ceva din viata ta. Intr-un cuvant mi-a placut de tine.

  • Fara foto

    mariana_bondoc, 21 mai 2010

    Feliciteri sorooooooooooo pentru interviu foarte fain.Imi pare bine ca te-am cunoscut esti intradevar in suflet cald si sincera.Bafta incontinuare sa faci mincarica buna pentru cei dragi ai tai.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Camy, Anena, Sidy, multumesc mult pentru comentariile voastre. Cred ca sunt la fel de sincere ca si interviul meu!

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Draga Mari,felicitari pt.interviu,felicitari pt.sinceritate ! Spor la "bibiliceala" ! Iti doresc,din toata inima,cit mai curind,o gradinita,in care sa sadesti,ce vrei ! Ma bucur,ca am cunoecut inca o particica din viata ta. Sa dea D-zeu,sa ajungi la manastiri si sa te intilnesti cu Gabi ! Poate ne da D-zeu,nepotei,si tie si mie.Sa incercam sentimentul de "bunicute",despre care ne spune Sidy ca e minunat.Si o cred. Inca o data,felicitari si numai bine !

  • Fara foto

    Diana, 21 mai 2010

    Doamna Scarlar, E primul contact pe care il am cu dvs., insa nu ma pot abtine sa va spun ca sunteti o persoana minunat de sincera, de calda, si apropiata de mama mea. Mi-au dat lacrimile la amintirile cu cozonaci calzi, carti de premianta cumparate de tata, la placerile si visele simple (gradina de legume si gaini) dar minunate si extrem de reale pe scara valorilor, pe care le aveti. Mi-as dori ca lumea sa fie mai mult ca dumneavoastra.

  • Fara foto

    anena, 21 mai 2010

    Mari draga, foarte frumos interviul tau.Felicitari!!! Asa cu au spus si fetele, chiar din suflet si sincer, foarte simcer.Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatae sa iti poti rasfata familiuta ta cu cele mai alese bucate.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Mari felicitari pentru interviu ! Desi l-am gasit cam greut, deabia dupa ce mi-a spus Silvye despre el, am reusit sa-l citesc cu mare placere si sa mai aflu cate ceva despre tine, fata draga si ...nebunatica ! Cum stiu ca in fiecare zi tu trebuie sa faci ceva iesit din uzual, ma gandeam ca voi gasi ceva si in interviul acesta... Dar ai fost tu, doamna serioasa, apreciata de cei dragi, care ai reusit sa ne depeni momente din viata ta. Si iti multumim frumos.... Iti doresc din suflet sa ti se implineasca visul de a avea casuta ta cu gradina de legume si cu flori , precum si sa vizitezi cat de curand manastirile din Moldova ( vad ca ai deja un ghid desavarsit: Gabi) Dar eu iti mai doresc ceva...sa dea Dumnezeu sa ai parte de multa sanatate si sa te vezi peste putin timp cu nepotei dragi si scumpi, in brate..... Te asigur ca este un sentiment minunat, mai ales cand simti pe fata ta manutele acelea doua si pupicul ce-l primesti....

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Mulţumesc Mariela, sunteţi toate tare drăguţe!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Mihaela, m-au emotionat profund cuvintele tale! Si tu esti pentru mine o prietena draga, iar retetele tale sunt mereu izvor de inspiratie pentru mine. Multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Foarte frumos si sincer interviul. Ma bucur ca am avut ocazia sa te cunosc datorita acestui minunat sait, imi place felul tau deschis, prietenesc, vesel. Iti doresc mult sa reusesti sa te muti la casa, asa cum de fapt multe dintre noi visam. Iti doresc nepotei dragalasi sa te bucuri asa cum ma bucur eu de Cristiana si Radu. Asteptam si pe mai departe retetele tale gustoase, felicitari pt interviu.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Draga Mariana, M-am bucurat cand am vazut ca oaspetele interviului de azi esti chiar tu si ca ai pus si o fotografie. Astfel am aflat si mai mult despre una dintre prietenele mele dragi si ale carei retete le admir mult. Iti doresc din toata inima multa sanatate si sa ai mai mult timp pentru ceea ce vrei sa faci. Iti doresc de asemenea sa-ti realizezi visul cu casuta cu gradina; nimic nu este mai gustos decat fructele si legumele proprii. De asemenea sper sa-mi trimiti o fotografie cu minunea din balconul tau. Iti doresc sa fii bunica si sa-ti alinti nepotii cu felurile tale deosebite de mancare. Asteptam in continuare inspiratii culinare de la tine. Te pup, Mihaela

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Multumesc mult Valentina pentru urarile tale!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Ma bucur enorm ca prin intermediul acestui frumos interviu am reusit sa te cunoastem mai bine,sa-ti cunoastem familia,visurile...Imi plac tare mult retetele tale si iti doresc sanatate,putere de munca si sa gatesti cat mai curand cu produse din curticica si gradinita ta...

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Multumesc de invitatie, Gaby!

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    sincere felicitari,un articol frumos si interesant . si...te invit la manastirile din Moldova

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Mulumesc Silvioara!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Draga Mariana,in primul rand felicitari pentru interviu.Ma bucur ca ne-ai impartasit din experienta ta,si ma bucur ca suntem prietene si aici in marea familie gustoasa.Iti doresc sa ti se implineasca visele,mai ales ca doua din ele sunt si ale mele.